İstanbul’da bir ilçe belediyesi, dört farklı belediye başkanı değiştiği halde uluslararası bir etkinliği hiç aksatmadan düzenleme başarısını nasıl gösterir? Nasıl olmuş da neredeyse 20 yıla yakın süre içerisinde hiç aksatmadan devamlılık başarı ile sağlanmış? Nasıl olmuş da kültürel bir etkinlik için her türlü destekte devamlılık olmuş? Nasıl olmuş da bir etkinlik kendi dinamizmi ile bu kadar yıl ayakta kalmış?
İstanbul’un merkez ilçelerinden Üsküdar’dan söz ediyoruz. Üsküdar Sempozyumları diye bilinen ilmi toplantılar serisinin dile kolay 12’ncisi yapılıyor. Bu süre içinde dört belediye başkanı değişmiş. Sırasıyla ifade edecek olursak; Yılmaz Bayat, Mehmet Çakır, Mustafa Kara Başkanlar görev yapmış ve Hilmi Türkmen devam ettiriyor. İlkinin başlattığı bu güzel fikri, birbiri ardından gelenler bir bayrak yarışı gibi hiç aksatmadan sürdürmüşler.
* * *
Sempozyumun çok değerli isimlerden oluşan bilim heyeti bulunuyor. Bilim heyeti başkanlığını Prof. Dr. M. Akif Aydın Hoca yürütüyor, genel koordinatörlüğü ise İl Kültür Müdürü Dr. Coşkun Yılmaz yapıyor. Süreç içerisinde başkanlardan ve sempozyum ilim heyetlerinden vefat edenler olmuş, hepsi adına vefa oturumları yapılmış. Başkanlardan Mehmet Çakır, ilim heyetinden; Prof. Dr. Halil İnalcık, Prof. Dr. Ahmet Yüksel Özemre, Dr. Mehmet Genç, Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun, Prof. Dr. Raşit Küçük ve Prof. Dr. Mustafa Sabri Küçükaşçı hocalar vefat etmiş ama hepsinin hatıraları kültür teması altında yaşatılmış. Vefa oturumlarının dışında bazılarının adı kütüphanelere, bazılarının ise gençlik merkezlerine verilmiş ve kültürel anlamda devamlılık sağlanmaya gayret edilmiş.
Bu sempozyumların sonunda sadece Üsküdar’la ilgili 20 bin sayfalık, 25 ciltlik bir külliyat ortaya çıktı. Bu rakamlar dile kolay geliyor ama her biri kendi çapında değerli ve emek isteyen çalışmalardır. Üstelik bu yayınların tümü dijital ortama aktarılmış ve açık erişimde hizmete amadedir.
12. Üsküdar Sempozyumu, 13 Ekim Cuma günü Bağlarbaşı Kongre Merkezi’nde Nabi Avcı Hoca’nın açılış konferansı ve ardından Göksel Baktagir ve arkadaşlarının vereceği ‘Salacak’tan Kandilli’ye Üsküdar Kokan Ezgiler’ konseri ile başlayacak. Sempozyum, cumartesi-pazar günleri oturumlarla devam edecek. Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen’in de katılacağı kapanış oturumu ile nihayete erecek.
* * *
Aslında Üsküdar Sempozyum-ları’nı, etkinlik boyutunun dışında tümden bir içerik üretme olarak görebiliriz. Kültürel anlamda ‘içerik üretmek’ günümüzün en önemli işlerinden biridir. Bunun kuşkusuz farklı temaları olabilir. Kültür, sanat, edebiyat, şiir, sinema, belgesel, dizi, kitap, roman, akademik yayınlar, tarih, sosyoloji, felsefe gibi. Netice olarak bunlar; en küçüğünden en büyüğüne kadar üretilmek istenen tüm içerikler için beslenilecek uygun ortam oluşturuyor.
Bilindiği üzere resmiyette Üsküdar bir merkez ilçedir ama sosyolojik olarak Anadolu’dur. Bu gözle bakacak olursak içerik üretimi tüm kültürel etkinlikleri besleyici bir mahiyet de taşıyor. Bu sebeplerle Üsküdar’da büyük bir kültürel dönüşüm yaşanıyor. Ulusal bir markanın önüne geçen Nevmekânlar, iyi işleyen marka kütüphaneler ve genç jenerasyonun yönelimini Üsküdar’a doğru değiştiren ‘Gastronomi Sokağı’ uygulaması, bu dönüşümün işaret fişekleri oldu. Kültüre sahip çıkmak, her yerel yönetimin birincil işlerinden olmalı.