Giriş: 18.07.2025 - 08:45
Güncelleme: 18.07.2025 - 08:45
OSMAN ARIOĞLU

OSMAN ARIOĞLU


Önceki hafta Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile mevduat ve yatırım fonlarında stopaj oranı artırıldı. Yapılan değişikliği özetlemeye çalışalım.


Yapılan değişiklikle; 

* 6 aya kadar vadeli TL mevduat hesaplarında yapılan gelir vergisi stopaj oranı yüzde 15’ten yüzde 17.50’ye çıkarıldı.


* 6 ay 1 yıl arasındaki vadeli mevduatlarda ise oran yüzde 12’den yüzde 15’e çıkarıldı.


* Bir yıldan uzun vadeli mevduat hesaplarında ise herhangi bir değişiklik yapılmadı, eskiden olduğu gibi yüzde 10 stopaj devam ediyor.


* Aynı durum döviz tevdiat hesapları ve dövize endeksli mevduat hesaplarında da geçerli olacak. Buna göre de:


* 6 aya kadar vadeli açılan hesaplarda stopaj oranı yüzde 15’ten yüzde 17.50’ye,


* 1 yıla kadar vadeli olarak açılanlarda ise yüzde 12’den yüzde 15’e çıkarıldı.


* Bütün bu oranlar katılım hesapları için de aynı şekilde geçerli olacak.


Yeni oranlar, 9 Temmuz 2025 tarihinden itibaren açılan vadeli hesaplarda geçerli olacak.


YATIRIM FONLARINDA DURUM

Yatırım fonlarında da gelir vergisi stopaj oranı yüzde 15’ten yüzde 17.5’e çıkarıldı. Bu uygulama da 9 Temmuz 2025 ve sonrasında alınan yatırım fonu katılma belgelerinin fona iadesinde geçerli olacak.


Yatırım fonlarında istisna olmaya devam eden fonlarda bir değişiklik yapılmadı. Bu fonları da tekrar şu şekilde hatırlatalım:


Yüzde 51 hisse senedi taşıyan fonlar ile iki yıldan fazla süreyle elde tutulan girişim sermayesi yatırım fonları ve gayrimenkul yatırım fonlarında stopaj yüzde 0 olarak uygulanmaya devam edecek.


BU ORANLAR NEYİ DEĞİŞTİRECEK?

Öncelikle bu yıl ekonomik olmaktan ziyade iç siyasi gerekçeler enflasyonda iniş ve faiz indirimi başlaması sürecini birkaç ay ötelemiş oldu.


Bir yandan da geçtiğimiz yıl enflasyon muhasebesi, vergi gelirlerinde beklenen artışı sağlayamadı. Hal böyle olunca bu yıl bütçe açığının makul seviyelerde devam etmesi ve programın uygulanmasında herhangi bir aksaklığa neden olmamak bakımından öncelikle tütün, alkol ve akaryakıt ürünlerinde özel tüketim vergilerinde artışa gidildi. Daha sonra etki analizi sağlıklı şekilde yapılmış olacak ki, yılsonuna kadarki süreçte çok önemli bir gelir artışı beklenmese de stopaj oranlarında artışlar yapıldı. 


MERKEZ FAİZ İNDİRİMİ NE OLUR?

İçerisinde bulunduğumuz süreçte özellikle dış gelişmeler Türkiye lehine seyretti. Trump’ın sözlü yönlendirmeleri ile doların diğer para birimleri karşısında değer kaybetmesi, özellikle Türkiye ihracatını olumlu etkiledi. İç siyasi gelişmelerin, konuyla ilgili birtakım görüntülerin de ortaya çıkmasıyla olumsuz etkisi neredeyse tamamen kayboldu. Bir yandan da Merkez Bankası mart ayındaki olumsuz etkinin hemen sonrasında tekrar döviz rezervlerini artırmaya başladı. En son Cumhuriyet Halk Partisi kurultay davasının eylül ayına ertelenmesi ile de bu etkiler yerini daha olumlu bir havaya bıraktı. 


Gelinen noktada Merkez Bankası muhtemeldir ki, bu ayki toplantısında 250-300 baz puan arasında bir faiz indirimi yapabilecek. Çünkü artan stopaj oranlarına rağmen hâlâ daha TL enstrümanların getirisi döviz varlıkların üzerinde gerçekleşiyor. Bu durum en azından yılsonuna kadar bu şekilde devam edecektir. Türkiye için zaten en büyük risk dövize yönelme olması olduğundan, şu an için böyle bir risk söz konusu değildir. 


Her ne kadar Türkiye turizmi iç turistler için pahalı görülse de muhtemeldir ki, yabancılar bir yıl önceden bağlantıya geçtikleri için turizm döviz gelirinde beklentiler doğrultusunda gelişme görülüyor. 


ABD ENFLASYON VERİSİ VE TRUMP AÇIKLAMASI

Bu arada ABD’de açıklanan enflasyon verisinin yüzde 2.7olarak gerçekleşmesi, Amerikan Merkez Bankası Fed’in bu ayı da pas geçme ihtimalini normal hale getirdi. Trump’ın son olarak Rusya ile ticaret yapan ülkelere yüzde 100 gümrük vergisi uygulayacağını ilan etmesi, ilk bakışta Türkiye için de risk oluşturacak olarak düşünülse de bunun