tatil-sepeti
Doç. Dr. Adnan Veysel ERTEMEL

Doç. Dr. Adnan Veysel ERTEMEL

Diğer Yazıları

Aynı zamanda 2. endüstri devrimine denk gelen Fransız devriminin yaşandığı yıllarda makinaların işsiz bıraktığı insanlar, protesto gösterisinde kendilerini işlerinden eden makinaları durdurabilmek için ayaklarına giydikleri ‘sabot’ adı verilen çarıkları makina çarklarına fırlatmıştı. Sabotaj kelimesinin anlamı buradan gelir.

Gerçekten de birbiri ardına gelen endüstri devrimleri sadece paradigma değişikliklerini değil, ciddi sancıları da beraberinde getirir.

1. Endüstri devriminde buhar makinasının icadıyla başlayan süreç içinde bildiğimiz anlamıyla kölelik ortadan kalktı.

2. Endüstri devriminde üretim hattı ve özel üretimin mümkün olmasıyla manuel şekilde iş yapan insanlar da devre dışı kaldı.

Yeni endüstri devriminde yapay zeka ve robotların tüm üretim süreçlerine dahil olmasıyla bu teknolojiler birçok sektörde mavi yakalıları işgücü piyasasından çıkarmaya adaydır…

TEKNOLOJİYE YENİK DÜŞECEKLER

1930’lu yıllarda New York’ta belli bir dönemde iş hayatı tamamen durma noktasına geldi. Buna neden olarak, New York’taki gökdelenlerde çalışan ve kendileri olmadan asansörlerin kullanılmasının mümkün olmadığı ‘asansör operatörleri’nin çalışma koşulları ve aldıkları ücret düşüklüğünü gerekçe göstererek greve gittikleri gösterildi.

Günümüzde geri dönüp baktığınızda böyle bir meslek mi olur diye garipsenen ve şaka zannedilen bu durum belki de gelecekte bugün aktif olan bazı meslekler için söylenecek. Birçok meslek zamanla o işi daha ucuz, daha hızlı, daha verimli yapan teknolojik muadili tarafından ortadan kalktı ya da ortadan kalkmaya aday durumda…

Kim bilir, belki de bugün doğan çocuklar 20 yıl sonra, ‘İnanabiliyor musunuz, eskiden şoför adını verdikleri kişiler olmadan araç hareket ettirilemiyormuş’ diyecek…

SÜRÜCÜSÜZ ARAÇLAR GÜVENLİ Mİ?

Sürücüsüz araç konusu, gelecekte tasarlanması planlanan 5. seviye otonom araç vizyonunda araçların tümüyle direksiyonsuz olması esasına dayanıyor. Bu araçlara binmek ne kadar güvenli diye düşünebilirsiniz. Sürücüsüz araçlarda her türlü detay düşünülerek yıllardır milyonlarca kilometre test sürüşü yapılıyor.

5G yüksek hızlı internet altyapısıyla donatılmış yollar üzerindeki araçlar, yapay zeka ve ileri teknoloji sensörlerle olası kazayı insanlardan bile önce sezinleyebiliyor. Bu nedenlerle kaza yapma ihtimali insanların sürdüğü araçlardan yüksek değil. Test süreçlerinde gerçekleşen kazaların hemen hemen tümü (karşıdan gelen araç sürücüsünün trafik işaretine uymaması vb.) yine insan kaynaklı kazalar…

Not: Uzmanların tahminlerine göre 2030’lu yıllarda olası kazaları önlemek için insanların kullandığı araçların trafikten tamamen men edilmesi öngörülüyor.

14 Ağustos 2020 Cuma