tatil-sepeti
tatil-sepeti
Giriş: 06.06.2016 - 00:00
Güncelleme: 21.10.2022 - 09:32
CAN GÜRLESEL

CAN GÜRLESEL

Yeni hükümetin programında ekonomi alanında reel kesimi ilgilendiren önemli vurgular ve başlıklar bulunuyor. Hükümet bu vurgu ve başlıklar ile reel kesimde nasıl bir gelişme görmek istediğini de ortaya koyuyor.

1. BİLGİ TABANLI BİR EKONOMİYE GEÇİŞ HEDEFLENİYOR

Günümüzde ekonomik gelişmenin ana dinamiğini bilgi üretimi ve bilginin katma değere dönüşümü oluşturuyor. Doğal kaynaklara ve geleneksel üretim biçimlerine dayalı ekonomik yapıların sürdürülebilir olmadığı görülüyor. Geleceğin dünyasını, insana ve insanla var olan bilim ve teknolojiye, bunların ticarileşmesine ortam hazırlayan, bilgi tabanlı bir ekonomi inşa eden ülkeler kuracak. Bu nedenle 65. Hükümet’in kalkınma stratejisinin özünü; daha donanımlı, daha yenilikçi ve girişimci, bilgi üreten ve bunu yüksek katma değere dönüştüren insanımız ve işletmelerimiz oluşturacak.

2. SANAYİ 4.0 HÜKÜMETİN GÜNDEMİNDE VE PROGRAMINDA

Yüksek teknolojiye dayalı yurtiçi üretimi artırma ve ithalata bağımlılığı azaltma perspektifiyle imalat sanayinin GSYH içindeki payının artırılması ve yapısal dönüşümün sağlanması temel öncelik olacak. Bu yapısal dönüşümün sağlanması için verimlilik artışı ve “Endüstri 4.0” yaklaşımıyla uyumlu sanayileşmenin hızlandırılması sağlanacak. Özel sektör öncülüğünde, Ar-Ge faaliyetlerinin artırılarak ticarileştirilmesine ve üretime dönüştürülmesine daha fazla ağırlık vererek, ihracata dayalı ve rekabetçi bir üretim yapısı kurulacak.

3. İHRACATTA SEFERBERLİK VURGUSU

Hükümet ihracatın daha fazla katkıda bulunduğu yüksek ve sürdürülebilir büyüme seviyelerine ulaşmayı hedefliyor. Dünyada talep koşullarının çok olumlu seyretmediği gerçeği dikkate alınarak önümüzdeki dönemde Türkiye’nin potansiyelini hızla harekete geçirecek tam bir ihracat seferberliği gerçekleştirilecek. Bu seferberlik, reel sektörün tüm kesimlerinin katılımının sağlanacağı bir anlayışla ortaya konulacak. Yeni yatırımlar ve imalat sanayinde yaşanacak dönüşümlerle mal ihracatımızda uzun dönemli hedef, dünya ihracatından yüzde 1.5 pay almaktır.

4. YATIRIMLARIN FİNANSMANINDA KALKINMA BANKASI VE FON İHTİYACI KARŞILANACAK

Yatırımlara uzun vadeli finansman sağlayan yatırım ve kalkınma bankacılığı geliştirilecek. Kalkınma Bankası, stratejik sektörlerde yapılacak yatırımları, uzun vadeli fonlayacak şekilde yeniden yapılandırılacak. KOBİ’ler ve nitelikli altyapı yatırımları başta olmak üzere yatırımların finansmanına yönelik olarak erişimi kolaylaştırıcı ve maliyetleri düşürücü tedbirler alınacak. Büyümeyi destekleyecek şekilde gelir getirici nitelikteki kamu altyapı yatırımlarına daha fazla kaynak ayrılacak ve bu amaçla “özel altyapı fonu” kurulacak.

5. KAMU ALIMLARI İLE SANAYİDE TEKNOLOJİ GELİŞİMİ DESTEKLENECEK

Yüksek teknolojili ürünlerde kamu alım garantisine dayalı üretim yapılabilmesi için ürün bazlı yerli tedarik modelleri geliştirilecek ve uygulanacak. Uygulamanın etkinliği için koordinasyon ve izleme mekanizmaları kurulacak. Büyük çaplı ve yatırım niteliğindeki kamu alımlarında, alıcı kurumların yerli sanayiyi geliştirecek yönde kamu alım sürecini yönetme kapasitesi geliştirilecek. Bu kapasite ve iyi uygulamalar yaygınlaştırılacak.

6. SAVUNMA SANAYİNE AYRICALIKLI ÖNEM VE DESTEK VERİLECEK

Genel sanayi politikalarının stratejik bir unsuru olan savunma sanayi, ulusal güvenlik açısından sahip olduğu önemin yanı sıra katma değeri yüksek bir ekonomi inşa etme amacı ile de yakından ilgilidir. Türkiye’nin milli ve yerli bir sanayi geliştirmesinde savunma sanayinin ayrıcalıklı bir konumu bulunuyor. Savunma sanayinde yerli Ar-Ge ve üretim desteklenmeye devam edilecek Savunma sanayinde Türkiye’nin kendine yeterliliği artırılırken diğer taraftan savunma sanayi diğer sanayi alanları ile entegre edilecek. Savunma sanayi ihracatında küresel düzeyde önemli bir aktör haline gelinecek.

Son Söz: Yeni hükümetin programında hemen tüm sektörler için yerli teknoloji ve ürün üretimi önceliği bulunuyor.