2016’nın son çeyreğine girdik. 2016 da olukça zorlu ve dalgalı geçiyor. Bu çerçevede yılın son çeyreğine girerken ekonomideki gelişmeleri ve beklentileri değerlendirelim:
1. EKONOMİK BÜYÜME
Yılın üçüncü çeyrek döneminde ekonomik büyüme önemli ölçüde ivme kaybetti. Başarısız darbe girişiminin olumsuz etkileri ve kredi notunun düşürülmesi sonucu ekonomik büyüme görünümü zayıfladı. Yılın son çeyreğinde ise büyümenin göreceli olarak toparlanması bekleniyor. Bunun yanı sıra büyümeyi desteklemek için tüketim tarafında kredi kartları, taksitli alışveriş, faiz indirimleri gibi benzeri önlemlerin alınması kademeli olarak sürecek.
2. MAKRO EKONOMİK GÖSTERGELER OLUMLU
Ekonomik büyümenin ivme kaybetmesine karşın önemli makro göstergelerde olumlu eğilim sürüyor. Eylülde enflasyonda gerileme daha belirgin bir hal aldı. Bütçe fazlası ile kamu mali disiplini korunuyor. Cari açık da gerileme eğilimini sürdürüyor. Döviz rezervleri ağustosta yükseldi. İşsizlik ise ekonomik yavaşlama ile birlikte artıyor. İşsizlik dışındaki temel makroekonomik göstergelerdeki olumlu gelişme, darbe girişimi sonrası normalleşme sürecini de destekliyor.
3. MB, TEMKİNLİ PARA POLİTİKASINA GEÇİYOR
Merkez Bankası (MB) ‘sıkı’ para politikasından ‘temkinli’ para politikasına geçme kararı aldı. MB, büyümeye odaklanarak makro ihtiyari gevşeme kararları alıyor. MB, munzam karşılıklarda sınırlı indirimler yaparken, likidite olanaklarını kademeli olarak artırıyor. Merkez Bankası, eylülde enflasyonda görülen gerilemeye bağlı olarak kredi notunun düşürülmüş olmasına rağmen faiz indirimlerine devam edecek ve likidite olanaklarını artıracak. Küresel mali koşullar da MB’nin temkinli para politikasına geçişini şimdilik destekliyor.
4. TL’DE ‘DEĞER KAYBI BASKISI’ SÜRECEK
Türk Lirası’nda kademeli olarak bir değer kaybı yaşanıyor. Küresel koşullar çok uygun olmasına rağmen TL, ‘değer kaybı baskısı’ ile karşı karşıya. Darbe girişimi ve kredi notu kaybının etkileri ardından dış politik riskler nedeniyle Türk Lirası kademeli değer kaybetmeye devam edecek. FED faiz artışı da yaklaştıkça değer kaybı hızlanabilecek.
5. TL FAİZLERİ AŞAĞI YÖNLÜ
Başarısız darbe girişiminin etkilerine rağmen, Türk Lirası faizleri aşağı yönlüdür. Küresel alanda çok düşük ve negatif faizler nedeniyle Türkiye’ye, sermaye girişi olmaktadır. Ayrıca Merkez Bankası’nın faiz indirimlerine devam ediyor olması da faizleri aşağı çekiyor. MB, ekimde de faiz indirimini sürdürecek. Piyasada bono faizleri daha hızlı düşüyor. Mevduat ve kredi faizleri ise aynı ölçüde düşemiyor.
Son Söz: İşler, yılın son çeyreğinde kademeli bir toparlanma içinde olacak. Firmalar için varlıkların korunması ile yeterli nakit akışının sürdürülmesi ilk öncelikler olmalı.
10 Ekim 2016 Pazartesi