PROF. DR. AHMET EMRE BİLGİLİ
Lisans eğitimlerini başarı ile tamamlayan gençler için yurt dışında lisansüstü eğitim almak, milletine hizmet ve kariyer açısından aslında çok önemli bir imkândır. Bir de mezuniyetin ardından devlet kadrolarında işe başlamaları işin değerini kat be kat artırıyor. İşte bu fırsat ve imkân gençlerin önüne yeniden geldi. Milli Eğitim Bakanlığınca mecburi hizmete dayalı olarak yurt dışına öğrenci gönderilmek üzere ilgili kılavuz yayınlandı. Kısaca YLSY (Yurt Dışına Lisansüstü Öğrenim Görmek Üzere Gönderilecek Öğrencileri Seçme ve Yerleştirme) olarak ifade edilen bu program kapsamında yurt dışına gönderilen öğrencilerin seçme, yerleştirme, öğrenime başlama, öğrenimlerinin izlenmesi, kurumlara atanmalarına ilişkin tüm iş ve işlemler, ilgili mevzuat çerçevesinde Milli Eğitim Bakanlığı Yükseköğretim ve Yurt Dışı Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından yürütülüyor.
YLSY Bursu kapsamında öğrencilerin aylık burs ödemeleri, okul ödemeleri, eğitimleri için gidiş/dönüş uçak bileti giderleri, kırtasiye giderleri, sağlık giderleri, yabancı dil sınav ücretleri, tez masrafları ile bilimsel etkinliklere katılım amaçlı ulaşım ve konaklama giderleri Bakanlıkça karşılanıyor. Adaylar, diğer başvuru koşullarına veya başvuruya ait diğer hususlara Milli Eğitim Bakanlığı’nın www.yyegm.meb.gov.tr adresinden ya da Genel Müdürlüğün sosyal medya hesaplarından (Twitter @MebYurtDisiEgtm, Instagram @mebyurtdisiegitim) ulaşabilirler.
YABANCI DİL PUANI İSTENMİYOR
Yurt dışında eğitim deyince hemen aklımıza sadece yabancı dili olanlar alınacak diye bir düşünce gelir. Bu programda fırsat eşitliği sağlamak adına adaylardan başvuru sırasında yabancı dil puanı istenmiyor. Resmi bursiyerliği ilan edilen öğrencilerden dil yetersizliği olanlar için yabancı dil eğitimi imkânı veriliyor.
Mecburi hizmet görevine başlayan öğrencilere yurt dışında öğrenimde geçirdikleri her yıl için bir kademe, her üç yıl için bir derece hakkı veriliyor. Ayrıca 1416 sayılı kanunda yapılan son değişiklikle üniversiteler adına öğrenim gören öğrenciler üniversitelerin öğretim üyeliği konusundaki şartlarını yerine getirmiş olmaları durumunda mecburi hizmetlerine doktor öğretim üyesi kadrosunda başlayabilirler.
Ülkemizde 1929 yılında çıkan 1416 sayılı kanun, ecnebi memleketlere öğrenci göndermek üzere çıktı ve az sayıdaki öğrenci ile ülke hizmetinde rol aldı. Burs programı, 2006 yılında Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın başbakanlığı dönemindeki talimatı ile başlatılan ‘5 Yılda 5 Bin Öğrenci Projesi’ ile büyük bir ivme kazandı. Bu tarihten sonra gönderilen öğrenci sayılarında çok büyük artışlar oldu. 2006-2020 yılları arasında toplam 11 bin 349 öğrenci burs almaya hak kazandı ve bu öğrencilerin önemli bir bölümü öğrenimlerini tamamlayıp adına öğrenim gördükleri kurumlarda memleket hizmetine başladı. 2021 yılı itibariyle ise 50 farklı ülkede toplam 5 bine yakın öğrenci eğitimine devam ediyor.
BAŞVURULAR 21 EKİM’DE BAŞLIYOR
Bu proje hem üniversitelerde hem de kamu kuruluşlarında stratejik insan kaynağı oluşturmada ciddi bir fonksiyon gördü, önemli roller üstlendi. Üniversitelerde ‘ülke-bölge çalışmaları’ gibi ülke uzmanlığını bizatihi o ülkede yapmayı öngören bir yaklaşım benimsendi ve böylece ülke-bölge uzmanlığını esas alan yeni akademik alanlar ortaya çıktı. Bursiyerlere özellikle sosyal bilimlerde karşılaştırmalar dışında salt ülkemizle ilgili tezler yapmaları yasaklandı, böylece yurt dışında kısmen var olan akademik sömürgeciliğin önüne geçildi. Gerek akademik gerekse kamudaki alanlar üniversiteler, YÖK ve Bakanlık tarafından her yıl yeniden güncelleniyor ve böylece dünyadaki gelişmeler doğrultusunda kararlar oluşturuluyor.
Gençler, ufkunuzu açmak, yurt dışı eğitim tecrübesi edinmek ve ülkenize dönerek aşkla memleket hizmetine başlamak istiyorsanız hem üniversiteler hem de ülkemizin seçkin kurumları adına açılan kontenjanlar sizi bekliyor.
358 devlet bursundan biri sizin olabilir. Başvurular 21 Ekim’de başlayacak, 1 Kasım’da sona erecek. İlk işiniz yayınlanan kılavuzu okumak olsun.
08 Ekim 2021 Cuma