tatil-sepeti
Doç. Dr. Adnan Veysel ERTEMEL

Doç. Dr. Adnan Veysel ERTEMEL

Diğer Yazıları

Geçtiğimiz yazıda hem piyasa değeri hem de marka değeri boyutunda 2019 itibariyle dünyanın en büyüğü konumundaki Amazon şirketinin müşteri deneyimi odaklı yenilikçi hizmetlerinden bahsettik. Serinin bu ikinci ve son yazısında benzer çözümleri inceleyeceğiz. Dijitalin yeni normal olduğu bir dünyada müşteri deneyimini geliştirmenin kritik önemini vurgulayan bu çözümler şirketlere geliştirecekleri hizmetlerde nerelere odaklanmaları gerektiği konusunda önemli ipuçları veriyor.

Günlük koşuşturmacada vakit kazandıran, zamandan tasarruf ettiren ürün ve hizmetler başlıca tercih nedeni haline geldi. Amazon’un yenilikçi çözümlerinin tümünün tüketicilerin zamanlarının kıymetli olduğundan hareketle geliştirildiğini görüyoruz.

Amazon Echo (Alexa)

İnsan-bilgisayar etkileşiminde artık klavye ya da dokunmatik ekranlar kullanmanın ötesinde, bir insanla konuşuyormuşçasına bilgisayar ve telefonlara komut vermek mümkün. Amazon Alexa, Microsoft Cartona, Apple Siri yapay zekadan da faydalanarak aksanlı konuşmayı bile algılayarak etkileşime imkan veren sesli dijital asistan çözümler olarak öne çıkıyor.

Doldurulmamış boşluklar

Günün 24 saatinin hangi aktivitelere bölündüğünü analiz ettiğimizde şehir yaşamının küçümsenemeyecek bir bölümünün, bazen günde birkaç saatin araç kullanırken geçtiğini görüyoruz. Sürücüsüz, otonom araç vizyonunda bu zaman boşa çıkmış olacağından teknoloji şirketlerince beyaz alan olarak adlandırılan henüz hedeflenememiş ancak büyük potansiyel barındıran bu boşlukları doldurmak için şirketler arasında kıyasıya bir rekabet başladı. Apple, Google gibi büyük oyuncuların otomotiv üreticileriyle işbirliği arayışının arkasındaki en büyük neden, bu alanda tüketicinin araç-içi iletişim ve eğlence deneyimini yönetme isteği. Tabii ki bu deneyimin merkezinde de Alexa, Siri gibi sesli dijital asistanlar olacak.

Amazon Go

Amazon, fiziksel perakende işine Amazon Go ile hızlı bir giriş yapmayı planlıyor. Fiziksel market deneyimini yapay zeka ve sensör füzyon teknolojisiyle birleştiren şirket müşterinin market alışverişini yaptıktan sonra elini kolunu sallayarak, kasa sürecinden hiç geçmeden çıkmasını sağlıyor. Müşterinin mağazaya girdiği andan itibaren her hareketini, sepete attığı tüm ürünleri kameralarla takip eden sistem, market çıkışında kuyruk bekleme gibi vakit kaybettiren zahmetli işlerden kurtararak ödemenin otomatik olarak gerçekleşmesini sağlıyor. Konsept denemesi Amerika’da bir süredir gerçekleştirilen sistemde başlangıçta görece pahalı olan yapay zeka destekli kamera ve sensör teknolojileri zaman geçtikçe hızla ucuzladığından konseptin yakın zamanda ölçeklenebilir hale gelmesi bekleniyor.

Amazon Prime

E-ticaret alışverişindeki en büyük kaygılardan biri kargo ücreti. Birkaç ürünü bir arada alarak kargoyu nasıl bedavaya getiririz diye düşünüyoruz. Amazon Prime, yılbaşında yapılan tek seferlik bir ödemeyle yıl boyunca bu konuyu dert olmaktan çıkarıyor. Yılboyunca istediğiniz sıklıkla ürün sipariş etmekle kalmıyor aynı zamanda tüm gönderileriniz öncelikli (priority) gönderi statüsünde hızlı şekilde teslim ediliyor.

Amazon Key

E-ticaret sitesinden yaptığınız alışveriş sonrası belirtilen adreste o anda olmamanız nedeniyle ürün teslimatında problem yaşama durumu size tanıdık geliyor değil mi? Birçok defa yaşadığımız bu soruna Amazon’un getirdiği son çözümün adı Amazon Key. Şirket, nesnelerin interneti Telekom operatörü vb. ilgili farklı şirketlerle yaptığı işbirliğiyle teslim elemanının o anda sizden aldığı izinle kapınızın kameradan takibinizle uzaktan açılmasına ve teslimatın siz evde yokken de gerçekleşmesine imkan veriyor.

Özetle Amazon, geliştirdiği yenilikçi çözümlerde tek bir amaç güdüyor; sizi tali, detay konuları dert etmekten kurtarmak ve günlük yaşamınızı pürüzsüz, bir akış halinde yaşamanızı sağlamak.

26 Temmuz 2019 Cuma