DR. CAN GÜRLESEL
Türkiye ekonomisi, 2021 yılı ilk çeyreğinde yüzde 7.0 büyüdü. Büyüme, büyük ölçüde ihracatın katkısı ile gerçekleşti. Türkiye yılın ilk çeyreğinde 50 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi. Muhtemelen yılın diğer çeyrek dönemlerinde de benzer ihracat büyüklüğüne ulaşılacak. Bu çerçevede, 2021 yılında güçlü ihracat artışı, ekonomik büyümeyi desteklemeye devam edecek.
1. DÜNYA MAL TİCARETİ İLK ÇEYREKTE İLK KEZ 5 TRİLYON DOLARI AŞTI
2021 yılı ilk çeyreğinde dünya mal ticareti 5.05 trilyon dolar oldu. Dünya mal ticareti ilk kez bir çeyrekte 5 trilyon doların üzerinde gerçekleşti. Dünya mal ticareti, 2020 yılı ilk çeyreğinin yüzde 17.5, 2019 yılı ilk çeyreğinin ise yüzde 10 üzerine çıktı. Sektörler itibariyle bakıldığında diğer ulaştırma araçları hariç diğer tüm sanayi sektörlerinde ihracat önemli ölçüde artış gösterdi. Mal ihracatındaki artışta hem miktar hem de fiyat artışları etkili oldu. Özellikle emtia fiyatlarındaki artışlar belirleyici konuma geldi. Yılın ikinci çeyreğinde haziran ayı ortasına kadar olan gelişmeler itibariyle dünya mal ticaretinin 5.3 trilyon dolar olarak gerçekleşeceği tahmin ediliyor.
2. DTÖ’NÜN 2021 YILI DÜNYA MAL İHRACATI ÖNGÖRÜSÜ AŞILACAK
Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), nisan ayında yayınladığı raporunda, 2021 yılı dünya mal ticaretinde miktar olarak yüzde 8.0 büyüme öngörüsü açıklamıştı. Gerçekleşen fiyat artışları da dikkate alındığında Dünya Ticaret Örgütü, 2021 yılının tamamında dünya mal ihracatının değer olarak da yüzde 13.0 artacağını ve 19.3 trilyon dolara ulaşacağını tahmin etmişti. Ancak yılın ilk yarısındaki ticaret gerçekleşmeleri, bu büyüklüklerin üzerine çıkılabileceğini gösteriyor.
3. UNCTAD’IN MAL İHRACATI TAHMİNİ 20 TRİLYON DOLAR
UNCTAD, mayıs ayında yayınladığı dünya ticareti izleme notunda, yılın ikinci yarısına ilişkin dünya mal ticaretine ilişkin güncel tahminlerini paylaştı. Buna göre UNCTAD yılın üçüncü çeyreğinde 5.4, dördüncü çeyreğinde ise 5.5 trilyon dolar mal ihracatı öngörüyor. Burada temel varsayım, aşılamadaki hızın korunması, yaygın kitle bağışıklığına ulaşılması ile yılın son çeyreğinde kalıcı normalleşmenin başlamasıdır. Bu varsayımların gerçekleşmesi halinde dünya mal ticareti, yılın ikinci yarısında daha da yüksek büyüklüklere ulaşabilecek. Dünya mal ihracatı, 2021 yılında 20 trilyon dolar büyüklüğe ulaşabilecek.
4. 3 TRİLYON DOLAR İHRACAT ARTIŞI BÜYÜK FIRSATLAR SUNUYOR
2021 yılında 20 trilyon dolar mal ihracatına ulaşılması, 2020 yılına göre mal ihracatının 3 trilyon dolar artacağı anlamına geliyor. 3 trilyon dolarlık pasta artışı, hemen tüm sektörlere büyüme olanakları sağlayacak. Ancak pasta, muhtemelen ülkelerin salgın öncesi paylarına göre dağılmayacak. Salgın sonrası ortaya çıkan yeni normal koşulları içinde küresel tedarik zincirlerinde yeniden yapılanma, yakından tedarik, tedarik güvenliği, bölgeselleşme gibi eğilimler ile ticaret akımlarında değişimler yaşanması olasıdır. Bu olasılık, yılın ikinci yarısında daha çok görülmeye ve fiili hale gelmeye başlayacak.
5. TÜRKİYE ÖNEMLİ AVANTAJLARA SAHİP
Dünya mal ticaretindeki bu büyüme ve yeni normal koşulları içinde gelişen eğilimler, Türkiye’nin mal ihracatı için de önemli fırsatlar sunmaya devam edecek. Türkiye, özellikle tedarik zincirlerindeki değişim, yakında tedarik ve bölgeselleşme eğilimlerinden yararlanacak. 20 trilyon dolarlık dünya mal ihracatı içinde Türkiye de 200 milyar dolar ihracata ulaşabilecek. Ancak 200 milyar dolar ihracat için dört ihtiyaç bulunuyor: Türk lirasında öngörülebilirlik, artan ilave net işletme sermayesi ihtiyaçlarının karşılanması, Eximbank kredi ve sigorta limitlerinin artması ve son olarak yeni kapasite, sürdürülebilirlik ve dijitalleşme yatırımları için teşvikler.
SON SÖZ
2021 yılında ihracata dayalı bir büyüme, uzun yıllardır istediğimiz sağlıklı ve istikrarlı büyümeyi getirecektir.
25 Haziran 2021 Cuma