İstanbul’da üniversite sayısının ve buna muvazi olarak da yabancı öğrenci sayısının ciddi bir artış gösterdiği biliniyor. Bu sonuç bu aziz şehir için pozitif bir durumdur ve bu sayı daha da artırılmalıdır. Çünkü yabancı öğrenciler ülkemizin tanıtımı için bize uzun vadeli bir tanıtım ve dolayısıyla kazanım imkânı sunuyor. Bu potansiyel imkândan istifade etmek, bu şehri yönetenler açısından bir zorunluluktur. Zira bu öğrencilerin ister lisans ister lisansüstü eğitim için gelsinler, bu şehirde geçirecekleri süre bizim için değerli ve önemlidir.
İŞİ KOLAY KILMALI
Bir müddet İstanbul’da kalan bu öğrencileri kadim şehrin kültür ve sanatı ile hemhal etmemizde büyük yararlar bulunuyor. Bunun için de onları bu konuda isteklendirmeye, lojistik tanıtım materyalleri sunmaya, rehberlik yapmaya, diğer bir deyişle işi kolay kılmaya çalışmak gerekir.
Bilindiği üzere İstanbul; sahip olduğu eşsiz kültürel miras, medeniyet/tarih birikimi, doğal güzellikleri ve kültür-sanat etkinlikleri ile tam bir cazibe merkezi konumundadır. Bu imkânlardan yabancı öğrencilerin yararlanması için önlerinde birtakım engeller bulunuyor. İşte bu engellerin ortadan kaldırılması ve işin kolaylaştırılması zaruret olarak görünüyor.
TÜRKİYE’NİN ELÇİLERİ
Söz konusu bu öğrencileri aynı zamanda Türkiye’nin gelecekte ülkelerinde birer elçimiz olarak konumlandırılmasında fayda var. Öğrenimlerini bitirip ülkelerine döndüklerinde bu öğrencilerin kendi yaşamları içinde Türkiye ile ilişkilerini sürekli kılacak araçlar geliştirilmeli. Bunun olması için de onların şehrimizde bulundukları süre içinde İstanbul aidiyeti oluşturma sürecini iyi başarmamız gerekecek.
İstanbul’a gelen lisans ve lisansüstü öğrencileri İstanbul kültürüyle buluşturmak, onlar nezdinde İstanbul aidiyeti oluşturmak ve bu kadim şehir üzerinden ülke sevgisi inşa etmek temel amacımız olmalı. Karşılaştıkları sorunların çözülmesinde kolaylaştırıcı ve destekçi olmalıyız. İstanbul/Türkiye ile ülkeleri arasında ilişki ve bağların güçlenmesini sağlayacak etkinlik ve projeleri hayata geçirmeliyiz.
NELER YAPILABİLİR?
Yabancı öğrencileri İstanbul ile kültürel anlamda buluşturmak için bir dizi etkinlikler planlanmalı. Hem var olan kültür sanat etkinliklerine yönlendirmeli, onlar cazip kılınmalı hem de onlara yönelik özel etkinlikler icra edilmeli. Öncelikle yabancı öğrencilerle yapılacak bir saha araştırmasında bu alanda yaşanan zorluklar tespit edilmeli ve bunların aşılması için bu çalışmanın verileri bir hareket noktası olarak görülmeli.
Bunlarla birlikte şunlar yapılabilir:
- İstanbul’a gelen yabancı öğrenciler için kültürel bir başvuru merkezi oluşturulmalı.
- Bu merkez öğrencilerin şehir-kültür gezileri için danışmanlık yapmalı.
- Şehir kültür gezileri için basılı ve dijital malzeme üretilmeli ve sunulmalı.
- Ticari olmayan grup gezileri yapmalı ve yaptırmalı.
- Yabancı öğrenciler için farklı dillerde şehir-kültür seminer ve konferansları yapılmalı.
- Bu etkinlikler için şehrin bütün mekânları kullanılabilmeli.
- Merkez, konu ile ilgili ürettiği her türlü içeriği ve malzemeyi öğrencilerin hizmetine vermeli.
Bütün bunlar bir proje mantığı içerisinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Kültür Bakanlığı desteği alınarak YÖK ve İstanbul’daki üniversitelerle de işbirliği yapılmalı. Bütün bu etkinlikleri icra edecek bir merkez ofis kurulmalı. Yabancı Öğrenciler İçin İstanbul Tanıtım Ofisi, işin altyapısını hazırlayarak bu aziz şehrin misafirlerini en iyi şekilde ağırlamalı, kültür üzerinden bir aidiyet oluşturmalı ve bu öğrenciler İstanbul’dan ayrılırken bu aşkla veda etmeli. Kendi ülkesinde ise bir Türkiye dostu olarak yaşamalı ve ülkemizin gönül coğrafyasının genişlemesine katkı sunmalı.
Bütün bunlar yapılabilir mi? Yapılırsa bu neticeler alınabilir mi? Evet, işbirliği içinde yapılabilir, uzun vadede de bu neticeler alınır.
12 Aralık 2016 Pazartesi