Son iki yıldır Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ile ilgili yapılan faiz politikası tartışmaları Banka’nın yaptığı çalışmalardan ve değerlendirmelerden yeterince yararlanılmasını engelliyor. TC Merkez Bankası çok geniş bir çalışma ekibi ve geniş bir bilgi ve veri seti ile Türkiye ve dünya ekonomisini izliyor ve değerlendirmeler yapıyor. Mart ayı toplantısı sonrası da Merkez Bankası ekonomiye ilişkin önemli değerlendirmeler yapmıştır. Bu değerlendirmeleri yakından izlemekte fayda bulunuyor.
1. YAKIN DÖNEMDE KÜRESEL OYNAKLIKLAR AZALDI
TC Merkez Bankası para politikasını icra ederken küresel ekonomik gelişmelerden etkileniyor. 2016 yılı başından itibaren küresel ekonomide önemli endişeler ortaya çıktı ve bunlar yine önemli oynaklıklara yol açtı. TC Merkez Bankası küresel oynaklıkta bir miktar düşüş olduğunu gözlemledi. Küresel oynaklıkta azalma finansman ve ticaret kanallarının daha iyi çalışması anlamına geliyor. TC Merkez Bankası ilerideki oynaklıklar ile ilgili bir öngörüde bulunmamakla birlikte faiz indirimine gidecek bir ortamın oluştuğu anlaşılıyor.
2. CARİ AÇIK İYİ GİDİYOR, İHRACATTA AB'NİN OLUMLU ETKİSİ ARTACAK
Türkiye’nin yıllardır en önemli ekonomi sorunu olan cari açıkta gerileme sürüyor. Ancak bu gerileme daha çok ithal ettiğimiz ürünlerin fiyatlarındaki düşüşten kaynaklanıyor. TC Merkez Bankası dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmelerin cari dengedeki iyileşmeyi halen desteklediğini açıkladı. Ayrıca artan jeopolitik risklere rağmen Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisinin güçlenerek sürdüğünü belirtti. TC Merkez Bankası cari açık tarafında temkinli iyimser. Buna bağlı olarak cari açık riski kaynaklı bir mali sıkıntı beklenmiyor. Böylece Türk Lirası üzerindeki değer kaybı baskısı da azalıyor.
3. KREDİ BÜYÜMESİ MAKUL SEVİYELERDE SÜRÜYOR
Bankaların yıllık kredi büyümesi döviz kurlarındaki artıştan arındırıldığında yüzde 12’lere kadar geriledi. Gerek alınan önlemler, gerekse bankaların kaynak sıkıntısı nedeniyle kredi büyümesi oldukça yavaşladı. TC Merkez Bankası bu konuda “sıkı para politikası duruşunun ve alınan makro ihtiyati önlemlerin etkisiyle yıllık kredi büyüme hızları makul düzeylerde seyretmektedir” açıklamasını yaptı.
TC Merkez Bankası yüzde 12’lik yıllık kredi büyümesini makul karşılıyor. Buna bağlı olarak bu yıl yeni kredi büyümesinin oldukça sınırlı kalacağı anlaşılıyor. Bu kredi büyümesi hızı nakit sıkışıklığını artıracaktır.
4. ÇEKİRDEK ENFLASYON KATI VE YÜKSEK
Merkez Bankası’nın temel işlevi olan fiyat istikrarı veya enflasyon ile mücadelede önemli gösterge çekirdek enflasyon. TC Merkez Bankası çekirdek enflasyondaki iyileşmeyi halen sınırlı buluyor. Çekirdek enflasyon halen yüksek ve katı. Piyasada fiyat davranışları bozulmuş ve enflasyonun düşeceğine ilişkin beklentiler oldukça zayıf durumda. Bu nedenle bu yılın geri kalanında çekirdek enflasyonu oluşturan ve daha çok maliyetlerdeki artışı ve yapısal bozuklukları yansıtan fiyat artışları devam edecek gibi görünüyor.
5. ŞARTLARI DEĞERLENDİRDİ, FAİZ İNDİRDİ
TC Merkez Bankası ekonomiye ilişkin yaptığı tüm bu değerlendirmeler çerçevesinde ve ayrıca Ağustos ayında yayımlanan yol haritasında belirtilen politika araçlarının etkili bir şekilde kullanılmaya başlanması sonucu geniş bir faiz koridoruna duyulan ihtiyacın azaldığı kanaatine vardı. Buna bağlı olarak sadeleşme yönünde ölçülü bir adım atılmasına karar vererek faiz bandının üst koridorunu 0.25 puan indirdi.
6. SIKI PARA POLİTİKASINI SÜRDÜRECEK
TC Merkez Bankası faiz indirmiş olmasına rağmen enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeleri dikkate alarak para politikasındaki sıkı duruşu sürdüreceğini de açıkladı. Bu nedenle faiz düşüşünün sürmesi enflasyon görünümüne ve beklentilerine bağlı kalacak. Küresel koşullar ile yeni Merkez Bankası yönetimi de belirleyici olacak.
Son Söz; Para Politikasında Sadeleşmeye ve daha anlaşılır bir iletişime ihtiyaç duyuluyor.