tatil-sepeti
Dr. Can GÜRLESEL

Dr. Can GÜRLESEL

Diğer Yazıları

Dr. Can Gürlesel

Yeni Sanayi Strateji Belgesi açıklandı. Buna göre 2023’e kadar olan dönemi kapsayan yeni sanayi stratejisi, teknoloji odaklı olarak hazırlanmış olup uygulanacak. Yeni sanayi stratejisi mevcut ve yeni sanayi girişimcileri için önemli bir yol gösterici görevi de görecek.

1 - Sanayi stratejisi imalat sanayinin payının artırılmasını hedefliyor

Yeni sanayi stratejisi imalat sanayinin payını artırmayı hedef almıştır. Son
10 senede ortalama yüzde 16.5 olan payın, 2023’te yüzde 21’e çıkarılması hedefleniyor. Yenilikçi ve daha gelişmiş bir sanayiye ulaşarak sanayide çalışan işçi başına katma değeri 35 bin dolara ve imalat sanayisi ihracatını da 210 milyar dolara yükseltmek diğer hedefler olarak belirlendi.

2 - Sanayi stratejisi 5 ana bileşen belirlendi; ilk bileşen ileri teknoloji ve inovasyon

Sanayi stratejisinin ilk bileşeni yüksek teknoloji ve inovasyon. Burada amaç, Türkiye’yi kritik teknolojilerde rekabetçi bir yapıya kavuşturup, küresel ligde önemli bir oyuncu haline getirmek. İkinci bileşen olan dijital dönüşüm ve sanayi hamlesiyle, teknoloji odaklı sanayileşme için somut adımlar atılacak. Girişimcilik alanında uygulanacak politikalarla, fikirden ürüne kadar tüm süreçte girişimci sayısı artırılacak ve ekosistem güçlendirilecek. Beşeri sermayenin dönüşümü ve altyapı alanında hayata geçirilecek politikalar da gelişmeyi hızlandıracak.

3 - Teknolojik yetkinlik ve sektörlerin yol haritaları belirlenecek

Yeni sanayi stratejisinde yüksek teknoloji ve inovasyon alanı 6 temel politikadan oluşuyor. İlk aşamada yetkinlik ve kaynakların yüksek olduğu alanlara odaklanılacak ve hızlı sonuç alınacak alanlardan yola çıkılacak. Sektörlerin yol haritalarını belirlerken, ekosistemleri de dikkate alınacak. Milli ve özgün ürünler üretmek için kritik teknolojilere ilişkin de yol haritaları oluşturulacak.

4 - Teknoloji odaklı sanayi hamlesi programı

Sanayi stratejisinde önemli bir yeri, teknoloji odaklı sanayi hamlesi programı alıyor. Bu program ile odak sektörlerdeki öncelikli ürünler desteklenecek. Program kapsamında Ar-Ge, Ür-Ge, yatırım, pazarlama ve ihracat süreçleri uçtan uca yönetilecek, alıcı ve üretici aynı anda teşvik edilecek. Programla desteklenecek yatırımlar, stratejik yatırım teşviklerinden faydalanacak. Yatırım tutarının 50 milyon lirayı aşması durumunda, proje bazlı teşvik sistemi devreye sokulacak.

5 - Stratejik malzeme geliştirilmesi teşvik edilecek

Yeni sanayi stratejisi ile öncelikli sektörler için stratejik malzemeler geliştirilmesi de teşvik edilecek. Bu kapsamda, kimya ve ilaç, ulaşım araçları, makina, bilgisayar, elektronik, optik, elektrikli teçhizat sektörlerinin ihtiyacı olan stratejik malzemeler belirlenecek. Orta ve uzun vadeli kaynak planlaması yapılarak, temel malzeme teknolojilerinde altyapı yatırımları tamamlanacak. Stratejik alternatif malzemelerin geliştirilmesi için üniversiteler ve mükemmeliyet merkezlerine hedefler konulacak ve bu alanlarda çalışan bilim insanları desteklenecek.

6 - Kamu, altın hisseyle stratejik girişimlere ortak olacak

Yeni sanayi stratejisinde önemli bir yenilik kamu fonlarıyla desteklenen ve stratejik görülen girişimlerin fikri sınai haklarının Türkiye’de kalması için önlemler geliştirilmesi ve bu amaçla kamunun altın hisseyle stratejik girişimlere ortak olması alternatifi.Kamu ayrıca elindeki patent, faydalı model gibi hakların envanterini çıkarmayı da sürdürüyor.

7 - Türkiye’ye özgü ‘dijital dönüşüm ve yetkinlik merkezleri’ geliyor

Sanayi stratejisi ile firmaların dijital dönüşüm olgunluk seviyeleri belirlenecek, sektörel ve işletme büyüklüğüne göre karşılaştırmalar yapılacak, Türkiye’ye özgü dijital dönüşüm ve yetkinlik merkezleri kurulacak. Bu merkezlerin yönetişim modeli, kamu ve özel sektörün yanı sıra uluslararası işbirliklerini de kapsayacak.

SON SÖZ
Yeni sanayi stratejisi çok sayıda teknoloji odaklı yeni gelişme ve iş imkanı yaratacak.

27 Eylül 2019 Cuma