Bir şehir ki dağları şifalı, suları şifalı, toprağı şifalı, ormanı şifalı. Evliya Çelebi’nin seyahatlerinde uğramadan geçmediği bir şehir.
Uygarlıklar denildiğinde, insan ve hayat izlerinin ilk bulunduğu bir şehir. Ekonomi ve İpek Yolu denildiğinde öncü bir şehir.
Kültür, sanat, turizm denildiğinde, medeniyetimizin bütün safhalarının milli bir ruh ile yerlilik ve millilik adına yaşandığı öncü bir şehir.
Yazının başlığında İnegöl dediğimiz için ‘neresi’ demeyeceğiz elbet. Söze böyle başlamamızın sebebi, istihdam başta olmak üzere, ülkemizin sürekli büyüyen, gelişen ve dünya ile rekabet eden bir şehir olmasıdır.
Geçtiğimiz hafta yolumuz İnegöl’e düştü. İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban ile sohbet ederken, “İnegöl, her bakımdan bir hazine sandığıdır. Sandığın kapağını açmadan içinde ne olduğunu göremezsiniz. Bu nedenle İnegöl’e gelmeli, görmeli ve tanımalısınız” dedi.
Biz de öyle yaptık ve şehre daha çok ekonomik zaviyeden baktık. Bu manada önce İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası’nın tarihine kısaca uğrak vuralım.
* * *
Osmanlı Salnamelerindeki kayıtlara göre, 1890 yılında başkanlığını Hatip Hoca Mustafa Efendi’nin yaptığı, Dağıstani Hacı Mehmet Efendi, Bosnalı Hacı Yunus Ağa ve Benzarskikors Efendilerin oluşturduğu 4 kişilik heyet tarafından Ticaret ve Ziraat Odası olarak kurulmuş.
1890 yılında ABD’nin Şikago kentinde yapılan ‘Chicago Ticaret ve Endüstri Fuarı’ için davetiye gönderilen 15 odadan biri, İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası imiş.
1890 yılında İnegöl’de şehir merkezi ve köylerinde ipek kozası işleyen 60 mancınık ve 5 ipek fabrikası mevcutmuş.
16. yüzyıl sonunda İnegöl’de 13 han, 89 kahvehane, 574 dükkân, 16 fırın, 15 debbağhane, 16 yağhane, 16 kiremithane, 13 böcekhane, 8 ipek fabrikası, 74 değirmen, 11 mağaza ve bir otel bulunuyormuş.
1905 yılında; adı ‘Ticaret, Zanaat ve Ziraat Odası’ olan oda, 1940 yılından sonra ‘İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası’ ismini almış.
* * *
İnegöl, ihracatta da pek çok ilimizi geride bırakarak, her yıl ihracatını ve iş hacmini geliştirmeye devam ediyor. 2024 Nisan ayı itibariyle ihracat rakamlarını da paylaşalım. İTSO’nun verilerine göre şöyle: “İnegöl 2023 yılında 1448 firma ile 1.482.860.689,14 dolarlık ihracat, 52 firma ile de 310.016.226,69 dolarlık ithalat gerçekleştirerek toplam dış ticaret hacmini 1.792.876.915,83 dolara çıkartmış.
2023 yılında İnegöl 1.792.876.915,83 dolar dış ticaret fazlası vererek ülkemiz için model ekonomi şehri olma geleneğini sürdürmüş.
Sektörel olarak incelendiğinde 2023 yılında bir önceki yılda olduğu gibi en fazla ihracat mobilya sektöründe olmuş. Mobilya liderliğini sürdürüyormuş.
Bu rakamlar doğrultusunda İnegöl, dış ticaret fazlası rakamlarına göre, Türkiye genelinde 8. sırada, ihracat rakamlarına göre ise 18. sırada yer alıyor. Yani 63 vilayetin önünde.
* * *
300 bin nüfusu aşan İnegöl, Güney Marmara’nın en büyük ikinci şehri. Limanlara yakınlığıyla deniz ulaşımına, Yenişehir Hava Limanı’na yakınlığıyla hava ulaşımına, ayrıca üç büyük şehre eşit uzaklıkta olması sebebiyle ulaşım noktasında önemli bir yere sahip.
İnegöl’ün en çok istihdam sağlayan sektörü ağaç ürünleri, mobilya ve tekstil imiş. Bugün sadece OSB’de
100 fabrika mevcutmuş. İnegöl’ün ikinci OSB’si, ağaç işleri ve mobilyacılık üzerine kurulan Türkiye’nin ilk mobilya ihtisas organize sanayi bölgesi imiş.
Hâsılı: İnegöl’de işsizlik eksi durumda imiş ve hemen her iş kolunda çalışacak insanlara ihtiyaç varmış. Biz de buradan duyuralım.