tatil-sepeti
Dr. Can GÜRLESEL

Dr. Can GÜRLESEL

Diğer Yazıları

Sanayi sektörü içinde bulunduğu zorlu koşullarda dahi ekonomik büyümeye katkı sağlamaya devam ediyor. 2017 ilk çeyreğinde büyümenin dörtte biri sanayiden geldi. Yine üretime 2.64 puan katkı sağlayan ihracatın içinde sanayi ürünlerinin payı yüzde 95. Görüldüğü gibi ekonomide büyüme dinamikleri yine sanayi aracılığı ile güçleniyor ve kalıcı hale geliyor. Bu çerçevede yeni dönemde sanayiye yönelik destekler artırılmalı.

  1. Sanayi ile ilişkili olan ve birçok bakanlık tarafından yürütülen bürokratik işler mutlaka sadeleştirilmeli ve tek elden yürütülmeli.
  2. Genel sanayi strateji belgeleri ile sektörel sanayi strateji belgelerinin uygulanabilirliği için kamu bürokrasisinde yeterli kapasite (organizasyon, bütçe ve insan kaynakları) oluşturulmalı.
  3. Kamu; öncelikle sanayi arsaları üretmeli, altyapılarını ve üst yapılarını hazırlamalı ve sanayicilere uzun vadeli kiralamalı.
  4. Organize sanayi bölgeleri yeniden ele alınmalı, sanayicilerin sadece işleri ile uğraşacakları bir yönetim modeli ile yeni nesil sanayi bölgelerine geçilmeli.
  5. Sanayi yatırımlarının finansmanı için bir Kalkınma Bankası hayata geçirilmeli. Bu banka sanayicilere TL cinsi, uzun vadeli uygun maliyetler ile yatırım ve proje kredileri sağlamalı.
  6. Eximbank sanayi ihracatında alıcı kredilerine ve alacak garantilerine ağırlık vermeli. Kredi Garanti Fonu ise yatırım kredileri için ayrı bir program oluşturmalı.
  7. Ar-Ge çalışmaları ile elde edilen yeniliklerin hayata geçirilmesinde daha kapsamlı bir teşvik sistemi oluşturulmalı. Ar-Ge sonucu üretilen ve ihraç edilen ürünlerin gelirlerine uzun süreli vergi tatillerine gidilmeli.
  8. Sanayinin gelişiminde yabancı sermaye yatırımları önemli rol oynamaya devam ediyor. Sanayide sıfırdan yatırımlar için yatırım ve iş ortamı yeniden gözden geçirilmeli.
  9. Sanayide teşviklerde seçici bir modele geçilmeli. Kapasitesi olan firmalar belirlenerek ayrıcalıklı olarak desteklenmeli. Herkesin desteklendiği bir sistem sadece aynı üretimden arz fazlası oluşturarak rekabetçiliği bozuyor.
  10. Girdi tedarik stratejisi programı çok başarılı bir içeriğe sahip olmasına rağmen istenilen sonuçları verememiş olup, yeniden güncellenmeli ve uygulamaya geçirilmeli.
  11. Savunma Sanayi Müsteşarlığı’nın uyguladığı satın alma ve geliştirme modeli diğer seçilecek yüksek teknolojili ve stratejik sektörlerde de (enerji ekipmanları, hassas makineler, motorlar, elektronik devreler vb.) uygulanmalı.
  12. Sanayi 4.0 sürecinde makine, elektronik ve yazılım sektörlerinin birlikte Ar-Ge, Ür-Ge yapacakları odak projeler geliştirilmeli ve kamu destekleri ile uygulanmalı.
  13. Sanayi için gerekli nitelikli mühendis ve diğer iş gücü için öncelikle STEM eğitimine (Bilim, Teknoloji, Matematik) ağırlık verilmeli.

Son Söz: Gelişmiş ülke olabilmek için sanayileşmeyi tamamlamamız ve sanayileşmiş ülke statüsüne çıkmamız gerekiyor. Bu nedenle sanayiye pozitif ayrımcılık sağlamalıyız.

03 Temmuz 2017 Pazartesi