Türkiye uluslararası kredi derecelendirme şirketlerinin ikisinden sahip olduğu yatırım yapılabilir kredi notundan birisini kaybetti. Moody’s, Türkiye’nin yatırım yapılabilir kredi notunu düşürdü. Moody’s notu Ba1, görünümü ise durağan olarak belirledi. Bu not indiriminin nedenleri çok tartışılabilir. Ancak öncelikle bu not indiriminin olası etkileri üzerine yoğunlaşmalı ve gerekli önlemleri almalıyız.
1. NOT İNDİRİMİNE İKİ NEDEN GÖSTERİLDİ, GÖRÜNÜM İSE DURAĞAN
Moody’s, yatırım yapılabilir kredi notunun düşürülmesinde iki neden ortaya koydu. Birincisi; Türkiye’nin yüksek boyutlu dış finansmanihtiyacına bağlı risklerdeki artıştır. İkincisi ise daha önce destekleyici olan borçlanma temellerinde, özellikle de büyüme ve kurumsal sağlamlıkta zayıflamadır. Görünüm ise durağan olarak belirlendi.
Durağan görünüm Türkiye’nin ekonomik dayanıklılığında yaşanan yıpranma ve cari açık tarafında artan baskıdan kaynaklanan aşağı yönlü riskler ile hükümetin bütçe konusunda kaydettiği sağlam geçmişin bir dengesidir.
2. KREDİ NOTUNA İLİŞKİN RİSKLER
Kredi notu üzerinde yine aşağı ve yukarı yönlü baskılar bulunuyor. Cari dengesizliğin yüksekolmaya devam etmesi halinde not baskı altında kalmaya devam edecek. Kamu maliyesindeki trendin somut biçimde tersine dönmesi, yabancı fon akımının ani ve kalıcı biçimde terse dönmesi ile kurumsal sağlamlığın beklenenin ötesinde yıpranması ya da siyasi risklerde beklenenin ötesinde artış görülmesi durumunda Türkiye’nin kredi notunda aşağı yönlü baskılar artacak. Ancak bu zayıflıklarda yapısal azalış olması veya Türkiye’nin kurumsal ortamında ya da rekabetçiliğinde somut iyileşmeolması durumunda Türkiye’nin kredi notunda yukarı yönlü baskı oluşacak. Jeopolitik ya da yurt içindeki siyasi ortamdan kaynaklanan siyasi risklerin azalması, ne kadar pozitif olsa da, diğer iyileşmeler gerçekleşmeden kredi notunda bir artışa neden olmayacak.
3. SIKI PARA POLİTİKASINDAN TEMKİNLİ PARA POLİTİKASINA GEÇME KARARI
Merkez Bankası başarısız darbe girişimi sonrası finansal istikrarı korumaya çalıştı ve önemli ölçüde başarılı oldu. Ancak başarısız darbe girişiminin iktisadi faaliyetler üzerinde yavaşlatıcı etkisi hissediliyor. Bu nedenle Merkez Bankası bir yandan faiz indirimlerini sürdürürken sıkı para politikası yerine temkinli para politikasına geçme kararı aldı. Şu anda bu kararı destekleyen uygun küresel mali koşulların devam etmesi halinde Merkez Bankası önümüzdeki aylarda daha gevşek bir para politikası izleme ve faiz indirimlerine devam hedefindedir.
Ancak Moody’s’in kredi notu indirimi bunu öteleyecek veya engelleyecek. Merkez Bankası muhtemelen para politikasındaki sıkı duruşu sürdürecek ve hatta gerekirse sıkılaşmayı artıracak.
Son Söz; kredi notu düşüşünün oluşturacağı etkilere karşı işlerimizde gerekli önlemleri alalım.
03 Ekim 2016 Pazartesi