Küresel ekonomide yavaşlama, yüksek kamu borçları, gelir dağılımı bozukluğu, Brexit gibi riskler, Türkiye de ise ekonomide ve sanayi üretiminde küçülme gelişmelerini yaşıyoruz. Ancak diğer yandan da teknolojik gelişmeler ile birlikte sanayide dönüşüm sürüyor. Bu nedenle sanayideki dönüşümü de izlemek ve uyum sağlamak zorundayız.
1 - ÜRETİM SİSTEMLERİNDE DİJİTAL VE BİLGİ İŞLEM TABANLI TAM OTOMASYON
Üretim sistemleri giderek ve tamamen bilgi işlem tabanlı, dijital, akıllı kontrol teknolojileri ile yönetilen, birbirleri ile entegre ve robotik özelliklere sahip hale geliyor. Makinelerden çok makine sistemleri önem kazanıyor.
2 - BİLİŞİM, YAZILIM VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ ÜRETİM SÜREÇLERİNİ DEĞİŞTİRİYOR
Bilişim ve iletişim teknolojileri, üretim teknolojilerinde ve süreçlerinde artan oranda kullanılıyor. Bilişim ve iletişim teknolojileri sayesinde ürünler çok hızlı tasarlanıyor, mühendislik hesaplamaları yapılıyor, simülasyon ve test edilir hale geliyor. İleri mühendislik yazılımları ile projelendirme ve üretim süreçleri kısalıyor. Müşteri ihtiyaçları ve talepleri daha hızlı karşılanıyor. Yalın üretim sistemlerindeki etkinlik daha da artıyor. Optimum üretim modelleri geliştiriliyor ve uygulanıyor. Üretim çıktıları her açıdan çok daha hızlı/hassas ölçülüyor ve değerlendiriliyor. Böylece verimlilik ve etkinlik artırılıyor. Bilgisayar ve dijital temelli üretim teknolojisi ile modelleme, simülasyon, görüntüleme, prototip ve numune ile bunların testlerin hepsi sanal ortamda gerçekleştiriliyor.
3 - SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ DESTEKLEYEN ÜRETİM VE ÜRÜN TEKNOLOJİLERİ
Üretim süreçlerinde sürdürülebilir üretim ve ürün teknolojileri önem kazanıyor. Sürdürebilirlik kapsamında daha az enerji ve yağ tüketen, daha az ses ve karbondioksit salınımı çıkaran, kendi enerjisini kendi üreten, daha az yer kaplayan, daha hafif ve kompozit malzemeler ile üretilen makineler gelişiyor.
4 - KÜÇÜK, AKILLI VE HASSAS MAKİNELER ÖNE ÇIKIYOR
Makineler, özellikle yüksek teknolojili makineler daha küçük, akıllı ve hassas hale geliyor. Makineler yazılım tabanlı, dijital, lazer sistemleri ile entegre ve akıllı nitelikler kazanıyor. Hassas modelleme, uygulama, işleme, lazer sistemleri ile üretim ve malzeme işleme için makineler özellikle havacılık, uzay, savunma, elektronik, bilişim, otomotiv, diğer ulaşım araçları gibi imalat sanayi alanlarında talep ediliyor. Bu ve benzeri sektörlerde çok daha küçük (miniaturaztion) akıllı, birbiri ile kablosuz iletişim kuran, robotik ve hassas (nano ölçüleri ile çalışan) makineler öne çıkıyor. Bu makineler, materyal ve doğal kaynak kullanımında fireyi en aza indiriyor.
5 - YENİ NESİL VE AKILLI MALZEMELER İLE ÜRETİM VE AKILLI ÜRÜNLERİN ÜRETİMİ
Nano materyaller, biyo teknoloji ve biyoloji alanındaki ilerlemeler ile bulunan ilaç, doku, organ gibi unsurlar, hafif, dayanıklı, güçlü malzemeler. İleri fonksiyonel malzemelerin üretimi. Akıllı ürünlerin, kontrol edilebilir, uzaktan erişilebilir ve planlanabilir ürünlerin üretimi.
6 - İMALAT SANAYİNDE BİLGİ SİSTEMLERİNİN ETKİN KULLANIMI
İmalat süreçlerine ilişkin tüm bilgilerin toplanması, derlenmesi, aktarılması ve kullanılmasında bilgi sistemleri tabanlı faaliyetler de önemli hale geliyor. Bilgi ve veri, üretilen ürün ve hizmetten daha önemli hale geliyor. Bu nedenle veri madenciliği başta olmak üzere birçok yeni teknoloji, iş süreçlerini yeniden şekillendiriyor.
7 - GERİ KAZANIM ODAKLI İMALAT
İmalat sanayi faaliyetlerinde üretim süreçlerinde elde edilen çıktıların (katı ve sıvı atık, açığa çıkan enerji ve ısı, fireler, nihai ürünler, paket ve ambalaj malzemeleri ve benzeri) yeniden kullanılabilir hale getirilmesi ve kullanılması, yeşil üretimin bir unsuru olmaktan çıkarak giderek başlı başına bir çevrim ekonomisi yaratmaya başladı. İş dünyasında geri kazanım odaklı üretim, girdi maliyetlerini önemli ölçüde aşağı çekiyor.
Son Söz: Sıkıntılar ve riskler bir yana sanayideki dönüşümü kaçırmayalım.
28 Ocak 2019 Pazartesi