tatil-sepeti
Dr. Can GÜRLESEL

Dr. Can GÜRLESEL

Diğer Yazıları

Ekonomide yatırımları özendirmek ve üretimi desteklemek için hazırlanan yeni teşvik paketi önemli unsurlar içeriyor.

1. TÜRKİYE’DE YATIRIM KARARI ALACAK ULUSLARARASI ŞİRKETLERE KURUMLAR VERGİSİ MUAFİYETİ SAĞLANACAK

Uluslararası büyük firmalar Türkiye’yi bölgesel merkez olarak kullanmaya karar verirse bu firmanın Türkiye’deki faaliyetlerine kurumlar vergisi muafiyeti getiriliyor. Böylece Türkiye merkezindeki nitelikli istihdam da artacak ve bilgi birikimi olacak.

2. TARIM YATIRIM TEŞVİK KAPSAMINDAKİ BİNA VE ARSALARDAN EMLAK VERGİSİ ALINMAYACAK

Tarım yatırım teşvik kapsamında yapılan binalardan ve kullanılan arazilerden emlak vergisi 5 yıl boyunca alınmayacak.

3. VERGİ BORCUNU AF KAPSAMINDA YAPILANDIRIP ÖDEYEMEYENLERE YENİ FIRSAT SUNULACAK

Vergi ve prim borcunu af kapsamında yapılandırmasına karşın vecibelerini yerine getiremeyenlere bir fırsat daha verilecek. Daha önce taksit ödemelerini ihlal ettikleri için af sisteminden çıkan mükelleflere, geçmişteki taksitlerini de ödemesi koşuluyla tekrar söz konusu borçlarını taksitle ödeme olanağı sağlanacak.

4. ESNAF VE SANATKARLARIN KREDİ KULLANIMINDA TEMİNAT KABUL EDİLECEK UNSURLAR GENİŞLİYOR

İş yapmak isteyen, bilgisi ve üretim tezgahı bulunan ancak krediye yeterli teminatı olmadığı için ulaşamayan esnaf ve sanatkarlara teminat kolaylığı getiriliyor. Kredi kullanımında teminat olarak kabul edilen gayrimenkul ve şahsi kefaletin dışında menkul değerler ve diğer taşınabilirler de teminat olarak gösterilebilecek. Aktifte sahip olunan motosiklet, araba, CNC tezgahı, torna tezgahı ve benzeri her türlü maddi kıymetler de teminat olarak verilebilecek.

5. ESNAFIN GEÇMİŞE YÖNELİK GECİKME FAİZİ BORÇLARI SİLİNİYOR

Esnaf ve sanatkarların geçmişe yönelik borçları bulunuyor. Yaklaşık olarak kredi almış 110 bine yakın esnaf anapara, faiz veya gecikme faizini ödeyememiş durumda. 400 milyon TL tutarındaki gecikme faizini TESKOM ve Gümrük Ticaret Bakanlığı karşılayacak. Anapara ve faizler ise yapılandırılacak ve böylece ödeme olanağı sunulacak.

6. KARŞILIKSIZ ÇEK İŞLEMİNE PARA CEZASI UYGULANACAK. TEKRAR ETMESİ DURUMUNDA HÜRRİYETİ KISITLAYICI CEZA VERİLECEK

Karşılıksız çek işlemine para cezası geliyor. Karşılıksız çek tekrar ederse ve bu bir alışkanlık haline gelirse o zaman hürriyeti kısıtlayıcı ceza da arkasından uygulanacak. Kare kodlu çek uygulaması da yaygınlaştırılacak. Kare kod akıllı telefonlar ile kontrol edilecek ve çek güvenli mi değil mi, çekin mükellefinin geçmiş kredibilitesi görülecek.

7. YATIRIM TEŞVİKLERİNDE ÖNEMLİ YENİLİKLER GETİRİLECEK

Orta yüksek teknoloji üretim yatırımlarının tamamı 4’üncü bölge teşviklerinden yararlanacak. Yatırımlarda proje bazlı destek sistemine geçiliyor. Kriterleri belirlenmiş her türlü alandaki ve yerdeki projeler için farklılaştırılmış, projenin ihtiyaç duyduğu teşvikleri içeren destek sistemine geçilecek. Yatırımcıların vergi indirim oranları ile SSK primi işveren desteği sürelerinin kalıcı olarak uygulanması sağlanacak. Bu destekler süresiz olacak. Yatırımları artırmak için iki önemli adım atılıyor. Bunlardan ilki, mevcut Kalkınma Bankası’nın işler hale getirilmesidir. Böylece yatırımcılar daha iyi şartlarla kredi alacak.

Son Söz: Yeni teşvik paketinin unsurları hayata geçerse ekonomideki birçok kesim için faydalı olacak.

18 Temmuz 2016 Pazartesi