Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili
Kısaca TEKNOFEST diye bildiğimiz Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali İstanbul’da başladı, henüz iki yaşında. Biz festivale öğrencilerimiz ve eğitim açısından bakalım ve şu soruları soralım: TEKNOFEST’e katılma başarısını gösteren bir öğrenci ne hisseder? Bireysel veya takım halinde katılım sağlamışsa bu ne anlama gelir? Kendi başarısını diğer öğrencilerle paylaştığında nasıl bir hassasiyet yeşerir? Tüm başarılar aynı meydanda sergilendiğinde ülke bağlamında ne tür bir aşk başlar? Bu başarılar nasıl bir çarpan etkisi oluşturur? Gelecek kuşaklar bundan nasıl etkilenir? Buradan nasıl bir özgüven patlaması çıkar?
GELECEK AÇISINDAN BİR ÜLKE KAZANIMI
Soruları çoğaltmak mümkün elbette. Ama önemli olan işin felsefesi. Yapabiliriz, başarabiliriz, destekleniriz, ilgi görürüz ifadelerinin boşlukta kalmayacağını görmüş olmaları ve bunların ülke ile ilgisinin kurulması. Burada problem yok. Bilindiği üzere TEKNOFEST ikinci yılında. Bu kadarlık bir deneyim ile bu derece büyümek ve başarı göstermek kolay iş değil. Geçen yılın acemiliğinden kaynaklanan düzensizlikler de olmaz ise bu etkinlik kısa zamanda dünya ile yarışan bir organizasyona dönüşür. Daha doğrusu dönüşmesi gerekir.
Gerçekten de TEKNOFEST katılımcıları açısından bütün bu soruların ortak kazanımı olarak güven inşa edici yönü önemli oldu. Ülkemizin her tarafından gelen katılımcılar kendilerini er meydanında buldular. Zaten bu etkinliğe zorlu bir seçim süreci sonunda seçilerek geldiler. Birbirlerinden hem yeni şeyler öğrendiler hem de müthiş bir özgüven kazandılar. Takım halinde yarışmayı ve başarmayı öğrendiler. Ülkeleri için bir şeyler yapmaları gerektiğini anladılar. Bir şey başardıklarında ise sonlarının Nuri Demirağ gibi, Devrim arabaları gibi olmayacağını anladılar. Ülkeyi yönetenlerin büyük ilgisi ve desteği olacağını gördüler. Dolayısıyla TEKNOFEST sadece bir etkinlik değil, gelecek açısından bir ülke kazanımıdır.
BİLSEM’LER VE TEKNOFEST
Ülkemizin her yanında var olan 161 bilim ve sanat merkezi ve burada kabiliyetleri doğrultusunda destek eğitimi alan 63 bin öğrencimiz ülkemizin özel yetenekliler havuzunu oluşturuyor. İlkokuldan liseye kadar öğrencisi bulunan BİLSEM’ler, öğrencilerine verdikleri destek eğitimlerini farklı alanlarda sürdürüyorlar. Bu havuzu ülkemizin geleceği açısından önemli görüyoruz.
BİLSEM’ler hem yönetim hem de öğrenciler olarak TEKNOFEST’e yoğun ilgi gösterdi. Çünkü bu etkinlik içerik olarak tam da BİLSEM öğrencilerine göre idi. Bu nedenle geçen yıl 10 BİLSEM 5 takımla katılmış ve önemli başarılar elde etmişlerdi.
Bu yıl ise etkinliğe ilgi büyük artış gösterdi. Yarışmanın farklı kategorilerine olmak üzere 41 BİLSEM’den 46 takım katılıyor ve büyük başarılar elde edeceklerine inanıyoruz. Ama daha da önemlisi; katılmak, özgüveni yükseltmek, devamının geleceğine inanmak ve bütün bunların ülkemiz ile bağlantısını kurmak.
Bu nedenle bu ülkenin özel yetenekli çocukları adına Selçuk Bayraktar ve arkadaşlarına TEKNOFEST fikri ve uygulaması için gönülden teşekkür etmek gerekir. Bu türden bir etkinliğe bütün ülkenin ama özellikle BİLSEM öğrencilerinin ihtiyacı vardı. Ülkemizin gelecek tasavvurunda bu çocukların önemli yeri olacağını biliyor ve inanıyoruz. Çalışacaklar, başaracaklar ve ülkemiz dünya ile rekabet edecek ama hepsi insanlık için olacak.