Giriş: 24.10.2016 - 00:00
Güncelleme: 21.10.2022 - 09:52
CAN GÜRLESEL

CAN GÜRLESEL

Türk Lirası 2016 yılında Meksika pesosu ile birlikte en çok değer kaybeden para birimi. ABD Başkanlık seçimlerindeki başkan adaylarından Trump’ın yaptığı açıklamalar, Meksika ekonomisini zora sokacak türden ve seçilir endişesiyle peso değer kaybediyor. Diğer gelişen ülke para birimleri ise bu yıl daha değerli seyrediyor. Hatta geçen yıl Türkiye ile birlikte kırılgan beşliler olarak nitelendirilen Rusya, Endonezya, Brezilya ve Güney Afrika’nın para birimleri dahi 2016 yılında değer kazanıyor. Türk Lirası ile ilgili gelişmelerin nedenlerini ve beklentilerimizi paylaşalım.

1. BAŞARISIZ DARBE GİRİŞİMİ

Türkiye ekonomisi 28 çeyrektir üst üste hissedilir şekilde büyürken, cari açık, kamu açıkları ve enflasyon gibi diğer temel göstergelerde iyileşme sağlarken, beklenmedik bir darbe girişimi ile karşılaştı ve sonrasında haklı olarak OHAL sürecine geçti. Ancak yabancılar Türkiye’deki gelişmeleri iyi anlayamadı.

2. KREDİ NOTU

Moody’s Türkiye’nin yatırım yapılabilir kredi notunu düşürdü. Buna ilave olarak Fitch’in de muhtemelen bu yılsonuna kadar yatırım yapılabilir kredi notunu indirebilir endişesi yaşanmaya başlandı. Bir ülkeye nitelikli sermaye akımlarının girişi için yatırım yapılabilir kredi notuna sahip olmak önem taşıyor. Yurt dışına yatırım yapan fonlar bir ülkeye yatırımda en az iki kurumdan yatırım yapılabilir nota sahip olmasını arıyor. Türkiye, çok sayıda fon için bu gerekliliği artık sağlayamıyor. Yılsonuna kadar bu tip fonlar Türkiye’deki fonlarını kademeli olarak çekmek zorunda kalabilir.

3. GÜVENLİK VE DIŞ POLİTİKA

Suriye ve Irak’taki sıcak gelişmeler en çok Türkiye’yi ilgilendiriyor ve etkiliyor. ABD ve AB ile ilişkilerde FETÖ iadesi, PKK/PYD ile mücadele, mülteci anlaşması gibi alanlarda sancılar sürüyor. Rusya ve İsrail ile normalleşme ise pozitif görülüyor.

4. MERKEZ BANKASI

Merkez Bankası ve hükümet daha çok yavaşlayan ekonomiyi canlandırmaya odaklanmış durumda. Merkez Bankası için döviz kurlarındaki artışa rağmen faiz indirimleri dahil daha gevşek bir para politikasına geçişi sürdürecek beklentisi devam ediyor. Hükümetin yeni orta vadeli programda 2017 yıl ortalaması dolar kurunu 3.18 TL olarak hesaplaması da kurlar artacak beklentisini kuvvetlendiriyor.

5. ABD MERKEZ BANKASI FED FAİZ ARTIŞINA YAKLAŞIYOR VE DOLAR GÜÇLENİYOR

2016 yılı boyunca faiz artışı beklenen Fed muhtemelen aralık ayında yılın tek faiz artışını yapacak. Buna bağlı olarak dolar diğer para birimleri karşısında güçleniyor. Ancak dolar en çok Türk Lirası ve sterlin karşısında güçleniyor. Sterlin, Brexit nedeniyle değer kaybediyor. ABD Başkanlık seçimlerinde Clinton’un kazanması halinde doların daha da güçlenmesi bekleniyor.

Son Söz: Türk Lirası’na sahip çıkmak, çok sayıda firma için döviz kuru riski açısından oldukça önemli.