tatil-sepeti
tatil-sepeti
Giriş: 29.05.2017 - 00:00
Güncelleme: 21.10.2022 - 10:10
AHMET EMRE BİLGİLİ

AHMET EMRE BİLGİLİ

Bilsem; Milli Eğitim Bakanlığı’nın özel yetenekli öğrencileri okul sonrası bir eğitim ortamında buluşturarak yetenekleri doğrultusunda eğitmeyi amaçlayan ülke çapında var olan özel eğitim ortamlarını ifade eden Bilim ve Sanat Merkezleri’nin kısa adı. Bütün il merkezlerinde ve büyük ilçelerde olan ve yöneticisi, öğretmenleri ve eğitim ortamları özel olan bu eğitime seçilen öğrenciler, kendi okullarındaki derslerini bitirdikten sonra gelirler ve kendi yetenekleri doğrultusunda eğitim alırlar. Son yıllarda seçimler, ilkokul birinci sınıftan itibaren yapılıyor. Bakanlık, son iki yılda Bilsem’lerin hem sayısını ve doğal olarak öğrenci adedini artırdı hem de niteliğini yükseltti. Dolayısıyla bütün il merkezlerinin yanında büyük ilçelerde de Bilsem’ler faaliyet gösteriyor.
Şu anda toplam Bilsem sayısı 111. Öğrenci ise 24 bin 291’e yükseldi.

Bilsem’in hedefi; özel yetenekli öğrencilere ilgi alanları doğrultusunda eğitim imkanı sunmak ve kapasitelerini en üst düzeyde kullanmalarını sağlamak. Bu amaçla Bilsem’ler örgün eğitim sisteminden farklı olarak etkinlik temelli eğitim veriyor, sınav yapılmıyor ve not sistemi bulunmuyor. Öğrenciler merkezde; güzel sanatlar, edebiyat, drama, yazılım, yabancı dil, mekatronik, astronomi, uzay bilimleri, yenilenebilir ve sürdürülebilir enerji, havacılık, akıl-zeka oyunları, düşünce eğitimi, arkeoloji ve şehir kültürü gibi eğitim alırlar.

BİLSEM’İN ANTALYA ÇIKARMASI

Bilsem ailesi derken de kastettiğimiz şu: Bakanlık merkez yöneticileri, Bilsem müdürleri, öğretmenleri, öğrencileri ve velilerden oluşan kesimi kastediyoruz. Artık Bilsem, bir camiaya doğru evriliyor. Bunu geçtiğimiz hafta Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından Antalya’da düzenlenen Bilsem Festivali’nde gördük. Buraya Bilsem yöneticileri, öğrenciler ve aileler katıldı. Öğrenciler yıl içindeki başarılarını, yaptıkları projelerini kurdukları stantlarda sergiledi ve bu doğrultuda bir paylaşım içine girdiler. Dört gün boyunca çok çeşitli bilimsel, teknik ve sanatsal etkinliklerde bir araya geldiler.

Bu etkinliklere ülkemizin hem teknik hem de kültür ve sanat camialarından Hasan Kaçan’dan Özhan Eren’e kadar seçkin davetliler oldu ve bu kişiler öğrencilerle çok sayıda buluşmalar gerçekleştirdi.

Bu yılki Bilsem Festivali’nde şunlar oldu: Camia ilk kez bu ölçekte ve bu sürede bir araya gelerek bilinirliğini artırdı. Bakanımız Sayın İsmet Yılmaz’ın katılımı ve bütün stantları tek tek gezerek öğrencilerden bilgi alması bu bilinirliğin özünü oluşturdu. Bilgi, tecrübe paylaşımları ve festival sırasındaki yeni uygulamalar tatbikat havasında ve heyecanında oldu. Festival; kazanımları çok olan ve gelecek için umutları artıran bir etkinlik oldu.

Şimdi karar; bu etkinliğin devamlılığını sağlamak. Tabi ki iyileştirerek ve geliştirerek. Kısmen de bir fuara dönüştürerek. Bir yılda yapılanları sergileyerek, kıvama erdiğinde de önünü açarak.

Sezai Karakoç medeniyet tasavvurumuzun dayandığı üç temel unsuru; ahlaki gelişim, yetenek gelişimi, düşünce ve sanat gelişimi olarak ifade eder. İşte Bilsem’de bunlar yapılmaya çalışılıyor. Medeniyet paradigmalı bir yaklaşımla öğrencilerimiz yetenekleri doğrultusunda özel eğitim alıyor ve kendilerini geliştiriyor. Önemli olan; ülkemizin bu stratejik insan kaynağını geliştirmek, ülke adına hizmete dönüştürmek. Ama en önemlisi; onların kendilerini gerçekleştirmelerinin zeminini hazırlayarak ve bireysel olarak mutlu insanlar olmasını sağlamak. Zira inanıyoruz ki saçma da olsa en değerli şey fikir.