Dr. Can Gürlesel
2019’da ekonomide dengelenme önemli ölçüde tesis edildi. Enflasyon ve faiz oranları gerilerken, cari işlemler dengesi fazla verdi, sınırlı da olsa ekonomide büyüme gerçekleşti. 2020’de ise ekonomide daha hızlı büyüme ve değişim hedefleniyor.
Bu çerçevede Türkiye ekonomisi için 2020 beklentilerimizi paylaşalım:
1 - Küresel koşullar 2020’de daha olumlu olacak
2020’de dünya ekonomisinde koşullar 2019’a göre daha olumu olacak. ABD ile Çin arasında ilk aşama ticaret anlaşmasına varılmış olması ve 2020’de daha kapsamlı bir anlaşma için müzakerelere hemen başlanacak olması küresel ticareti yeniden hareketlendirecek. Bu da ekonomik büyümeyi destekleyecek. Brexit belirsizliğinin de ortadan kalkmış olması olumlu oldu. 2020’de dünya ekonomisi ve ticareti 2019’a göre daha hızlı büyüyecek. Ayrıca önemli merkez bankalarının 2020 boyunca genişletici para politikaları uygulayacak olması da daha uygun finansal koşullar yaratacak.
2 – 2020’de yüzde 4.0 ekonomik büyüme yakalanabilir
Yeni Ekonomi Programı 2020 için yüzde 5.0 ekonomik büyüme hedefi belirledi. Büyüme ertelenmiş özel sektör tüketimi ve yatırımlarının 2020’de canlanması ile sağlanacak. 2020’de özel tüketim harcamalarında yüzde 4.9, özel yatırım harcamalarında ise yüzde 12.1 büyüme hedefleniyor. Bu hedefler içinden özel tüketim harcamaları büyümesine yaklaşılacak. Ancak özel yatırım harcamalarında böylesine yüksek bir büyüme özel sektörün mevcut mali yapısı içinde çok gerçekçi değil. Özel yatırım harcamaları yüzde 4-5 arasında gerçekleşebilecek. Bu çerçevede 2020’de ekonomide yüzde 3.5-4.0 arasında bir büyüme yakalanabilecek.
3 - Merkez Bankası 2020’de büyüme, enflasyon ve finansal istikrarı birlikte gözetecek
Merkez Bankası para politikası 2020’de enflasyonu, finansal istikrarı ve ekonomik büyümeyi birlikte gözetecek. Bu çerçevede daha sıkı likidite olanakları ancak mümkün olduğunca düşük faiz oranları uygulanması bekleniyor. Dünyadaki çok düşük faiz oranları ve genişletici para politikaları T.C. Merkez Bankası’nın faiz indirimleri için olanak sağlıyor. Tüketici enflasyonu yılsonu hedefi yüzde 8.5. Petrol ve emtia fiyatları artış beklentisi dikkate alındığında TÜFE yılsonunda yüzde 10.0 seviyesinde gerçekleşecek. Kredi faiz oranlarında 1-2 puan daha düşüş olacak. Türk Lirası ise 2020 boyunca istikrarlı kalmaya devam edecek. Muhtemelen yüzde 6-8 arasında nominal bir değer kaybı ile reel değerini büyük ölçüde koruyacak.
4 - Küresel ticarette korumacılığın azalması ile ihracat artışı hızlanabilir
İhracatta 2020 program hedefi yüzde 4.7 artış ve 190 milyar dolar ihracat. Ancak ABD-Çin anlaşması ve Brexit belirsizliğinin ortadan kalkması ile 2020’de dünya mal ticaretinde daha hızlı bir büyüme ve pazarlarımızda beklentilerin üzerinde bir iyileşme yaşanabilecek. Bu çerçevede ihracat 190 milyar doları aşabilecek.
5 - Reel sektör için 2020 koşulları
Reel sektör için 2020’de beklenen genel çerçeve ise iç talepte büyümenin beklendiği, dış talebin göreceli olarak hızlanacağı, ekonominin yüzde 3.5-4.0 büyüdüğü, düşük enflasyon ile faizler ve döviz kurlarında ise istikrarın etkilerinin daha çok hissedildiği koşulları taşıyacak. Bu nedenle reel sektörde de büyüme hedefleri öne çıkacak. Ancak reel sektörün mali yapısı ve nakit akışları ile kredi olanakları halen sağlıklı bir yapıya kavuşmamış. 2020’de reel sektör şirketlerinin mali yapılarında iyileştirmeler, finansal, ticari ve kamu borçlarının yeniden yapılandırılması ile sektörlerde konsolidasyon devam edecek.
SON SÖZ
İçeride ve dışarıda beklenmedik bir şok olmaz ise 2020, Türkiye ekonomisinde daha iyi bir yıl olmaya aday.