tatil-sepeti
Dr. Can GÜRLESEL

Dr. Can GÜRLESEL

Diğer Yazıları

2017’de hükümet ekonominin performansını artırmaya yönelik olarak önemli düzenlemeler yaptı. Buna bağlı olarak 2017’de ekonomide büyüme dinamikleri yeniden çalışmaya başladı ve büyüme yüzde 6.5-7.0 arasında bir hıza çıktı. 2018’de ekonomik performansı ve işlerimizi etkileyecek birçok önemli düzenleme bulunuyor. Düzenlemeleri ve olası etkilerini değerlendirelim...

1- YATIRIM VE MİLLİ ÜRETİME DESTEK

2018’de hükümet daha büyük ölçekli yatırımların teşviki için geliştirilen stratejik yatırımlar teşvik düzenlemesini geniş ölçüde kullanmayı hedefliyor. Bu çerçevede yapılan başvuruların değerlendirmeleri tamamlanmış olup 15’e yakın ve toplam 70 milyar TL tutarında proje için stratejik yatırım teşviki verilecek. Bu projeler ekonomiye daha yatırım aşamasında birçok katkı sağlayacak. İşlerimiz açısından bu yatırım kararları yakından izlenmeli. Diğer yandan yerli ve milli üretim için de artan bir istek yaşanıyor. 2018 raylı sistemlerden savunma sanayine, ilaçtan otomotive birçok alanda yatırımların başlayacağı bir yıl olabilecek. Cazibe merkezi yatırım teşvikleri ise bölgesel teşvik düzenlemesi çerçevesinde verilmek üzere yeniden düzenlenecek. Ancak bu alandaki yatırım teşvik iştahı düşmüş gibi görünüyor.

2- 5 MİLYON TL’YE KADAR TEKNOLOJİK ÜRÜN TEŞVİKİ

KOSGEB, yeni ve çok farklı bir teşvik programı başlattı. Bu çerçevede ana sanayi üreticilerin ithal ettikleri orta yüksek ve ileri teknoloji içeren girdileri Türkiye’de üretmek isteyen yan sanayi KOBİ şirketleri desteklenecek. Bu destek, proje başına 5 milyon TL’ye kadar olabilecek. Bu teşvik hem KOBİ’leri güçlendirecek hem ana sanayi-yan sanayi işbirliği kültürünün gelişmesine katkı sağlayacak hem de ithalatı sınırlayacak. Ana sanayiye üretim yapan KOBİ’ler bu teşvikten mutlaka yararlanmalı.

3- İSTİHDAM TEŞVİKLERİNDE BİTENLER VE BAŞLAYANLAR

2016 ve 2017’de yürürlüğe giren ve uygulanan üç önemli istihdam teşviki 2017 sonunda sona erdi. Bunlardan ilki, 2016 başında asgari ücrette yapılan yüksek oranlı artış nedeniyle uygulanan destek teşviki. Firmalar, 2018’de artık bu desteği alamayacak. 2017’de her ilave istihdam başına 773 Türk Lirası’nı bulan kamu desteği de sona eriyor. Yine iş başı eğitim teşviki de bitecek. Ancak istihdam için yeni teşvikler gündemde ve 2018’de ilave oluşturulacak istihdam için uygulanacak destekler kısa süre içinde açıklanacak.

4- VERGİ DÜZENLEMELERİ

Kurumlar vergisi oranı yüzde 22’ye yükseltilmiş olup 2018, 2019 ve 2020’de yüzde 22 olarak uygulanacak. Bakanlar Kurulu’na daha önce yüzde 20’ye kadar düşürme yetkisi de verildi. 2018 başından itibaren vergiye uyumlu (vergilerini düzenli ödeyen) mükellefler için gelir ve kurumlar vergilerinde yüzde 5 indirim yapılması düzenlemesi de başlıyor.
Her mükellef için indirim tutarı 1 milyon TL’yi aşamayacak. Ayrıca devreden KDV konusunda da yeni düzenleme müjdesi bekleniyor. Düzenleme yeni dönemde KDV mükellefleri için devreden KDV oluşmasını veya oluşması halinde çok kısa sürede ödenmesini hedefliyor. Bu düzenlemenin de kısa sürede açıklanması ümit ediliyor.

5- KGF DESTEKLERİ SÜRECEK, KEFALET SİGORTASI RAHATLATACAK, EXIMBANK FORWARD İŞLEMLERİNE BAŞLAYACAK

2017’de hayata geçen Kredi Garanti Fonu kredi garantileri 200 milyar TL’yi aşmış olup 50 milyar TL daha yeni kredi için garanti verilebilecek. Ancak hükümet geri kalan garantilerin daha çok yatırım ve ihracat kredileri için verilmesini istiyor. KGF, daha önce verilen garantiler ile kullanılan kredilerden vadesi dolanlar için garanti yenilemeye devam edecek. Bir başka önemli gelişme ise kamu ihalelerinde kefalet sigortalarının teminat mektubu yerine kullanılabilecek olması. Böylece firmalar, banka teminat mektubu ile dolan banka limitlerini boşaltacak ve aynı zamanda bazı varlıkları da rehinden/teminattan çıkacak. Ayrıca Eximbank da müşterileri için forward işlemlerine başlıyor.

6- BAŞKA YENİ DÜZENLEMELER DE BEKLENİYOR

2018’i etkileyecek ve halen üzerinde çalışılan başka düzenlemeler de bulunuyor. Muhtemelen elektrik fiyatlarında artış bunlardan biri olacak. Döviz kredisi kullanımında da sınırlamalar ve gözetim gelecek. Halen döviz kredisi kullanan ancak döviz geliri olmayan firmalar geçiş sürecine hazırlıklı olmalı.

Son Söz: Hükümetin ekonomiyi destekleyecek düzenlemelerini yakından izleyelim, azami faydalanalım, etkilerini iyi yönetelim. Bu vesile ile herkese iyi bir yıl diliyorum.

02 Ocak 2018 Salı