Türkiye’de bakanlıklar, kendi kadrolarını iyileştirmek üzere yüksek standartlarla ve sınavla uzman yardımcısı alırlar. Uzman yardımcıları yaklaşık üç yıl eğitim alırlar ve bakanlık kadrolarında görev yaparlar. Aynı zamanda bakanlık konuları ile ilgili bir tez hazırlarlar. Tezlerini jüri önünde savunurlar ve başarılı bulunmasının ardından katılacakları son yazılı sınavda da başarılı olmaları halinde uzman olarak bakanlık kadrolarında önemli görevler üstlenirler.
Milli Eğitim Bakanlığı, uzman yardımcılarının eğitiminde yeni ve farklı bir uygulama başlattı. İçinde bulunduğumuz hafta bütün uzman yardımcılarını İstanbul’a davet ederek bir bütün olarak İstanbul’u bireysel düzeyde kazanıma dönüştürme amacıyla bir haftalık eğitim programladı. Bu eğitimin yarısı çeşitli kültürel derslerden diğer yarısı da kültürel alanların gezilerinden oluşuyor.
‘İstanbul hocamızdır’ sözünün gereği
Bu sözü Başbakanımız Ahmet Davutoğlu değişik vesilelerle birçok kez tekraren söyledi. Çok doğru bir tespit olduğu için biz de bu köşede değişik yazılarımızda buna vurgu yaptık. Eğer İstanbul hocamız ise ve İstanbul’un kadim geleneğinin yeri tartışılmaz ise bütün eğitimlerimizde bu hocadan elimizden geldiği kadar yararlanmamız gerekir. İşte bu çerçevede Milli Eğitim Bakanlığı, bakanlık kadrolarının niteliğini yükseltme yolunda stratejik bir insan kaynağı olarak görülen uzman yardımcılarının eğitimine bu kültürel kazanımı da ekliyor.
Bir haftalık eğitim programı farklı konulardaki derslerden ve kültürel gezilerden oluşuyor. İlk dersi Milli Eğitim Bakanımız Prof. Dr. Nabi Avcı veriyor. Hocalar bu alanın en iyilerinden seçildi.
Hocalar ve konuları şöyle:
- Prof. Dr. İskender Pala - Kültür, Edebiyat ve Yönetim
- Prof. Dr. Teoman Duralı - Dil - Tarih - Coğrafya ve Ufuk
- Prof. Dr. Erhan Afyoncu - Stratejik Bir Boyut Olarak Tarih Bilgisi Kazanımı
- Dr. Yalçın Çetinkaya - Musiki Kültürü ve İnsan Gelişimi
- Mustafa Ruhi Şirin - Çocuk ve Medeniyet İnsanı Yetiştirmek
- Prof. Uğur Derman & Prof. Dr. Çiçek Derman - Gelenekli Sanatlar ve İstanbul’un Önemli Şahsiyetlerinden Hayat Dersleri
- Mehmet Şevket Eygi - Estetik ve Adab-ı Muaşeret Açısından İstanbul Kazanımı
- Prof. Dr. İlber Ortaylı - Bir Kültürel Kazanım Olarak İstanbul Tarihini Bilmek
- Prof. Dr. Mustafa Kaçalin - Bir Medeniyet İnşaa Etme Aracı Olarak Dil ve Türkçe, Kelimeler ve Kavramlar.
Bu derslerin yanında bu alanın en usta kişisi olan ve Kültür Bakanlığı Müsteşarlığı yapmış olan Prof. Dr. Haluk Dursun, Teknede Boğaz Kültürü ve İstanbul’da Yaşama Sanatını anlatacak. Gezi programında ise Topkapı Sarayı, Ayasofya, Yerebatan Sarnıcı, Hipodrom, Türk İslam Eserleri Müzesi, Sultan Ahmet Camii, Eyüp Sultan ve Çevresi, Panaroma 1453 Müzesi, Dolmabahçe Sarayı var.
Bütün geziler gruplar halinde ve rehber eşliğinde yapılıyor. Dolayısı ile öğrenme ve kazanım hedef alındı. Katılımcılar şehirde bütün seyahatlerini İstanbul Kart kullanarak toplu taşımayla yapacaklar. Zira şehri öğrenmenin en kestirme yolunun toplu taşımayı kullanmak olduğu biliniyor.
Bütün programlar bu alanda çok önemli bir geçmişi olan Cumhuriyet’in kuruluşu kadar tecrübeli Turing Kurumu’nun desteği ile yapılıyor.