11. Beş Yıllık Kalkınma Planı ile ilgili hazırlıklar başlatılmış durumda olup, çok sayıda komisyon çalışmalarını sürdürüyor. Geçen hafta yapılan toplantıyla da planın vizyonu ve uzun vadeli hedefleri konusunda bilgi sahibi olduk. Hazırlıkları süren ve en geç haziran ayında tamamlanacak olan plan, önemli hedeflere sahip bulunuyor.
1 - YENİ PLANIN UFKU, 2023’Ü AŞIYOR
Önceki planda, Türkiye ekonomisini dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri haline getirmek için 2023 vizyonu öne çıkarıldı. Hedeflere ulaşma için çalışılıyor ancak 2023’e de önemli ölçüde yaklaşıldı. Bu nedenle yeni plan daha uzun soluklu hedefleri benimsemeye başladı. Yeni plan hazırlanırken, orta vadeli bir planlamayı ifade eden 2033 de kapsama alınmış olacak.
2 - YENİ PLAN, TEKNOLOJİ ODAKLI OLACAK VE SANAYİ 4.0 UYUMUNU GÖZETECEK
Bilginin giderek artan önemi ve değeri çerçevesinde ‘yenilikçilik ve farklılık oluşturma’ en önemli rekabet unsurları haline geldi. Bu süreçte ‘4. Sanayi Dalgası’ gibi yeni teknolojilere dayalı üretim yapısına geçiliyor. Diğer yandan insanın zihni ve fiziki becerilerinden yararlanılacak farklı alanlarda istihdam edilmesine ihtiyaç ortaya çıkıyor. Bu çerçevede yeni plan, teknoloji odaklı olacak. Plan ile eğitim öğretim ve Ar-Ge’ye ayrılan kaynakların artırılarak imalat sanayinde yüksek teknolojili üretimin payının yükseldiği bir dönüşümün yakalanması hedefleniyor.
3 - YENİ PLAN, YERLİ VE MİLLİ ÜRETİM HEDEFİNİ DE DÜZENLİYOR
11. Kalkınma Planı döneminde yenilikçi, yerli ve milli üretime dayalı, yüksek teknoloji üretir hale gelen güçlü bir ekonomik yapının oluşturulması hedefleniyor. Bu çerçevede plan döneminde savunma sanayi, ilaç ve yazılım alanları başta olmak üzere katma değeri yüksek pek çok sektörde yerli ve milli üretim yapılarak söz sahibi olunması amaçlanıyor.
4 - MATEMATİK, FİZİK, KİMYA VE BİYOLOJİ GİBİ TEMEL BİLİMLERE DAHA FAZLA KAYNAK AYRILACAK
Yeni planın bir amacı da biyoteknoloji, malzeme teknolojileri, bilgi ve iletişim teknolojilerinde kapasitenin artırılarak, ileri teknolojili sektörlerde üretim yapılır hale gelinmesi. Bu amaca yönelik olarak matematik, fizik, kimya ve biyoloji gibi temel bilimlere daha fazla kaynak ayrılması ve nitelikli insan yetiştirilmesi hedefleniyor. Ayrıca plan döneminde sanayinin dijitalleşmesinin yol haritası da ortaya konularak üretimde hız, verimlilik ve kaliteye odaklanılacak.
5 - YENİ PLAN, UYGULAMADA KAMU-ÖZEL SEKTÖR İŞBİRLİĞİNİ ARTIRIYOR
Yeni plan ile birlikte daha rekabetçi ve dinamik bir yapıda işleyen, yeni fırsat pencerelerinden yararlanarak katma değer üreten, işlem maliyetlerini azaltan, iyi uygulamalarla fark oluşturan bir kamu yönetimi sistemine geçilmesi de hedefleniyor. Bu çerçevede kamu yönetiminde güven, dürüstlük, liyakat, vatanseverlik, dayanışma gibi temel değerler güçlendirilecek. Plan kapsamında oluşturulacak politika ve önceliklerin tüm kesimlerce sahiplenmesi ve benimsenerek uygulanması önem taşıyor. Bu nedenle kamu kurum ve kuruluşlarına ilaveten özel sektör başta olmak üzere sivil toplum, üniversiteler ve diğer bütün kesimlerin aktif katılımı, desteği ve katkılarının alınacağı bir işbirliği sağlanması da hedefleniyor.
6 - ENERJİDE YERLİ KAYNAKLAR DAHA ÇOK KULLANILACAK
Yeni plan, enerjide yerli kaynakların daha fazla değerlendirilmesini hedefliyor.
Bu çerçevede nükleer enerji elektrik üretimi amacıyla kullanılacakken, yenilenebilir enerji kaynaklarının enerji üretimindeki payı da artırılacak. Önümüzdeki dönemde enerji sektörü, yerli kaynaklar odaklı gelişmeye devam edecek.
Son Söz: Yeni plan, Türkiye’yi gelişmiş ülkeler arasına sokmayı hedeflerken, iş dünyası için de daha somut gelişme alanları ortaya koyuyor.
06 Mart 2018 Salı