Yeni yönetim 100 günlük eylem planlarını açıkladı. Eylem planları içinde ihracat ve sanayi alanında önemli eylemler bulunuyor.
1 - İHRACATIN ARTIRILMASI İÇİN FAALİYETLER GÜÇLENDİRİLİYOR
Öncelikle Eximbank müşteri sayısı artırılacak ve toplam müşteriler arasında KOBİ’lerin payı yükseltilecek. Hedef ve öncelikli ülkelere özgü pazara giriş stratejileri hazırlanacak. Ticaret hacmimizi artırmak amacıyla mevcut 5 merkeze ilave olarak 35 yeni Türkiye Ticaret Merkezi’nin (TTM) açılacağı ülke/şehirler belirlenecek. Yeni nesil Serbest Bölgeler kurulacak ve mevcut Serbest Bölgeler katma değerli yatırım ve ihracata yönlendirilecek. Gümrük işlemlerinin dijitalleştirilmesi ve tek pencere sistemi üzerinden hizmet verilmesi sağlanacak. Gümrük kapılarında Tek Durak Sistemi’ne geçilecek ve çağın gerekliliklerine uygun olarak modernize edilecek.
2 - İTHALATTA GÖZETİM VE İÇ PİYASADA DENETİM GÜÇLENDİRİLİYOR
Yurtiçinde yerli üretim yapan sanayiciler kalitesiz ithalattan ve kayıtdışı üretimden oldukça rahatsızdı. Bu konuda Piyasa Gözetimi ve Denetimi’nin (PGD) etkin bir şekilde uygulanabilmesi amacıyla daha etkin bir PGD sistemi için ihtiyaç duyulan mekanizma belirlenecek ve mevzuat hazırlıklarına başlanacak. Rekabet Kurumu dinamik ve piyasa koşullarını yönlendirici etkisi olan işlevselliğe kavuşacak şekilde yeniden yapılandırılacak ve piyasa işlerliği uzlaşma ve taahhüt müesseselerinin tesisiyle artırılacak.
3 - İSTANBUL’A YENİ FUAR ALANI GELİRKEN YEREL PARALAR İLE TİCARET ÖZENDİRİLECEK
Türkiye’nin uluslararası fuar merkezi olma hedefine yönelik İstanbul’da uluslararası nitelikte büyük ve modern bir fuar alanı kurulması projesine ilişkin fizibilite çalışmasına başlanacak. Yine dış ticaretimizde yerel paraların kullanımının artırılması ve barter ticaretinin önünün açılması için ülke bazlı çalışmalar yapılacak.
4 - SANAYİDE YÜKSEK TEKNOLOJİLİ ÜRETİME GEÇİŞ ÖNCELİKLİ
Türkiye’de yüksek teknolojili ürünlerin yerli imkânlarla geliştirilmesi için Yüksek Teknoloji Destek Programları oluşturulacak. Yerli ve milli üretim için teknoloji ve imalat sektörleri başta olmak üzere KOBİ’lere yaklaşık 1.225 milyon Türk Lirası destek sağlanacak. Yerli uydu ve uydu teknolojileri geliştirilecek. Türkiye’nin bilişim alanında en büyük tematik teknoparkı olan 3.5 milyon metrekare alana kurulu Bilişim Vadisi’nin 1. Etap 2. Kısmı tamamlanacak. 81 İlde 100 Deneyap Teknoloji Atölyesi’nin kuruluş sözleşmeleri imzalanacak. Ar-Ge Merkezleri’nin sayısı 1.000’e, Tasarım Merkezleri sayısı 275’e çıkartılacak. Yetkinlik ve Dijital Dönüşüm Merkezleri’nin (Model Fabrikalar) 2 adedi hizmete açılacak, 5 adedinin kurulum çalışmalarına başlanacak.
5 - DÖRT MEGA ENDÜSTRİ BÖLGESİ KURULUYOR
Dört adet mega endüstri bölgesi kurulacak. Bu çerçevede Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi Master Plan çalışması tamamlanacak. Karasu münferit yatırım yerinde savunma sanayi tesislerine yönelik 222 hektarlık alan üzerinde üretim tesislerinin temeli atılacak. Karapınar Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi içinde yer alacak yatırımcılara yer tahsisi yapılacak.
6 - SAVUNMA SANAYİ SÜRÜKLEYİCİ OLACAK
43 eylemi ile savunma sanayi 100 günlük eylem programının sürükleyicisi olacak. İlk 100 gün içinde Hassas Güdüm Kiti EKADAS TSK’ya teslim edilecek, SOM-J Füzesi’nin test aşamaları tamamlanacak, 100 adet Kanatlı Güdüm Kiti teslimatı yapılacak, Harp Başlığı Raylı Sistem Dinamik Test Altyapısı hizmete alınacak ve BOZOK mühimmatın ilk uçuş testi ve ilk atış testi yapılacak. Sivil ve askeri kara araçlarının test, belgelendirme ve Ar-Ge ihtiyaçlarını karşılamak üzere Kara Araçları Test Merkezi fizibilite çalışmaları da tamamlanacak.
Son Söz: 100 günlük planda heyecan verici eylemler bulunuyor ancak bu eylemleri gerçekleştirebilmek için öncelikle ekonomide istikrarı yeniden sağlayacak bir programı da uygulamaya hemen başlamalıyız.
14 Ağustos 2018 Salı