Osman ARIOĞLU

Osman ARIOĞLU

Diğer Yazıları

Türkçe sözlükte yenilik; eskimiş, zararlı veya yetersiz sayılan şeyleri yeni, yararlı ve yeterli olanlarıyla değiştirme olarak tanımlanıyor. Bu tanımdan da görüleceği üzere yenilikte temelde iki unsur öne çıkıyor. Yetersiz olan bir şeyi geliştirme veya yararlı hale getirmek. Amaç bunda fayda veya yararlanmayı artırmak.

Günümüzde özellikle yenilik deyimi İngilizce eşdeğeri ‘innovation’ kelimesinin Türkçe okunuşu inovasyon şeklinde kullanımı ile anılır hale geldi. Özellikle ekonomik kalkınma ve gelişme için inovasyon kelimesi adeta sihirli bir sözcük olarak yer etmiş durumda. Aslında inovasyon içinde biraz keşfetme ve geliştirmeyi de içeren bir özellik taşıyor. Belki de bu nedenle yenilik yerine direkt olarak kullanılır hale geldi.

Yenilik dinimizde de net olarak tavsiye edilen bir özellik. ‘İki günü aynı olan zarardadır’ mealinde bir hadisi şerif aslında insanın düstur edinmesi gereken bir anlayış.
Yenilikte önemli olan geliştiren, kolaylaştıran veya daha kullanışlı hale getiren unsurların bulunması. Yani bir işi geliştiren, insan hayatını kolaylaştıran veya bir metaın kullanımını kolaylaştıran, verimini artıran özelliklerin birinin veya tamamının bulunması önemli. Bu anlamda yenilik verimliliği de içine alan bir özellik taşıyor.

Değişiklik ise sözlük anlamı ile bir şeyi değiştirmek olarak tanımlanabilir. Değişiklikte, yenilikte olduğu gibi hayatı kolaylaştırma, verimliliği artırma, kullanışlı hale getirme gibi temel amaçlar çok öncelikli değil. Daha ziyade görselliği veya monotonluğu gidermek değişikliğin gerekçesini oluşturabilir. Değişikliğe en bariz örnek ev hayatında salondaki mobilyaların yerlerinin değiştirilmesi verilebilir. Bunda temel amaç yukarıda da belirttiğimiz gibi monotonluğu gidermek.

Bazen de değişiklik ile yeniliğin birbirine karıştırıldığı özellikle değişiklik yapıldığı halde yenilik yapılma amaç ve zannıyla bunun yapıldığı durumlarla çok karşılaşırız. Özellikle kamuda algıyı iyileştirmek için değişikliğe başvurulduğunu görüyoruz. Bu anlamda değişiklik yeniliği de kapsar bir halde kullanılıyor.

Aslında duruma göre yenilik de değişiklik de faydalı sonuç doğurabilir. Ama kurumsal hayatta önemli olan değişikliği yapmadan önce mevcudun nasıl algılandığını daha açık deyimiyle olumlu ve yeterli mi görüldüğünü en modern ölçüm yöntemi olan anketle belirleyip, çıkan sonuca göre değişikliğe karar veriliyor. Algısı iyi olan tanınırlığı çok olan bir şeyi değiştirmek yarardan çok zarar getirebilir. Bunu ürün ve marka tanımında çok açık bir şekilde görüyoruz. En tanınır ve algılanır olan ürünlerin kolay kolay logo değişikliğine gitmediğini gözlemleriz.

Günümüzde teknolojinin gelişimi ile kurumların internet siteleri önemli bir hizmet alanı oldu. Bir kurumun internet sitesinin kullanışlılığı o sitenin dolayısıyla da kurumun başarısı açısından son derece objektif bir ölçü. Kurumların internet sitelerini hem kullanışlılığını artırmak hem de daha kolay ulaşılır hale getirmek için yenileme ve geliştirme çabası içerisinde olmaları son derece doğal ve olmazsa olmaz bir gereklilik. Ancak bu değişikliklerin kurumun algısıyla bütünleşmiş olan olumlu bir imaj uyandıran renk değişikliğine girmesi yenilik amacı olmayan bir değişiklik olur. Bu da kurum imajına olumlu katkı sağlamaz. Örneğin kullanışlılığını ve hızını artırmaksızın sadece sayfanın şeklini değiştirmek tam tanımıyla değişiklik olur ama bu yarardan ziyade memnuniyetsizliği artırıcı bir sonuca da yol açabilir.

Sonuç olarak kişisel alanda değişiklik yapılması kimsenin umurunda olmaz ama geneli ilgilendiren alanlarda sadece değiştirmek amacıyla yapılan değişiklikler çoğu zaman memnuniyetsizliklere neden olabilir. Bu nedenle çoğunluğu ilgilendiren alanlarda yapılan değişikliklerin yeniliği de kapsayan bir ölçekte olması bir gereklilik.

19 Ağustos 2015 Çarşamba