Giriş: 07.11.2016 - 00:00
Güncelleme: 21.10.2022 - 09:53
CAN GÜRLESEL

CAN GÜRLESEL

2017 yılı bütçe teklifi açıklandı. Buna göre reel kesime yönelik destekler çeşitlenerek ve artarak 2017 yılında da sürecek. Reel sektör için yeni ve önemli destekleri değerlendirelim.

1. YATIRIMCILARA ESNEK TEŞVİK SİSTEMİ BAŞLIYOR

2017 yılında yatırımcılar için ‘süper teşvik’ dönemi başlıyor. Bu kapsamda yatırımcının talebine göre teşvik uygulaması getirilirken, esnek bir mekanizma kuruldu. Buna göre firmaya yatırıma göre belli büyüklüğün üzerindeki yatırımlar için istedikleri teşvikler verilecek. Bina yapımı ve makine teçhizat alımlarında faiz ve sermaye desteği gelecek.

2. REEL SEKTÖRE DESTEK TOPLAMI 32.4 MİLYAR TL OLACAK

2017 yılı bütçesi reel sektöre toplam 32.4 milyar lira destek aktarmayı planlıyor. Destekler içinde en büyük payı sosyal güvenlik prim destekleri alıyor. İşletmelerin sosyal güvenlik kurumuna ödemesi gereken 22 milyar Türk Lirası tutarında prim kamu bütçesinden karşılanırken, Bağ-Kur desteği de 1.5 milyar liraya ulaşacak. Yatırım teşviklerinde 583 milyon liralık kurumlar vergisi indirimi istisnası sağlanacak. Enerji ve faiz desteği için ise 600 milyon lira kaynak ayrıldı.

3. İHRACAT DESTEKLERİ 3 MİLYAR TL’YE YÜKSELİYOR

İhracata teşvik paketiyle birlikte bütçeden ayrılan kaynak da üç katına çıkarılıyor. 2016 yılında 1 milyar lira olarak gerçekleşen ihracat destekleri 2017 yılında 3 milyar liraya yükseltiliyor. İhracat destekleri Ekonomi Bakanlığı tarafından uygulanan programlar kapsamında verilecek. 2017 yılı bütçesinde turizm sektörüne destek için ise 522 milyon lira kaynak ayrıldı.

4. KALKINMA PROGRAMLARINA VERİLECEK ÖNCELİK YENİ İŞ OLANAKLARI OLUŞTURACAK

2017 yılı bütçesinde yerel yönetimlere 58.4 milyar liralık bütçe ayrılırken, bölgesel ve kırsal kalkınma programları için ayrılacak kaynaklar da artırıldı. Tarım sektörüne yönelik destekler ise yüzde 21.5 artarak toplam 30.9 milyar liraya çıkarıldı. Yerel yönetimler ve kalkınma programları kapsamında artan kaynaklar ile başlatılacak projeler reel sektör için de yeni iş olanakları oluşturacak.

5. KAMU YATIRIM HARCAMALARINDA ARTIŞ EKONOMİK FAALİYETLERİ CANLANDIRACAK

2017 yılı bütçesi, kamu yatırım ve kamu tüketim harcamaları artırılması yoluyla ekonominin canlandırılmasını hedefliyor. Kamu, yatırım harcamalarını 2016 yılına göre yüzde 30 artırarak 78 milyar TL’ye yükseltmeyi planlıyor. Kamu yatırımları başta inşaat sektörü olmak üzere çok sayıda sektörde yeni iş olanakları oluşturacak. Kamu yatırımları özel sektörün üretken faaliyetlerini destekleyecek nitelikteki altyapıya yönlendirilecek ve bu kapsamda, demiryolu, liman, lojistik merkezi gibi alanlara özel önem verilecek.

6. KOBİ’LER VE ESNAF İÇİN DE DESTEKLER GENİŞLİYOR

KOBİ’lerin makine yatırımlarına yerli olması koşulu ile kredi ve faiz desteği başlıyor. Patent sahibi şirketlere de özel makine-teçhizat finansman desteği sağlanacak. Geri ödemesiz olması hedeflenen desteklerin üst limitleri büyük işletmelerde 10 milyon TL, orta ve küçük işletmelerde ise 2 milyon TL olacak. Esnafın finansman maliyetlerinin azaltılması da hedefleniyor. Bu kapsamda esnafa 1.3 milyar liralık kredi faiz desteği verilecek.

GAP BÖLGESİNE SON 13 YILDA 20 MİLYAR LİRALIK YATIRIM

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, dünyanın en büyük 9 projesinden biri olma özelliğini taşıyan Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) için 2003 yılından bu yana 20 milyar lira yatırım yaptı. Bakanlık, bölgeyi zirai alanda ihracat üssü yapmayı hedefliyor.

Son Söz: 2017 yılı bütçesi reel kesime desteği hem çeşitlendiriyor hem de artırıyor. Firmalar destekleri yakından izlemeli ve mutlaka yararlanmalı.