istanbul-ticaret-gazetesi
istanbul-ticaret-gazetesi
Giriş: 11.04.2025 - 09:17
Güncelleme: 11.04.2025 - 09:17
ADNAN VEYSEL ERTEMEL

ADNAN VEYSEL ERTEMEL

Yapay zekanın ivme kazandığı bu dönemde, Çin merkezli ‘Manus AI’ isimli yeni bir çözüm sahneye çıktı. Adı, Latince ‘el’ anlamına gelen ‘manus’ kelimesinden geliyor. Ancak bu ‘el’, sadece yardım etmekle kalmıyor; sizin yerinize düşünüp harekete geçiyor. Geleneksel sohbet botlarından farklı olarak Manus, komut almaktan öteye geçip, karmaşık iş akışlarınızı sizin adınıza gerçekleştiren bir genel yapay zeka ajanı. Görünüşe bakılırsa bu trend klasik kullandıkça ödeme mantığındaki (SaaS) sektörünü kökten değiştirmeye aday.


Manus, bilgi vermekten öteye geçerek karar verip eyleme geçebilen bir çözüm. Örneğin, seyahat planlarken size sıralama yapmak yerine bütçenize, tercihinize, trafik ve vize verilerine bakarak en uygun planı çıkarabiliyor ve dosya olarak çıktı sunabiliyor. Bir pazarlama uzmanı iseniz, birçok sosyal medya hesabını senkronize yöneterek içerik yayınlayabiliyor. Yazılımcılar içinse kod yazmak, test etmek ve yayına almak gibi bütün süreçleri tek başına yürütebiliyor.


Manus'un bu kabiliyetleri, onu sadece bir bilgi motoru olmaktan çıkarıp dijital bir çalışma arkadaşına dönüştürüyor. Gerçek zamanlı veri erişimi, tarayıcı ve dosya yönetimi entegrasyonları ile ‘göz’ ve ‘el’ uzantısı gibi davranabiliyor. Bu sayede, sadece fikir sunmakla yetinmiyor, fikri uygulamaya dönüştürecek adımları da gerçekleştiriyor. Bu kavram ilk ortaya çıktığında aklıma ilk gelen 1999’da vizyona giren kült Matrix filmi oldu. Matrix’de ‘Ajan Smith’ kendisine verilen ulvi görevleri yerine getirmek uğruna ne gerekiyorsa yapıyordu. Yapay zeka ajanları Matrix’teki gibi ete kemiğe bürünmese de benzer bir mantıkla çalışıyor; ulvi bir görevi alt görevlere bölüp otonom, kendi kendine çalışıyor ve eyleme geçebiliyor.


HER SAAS ÇÖZÜMÜ İÇİN BİR AAS TAMAMLAYICISI


Manus'un asıl özgünlüğü sadece bir ‘her işe koşan zeki yazılım’ olmasından değil; aynı zamanda SaaS dünyasına paralel yeni bir Aas (Agent-as-a-Service) mimarisi sunmasından geliyor. Bir örnek üzerinden anlatmak gerekirse, bir muhasebe yazılımı kullandığınızı ancak veri girişi, rapor çıktısı ve analiz gibi süreçleri ayrıca elle yönetmeniz gerektiğini düşünün. Manus, tıpkı bir asistan gibi bu SaaS sistemlerine entegre çalışarak, işinizi otomatikleştiriyor. Yani her SaaS, bir Aas ajanı ile daha verimli hale getirilebilir.


Diğer bazı kullanım senaryoları şu şekilde:

* İnsan kaynakları: Bir iş ilanı yayınladığınızda gelen 200 başvuruyu inceleyip, adayların özgeçmişlerini analiz ederek size sadece en uygun 5 adaydaki kritik farklılıkları özetleyebiliyor.


* Eğitim: Öğrenciler için yapay zeka destekli ders içeriği oluşturuyor, quiz hazırlıyor, hatta bırakılan eksik konulara göre tekrar programı öneriyor.


* Finans: Kredi analizi, bütçe senaryoları, piyasa trendleri gibi karmaşık analizleri kullanıcı adına yürütebiliyor. Sadece analiz etmekle kalmayıp, harekete geçmeye yönelik karar önerileri sunuyor.


Manus, ‘GAIA benchmark’ testinde çok iyi bir performans sergiledi. Bu denli yetenekli bir sistemin bazı soruları da beraberinde getirmesi kaçınılmaz. Örneğin, sosyal medya yönetimi konusunda gösterdiği performans, etki kampanyaları ya da dezenformasyon için de kullanılabilir mi? Güvenlik duvarları, etik sınırlar ve denetim mekanizmaları Manus gibi ajan sistemleri için kritik birer tamamlayıcıya dönüşebilir. 


Şimdilik sadece davetiyeyle erişilebilen bu aracın, zamanla yaygınlaşması ve SaaS tabanlı sistemlerin bir tamamlayıcısı haline gelmesi bekleniyor. Tıpkı uygulama marketlerinin ilk dönemlerinde yaşanan gelişim patlaması gibi ‘ajan tabanlı çözümler’ de dijital dönüşüme yeni bir boyut kazandıracak gibi görünüyor. Manus, klasik yapay zeka uygulamalarından farklı olarak giren komutları beklemeyen, inisiyatif alan ve iş yükünü hafifleten bir genel ajan çözümü. SaaS dünyasının yanı sıra, bireysel üretkenlik alanlarında da etkili olabilecek bu yapı, dijital geleceğin öncülerinden biri olabilir. Ama asıl mesele, bu ‘el’i hangi işlerde kullanacağımız ve kontrolü kimin elinde tutacağımızda yatıyor.