Vergisini düzenli ödeyenlere vergi indirimi konusu yıllardır dile getirilirdi. Bu köşede de konu defalarca dile getirilmişti. Nihayet geçtiğimiz hafta içerisinde TBMM’de kabul edilen bir kanun ile vergi indirimi mevzuatımıza girmiş oldu. Elbette konuya ilişkin kanun Sayın Cumhurbaşkanımızın onayından sonra yürürlüğe girecek. Ayrıca uygulama zaten bu yıla ilişkin kazançların yıllık beyanından itibaren yani, 1 Ocak 2018 sonrası verilen beyannamelerden başlayacak.
GETİRİLEN DÜZENLEME NE, KİMLER YARARLANACAK?
Yasa ile getirilen düzenleme ile ticari, zirai ve mesleki kazancı nedeniyle yıllık beyanname verenler ile kurumlar vergisi mükellefleri yıllık gelir ve kurumlar vergisi beyanları itibarıyla bu düzenlemeden yararlanacaklar. Şu kadar ki, finans ve bankacılık sektörlerinde faaliyet gösteren kurumlar ile sigorta acenteleri hariç sigorta şirketleri bu indirimden yararlanamayacak.
Yukarıda belirtilen mükelleflerin yıllık beyanları üzerinden hesaplanan verginin yüzde 5’i bu mükelleflerin ödenecek vergilerinden mahsup edilecek. Şu kadar ki, indirim tutarı 1 milyon TL ile sınırlanmıştır. Mahsup edilen vergilerden, indirim sonrası arta kalan bir tutar söz konusu olursa, bu tutar bir yıl içerisinde mükellefin ödenecek diğer vergilerine mahsup edilebilecek. Ancak bir yıl içerisinde mahsup edilemeyen bir tutar olursa bu tutar iade edilmeyecek.
YARARLANMA KOŞULLARI VE SINIRLAMALAR
- İndirimden yararlanmak için mükelleflerin son iki yıl içerisinde tüm beyannamelerini düzenli vermiş olmaları ve vergi borçlarının bulunmaması gerekir. Pişmanlıkla verilen beyannameler süresinde verilmiş sayılacak.
- Her bir beyanname itibarıyla 10 TL’ye kadar eksik ödemeler de indirimden yararlanmayı engellemeyecek.
- İndirim uygulanacağı tarih itibarıyla 1.000 TL’nin üzerinde vadesi geçmiş borcu bulunmamak.
- Mükellefler için ikmalen re’sen veya idarece yapılan tarhiyatlar olması durumunda yararlanılan indirimler cezasız olarak, ancak gecikme zammı veya gecikme faizi uygulanarak geri alınacak.
- Gelir vergisi mükellefleri bakımından indirim sadece beyan edilen gelirin içerisindeki ticari, zirai ve mesleki kazançlara ilişkin beyan edilen tutarın toplam içerisindeki oranı dahilinde hesaplanacak. Bir başka deyimle ticari, zirai veya mesleki kazançları ile birlikte yıllık beyannamede bileştirilen ücret, menkul sermaye iradı, kira geliri, değer artış kazancı ve arızi kazançlardan beyan edilen tutarlar indirim hesabında dikkate alınmayacaklar.
DEĞERLENDİRME
Getirilen düzenleme mali idare açısından anlayış değişikliği anlamında önemli bir adım olmuştur. İlk bakışta 1 milyon TL ile sınırlandırılması eleştiri konusu yapılabilir, ancak hesaplanan vergisinin yüzde 5’i 1 milyon TL’yi aşan, yani yılda 20 milyon TL’nin üzerinde hesaplanan vergisi veya yaklaşık 60 milyon TL’nin üzerinde gelir beyan eden mükellef sayısı çok fazla olmayacağından geniş bir kesimin yararlanacağı bir düzenleme niteliğindedir. Kaldı ki, kurumlar vergisi mükellefleri bakımından beyan edilen gelir tutarı 100 milyon TL ve üzeri olması gerekiyor ki, bu tutarın üzerinde gelir beyanında bulunan kurum sayısı da çok fazla değildir. Kaldı ki, bu kurumlar da 1 milyon TL indirimden yararlanmış olacaklar. Bu düzenleme aynı zamanda mükelleflerin vergilerini zamanında ödeme alışkanlığı kazanmaları ve kayıtlı sistem içerisinde kalmayı tercih etmeleri bakımından da önemlidir.
06 Mart 2017 Pazartesi