PROF. DR. AHMET EMRE BİLGİLİ
Kültür, sanat, yayın, tasarım, kreatif endüstriler, yurt dışı fuarlar, eğitim, şehir ve kongre turizmi açısından baktığımızda dünyanın en büyük odalarından olan İstanbul Ticaret Odası yönetiminin bu konuda ileri bir vizyona sahip olduğu açıkça görülür. Sadece lafta kalmayıp kuvvetli bir irade ile yapılanlara göz attığımızda bu alanlarda ciddi bir çabanın da varlığına tanık oluruz.
Yıllardır bu kadim şehrin kültür sanat, yayın, şehir ve eğitim konularını hem idari görevimiz hem de ilgi ve merakımız nedeniyle yakından takip ederiz. İTO gibi önemli ölçüde sektörel yönlendirmeler ile hareket eden büyük bir kuruluşun gündemi içerisinde bu bahsettiğimiz alanların oranı yüksek değil. Yani; kültür, sanat, eğitim gibi diğerlerine göre devasa yatırımı olmayan, bütçe olarak da onların yanında devede kulak sayılan bu sektörlere; duyarlı olmak, bütçe ayırmak, özel projeler geliştirmek, lojistik olmak türünden ilgi ve alakanın var olması, konu ile ilgili vizyonun varlığını ifade eder. Eğitim ve kültür açısından insanın bireysel ve sosyal gelişimine yönelik hassasiyetlerini gösterir.
***
Bu söylediklerimizi yapılan icraatlardan yola çıkarak temellendirmeye çalışalım, gördüğümüzü ve bildiğimizi yazalım. Öncelikle hiçbir ticaret odasında olmayan derecede kültür-sanat işlerine özel bir ilgi ve hassasiyet var. Sanırım bu duyarlılığın temelinde; Başkan Şekib Avdagiç, Meclis Başkanı Öztürk Oran ve Başkan Yardımcısı İsrafil Kuralay’ın bu alanlara yönelik kişisel ilgilerinin önemli bir payı var. Kişisel ilgileri ile birlikte geçmiş görevlerinde kültür-sanat yöneticiliği yapmalarının rolü yadsınamaz.
Bilindiği üzere İTO, birçok yurtdışı fuara iştirak eder, üyelerinin katılımını mümkün kılar. Kültür-sanat ve yayın sektörü katılım açısından geniş imkânlara sahip değil. Bu nedenle bu firmalara ortam ve imkân sağlanması, sektörün gelişimi ve vizyonu açısından önem taşır. Diğer taraftan, İstanbul bağlamında önem atfeden kreatif sektörlerin gelişimine yönelik özel bir ilginin de olduğu biliniyor.
***
İTO yönetimi, kitap ve yayıncılığın gelişimi için özel projeler geliştiriyor. Aynı zamanda bizatihi kendisi de yayın ve kitap satış yapıyor. Bir taraftan prestij yayınları, diğer taraftan da ihtiyaç duyulan konularda yayın yapılması anlamlı ve önemli. Kitap İstanbul adlı projeyle, kendi kurumsal yayınlarıyla birlikte farklı yayınevlerinin İstanbul konulu kitaplarını da okuyucuyla buluşturuyor.
Eminönü merkez bina yakınında yenilenerek açılan Liman Hanı’nda kitapseverler, İTO’nun mevcudu olan bütün yayınları yanında diğer yayınevlerinin İstanbul’a dair eserlerini de bulabiliyor. İstanbul’u çocuklara anlatan kitaplara da yer veriliyor. Şehir hafızasını canlı tutmayı ve İstanbul’un dünyaca dahi iyi tanınmasına katkı sağlamayı hedefleyen Kitap İstanbul, fiziki olarak bizzat gelemeyenlere de çözüm sunuyor. Online satış sitesinden de okuyuculara hizmet veriyor. 140 yıllık birikimle yayınladığı kitapları ilgililerin kullanımına sunan Kitap İstanbul, erişimi kolaylaştırmak için özel indirimler de uyguluyor. Oda yayınları, eğitime katkı amacıyla örgün eğitim alan tüm öğrenci ve üniversitelerin akademik personeline Eminönü satış noktasından yüzde 50 indirimle sunuluyor.
Kitap İstanbul, İstanbul’un her türlü kültürel, coğrafi, ticari özellikleri ve görsel zenginliklerini yurt içinde ve yurt dışında tanıtmayı da amaçlıyor. Dersaadet Kütüphanesi ise İstanbul konulu gravür ve fotoğrafların sergilendiği, İstanbul’un yazılı ve görsel arşivine ev sahipliği yapıyor. Nadir Eserler Koleksiyonu bulunan kütüphane; İstanbul hakkında yerli ve yabancı araştırmacılar ve yazarlar tarafından birçok dilde yazılmış kitapların yanı sıra nadir eser, kartpostal, harita ve rehberlerden oluşan zengin ve nitelikli bir içeriğe de sahip. Kütüphanenin ana misyonu; başta Oda üyeleri olmak üzere iş dünyasının, uzmanların ve araştırmacıların ekonomi ve ticari konulardaki bilgi ihtiyacının karşılanması olarak belirtiliyor.
Oda yönetimi, İstanbul’da eğitime de büyük destek veriyor. Özellikle mesleki eğitim alanında Bakanlıkla ciddi bir işbirliği yürütüyor. Okul bağışlarının yanında özel olarak geliştirdikleri ‘hami okul projesi’ ile okul desteği daha fonksiyonel bir şekilde yapılıyor. Netice-i kelâm; bildiğimiz ve inandığımız husus, bütün bunların özel bir yönetici hassasiyeti olmadan asla bu ölçüde yapılamaz olduğudur.
21 Ekim 2022 Cuma