Erken genel seçim kararı sonucu uzayan siyasi belirsizlik süresi ile FED faiz artışı ve Çin’in yarattığı küresel dalgalanmalar çakıştı. Buna bağlı olarak artan riskler karşısında firmalar seçime kadar mali yapılarına dikkat etmeli.
1. ABD faiz artışına yakın; Çin etkisi artıyor
ABD ekonomisi ikinci çeyrekte yüzde 3.7 büyüdü. Üçüncü çeyrekte de büyüme hızlanarak sürüyor. Ekonomik büyüme ve istihdam göstergeleri Merkez Bankası FED’in faiz artışına yaklaştığını gösteriyor. FED eylül, ekim, aralık toplantılarının ikisinde faiz artışı yapabilecek. Eylül ayında faiz artış olasılığı bu ay içinde açıklanacak ekonomik göstergeler ile Çin kaynaklı küresel mali dalgalanmaların gelişimine bağlı olacak. FED faiz artışı Türkiye’de döviz kurlarının ve faiz oranlarının daha da yükselmesine yol açacak.
Çin ekonomisindeki yavaşlama ise dünyanın geri kalanı için endişe kaynağı olmaya devam ediyor. Çin’de ekonomik yavaşlama, menkul kıymet borsalarında kayıplar ve Yuan’ın devalüasyonu küresel mali piyasalarda dalgalanmaya yol açtı. Çin’de bundan sonra ekonomik büyümeyi desteklemek için alınan önlemlerin etkileri ve büyümeye ilişkin veriler yakından izlenecek. Çin’in etkileri gelişen ülkeler üzerinde ve gelişen ülkelerde de yavaşlama etkisi ile mali kayıplar ortaya çıkıyor. Türkiye de bundan olumsuz etkileniyor.
2. Bekle-gör dönemi
Erken seçim kararı ekonomide de bekle-gör döneminin uzamasına ve iktisadi faaliyetlerin yavaşlamasına yol açacak. Ekonomide 2016 bütçesi ile orta vadeli program seçim sonrasına kalırken temel hedef seçime kadar finansal istikrarı korumak olacak.
3. Merkez Bankası FED’i bekliyor
Artan siyasi belirsizlikler ve riskler karşısında seçim hükümetinin ekonomi üzerinde etkisi çok sınırlı kalacak. T.C. Merkez Bankası risklerin yönetilmesinde en önemli kurum olacak. Ancak Merkez Bankası para politikasında risklerin yönetilmesinde en önemli aracı olan faiz artışları için FED’in faiz artışını bekleyeceğini açıkladı. Bu açıklama ile birlikte TL’de değer kaybı ve TL faizlerde artış sürüyor.
4. Firmalar ilave öz sermaye olanakları bulundurmalı
Türkiye erken genel seçime gidiyor ve erken seçim süreci, Çin kaynaklı küresel dalgalanmalar ve FED’in faiz artış takvimi ile çakışıyor. Bu çakışma özellikle döviz kurlarındaki artış ile reel sektörü ve iktisadi faaliyetleri olumsuz etkiliyor.
İktisadi faaliyetlerin ana aktörleri olan reel sektör firmaları ödemelerin ve tahsilatların sürdürülmesi ile eylül sonu kredi faiz ödemeleri ve kredi yenilemelerine ağırlık verecek. Bekle-gör dönemi ve döviz kurlarındaki artışlar ödemeleri olumsuz etkilemeye devam edecek.
Son söz: Firmalar nakit akışlarına, tahsilatlarına, müşterilerinin mali durumlarına azami önem göstererek ilave öz sermaye olanaklarını hazır bulundurmalı.
14 Eylül 2015 Pazartesi