tatil-sepeti
Osman ARIOĞLU

Osman ARIOĞLU

Diğer Yazıları

Osman Arıoğlu

Yapılandırma konusunda en çok merak edilen, sadece kesinleşmiş kamu alacakları ile sınırlı mı kalacak, yoksa 7143 sayılı kanunda yer alan diğer konular da kapsamda olacak mı konusuydu. Plan Bütçe Komisyonu’ndan geçen haline bakıldığında şu anda İdarenin eğilimi, sadece kesinleşmiş kamu alacaklarının yapılandırılmasından ibaret olacak. Bu konuda farklı bir değişiklik olur ise Genel Kurul sonrası yine bu köşede son durumu sizlere iletmiş oluruz. Şu an için özellikle Bakan Yardımcısı’nın biraz amacı aşan ifadesinin de yer aldığı açıklamadan, kapsamın bu şekilde olacağı net bir şekilde ortaya çıkmış durumda.

Yapılandırma kesinleşmiş kamu alacaklarına ilişkin 7143 sayılı kanunda yer alan hükümlerin aynısı. Dolayısıyla bu konuda çok daha detaya girmeksizin;

  • 2016’dan itibaren Yurtiçi ÜFE olarak aylık 0.35 oranının uygulanacağını, dolayısıyla yıllık gecikme zammı yerine yüzde 4.2 oranı ile bu alacakların yeniden yapılandırılması imkanı getirildiğini,
  • Taksitler halinde ödenme tercihi yapılması durumunda ayrıca kanunda belirlenen 6, 12 veya 18 taksit tercihine göre artan katsayıların uygulanacağını, mevcut faiz oranları dikkate alındığında banka kredi faizinden daha cazip bir oran ile bu alacakların yapılandırılma imkanı sağlanacağını,
  • Peşin ödeme durumunda uygulanan faiz tutarının yüzde 90’ının, iki taksit halinde ödeme tercih edilirse hesaplanan faiz oranının yüzde 50’sinin alınmayacağını belirtmekle yetinelim.

KURUMLAR VERGİSİ ORANINDA HALKA AÇILACAK ŞİRKETLERE TEŞVİK GELİYOR

Kanun Taslağı’nda, istihdama yönelik önemli teşvik hükümleri yer alıyor. Bizim bu yazıda daha çok dikkat çekmek istediğimiz, kurumlar vergisi oranı konusunda yapılan düzenleme. Bu düzenlemeyle kurumlar vergisi oranının 2021 yılından itibaren yüzde 20 olarak uygulanacağı kesinleşmiş oldu. Cumhurbaşkanına bu oranı belirlenen mükellef grupları için 5 puana kadar indirim yetkisi veriliyor. Genelde vergi oranı, özelde kurumlar vergisinde oranla fazla oynamamanın doğru olacağı görüşündeyim.

Daha ziyade banka sigorta şirketleri gibi finansal kurumlar gibi taslakta sayılanların haricindeki kurumlar vergisi mükelleflerinden en az yüzde 20 oranında halka açılanlar için vergi oranı ilk 5 yılda iki puan düşük uygulanacak. Bu düzenleme, halka açılmayı teşvik anlamında son derece yerinde olacak. Halka açılmayı düşünen kurumların bu iki puanlık indirim hükmünden yararlanmak için en az yüzde 20 oranını, 5 yıllık dönem boyunca korumaları gerekiyor. Sermaye artırımı veya birleşme vs. yollarla halka açıklık oranını yüzde 20’nin altına düşürmesi durumunda, zamanında tahakkuk ettirilememiş olan iki puanlık fark, vergi gecikme zammıyla birlikte geri alınacak. Kanun koyucunun amacı, halka açılmanın teşvik edilmesi ve bu oranın istisnadan yararlanılacak süre boyunca da aynı şekilde korunmasının sağlanmasıdır.

SONUÇ

Sonuç olarak söyleyeceğimiz, son iki yıldır yüzde 22 olarak uygulanmakta olan kurumlar vergisi oranının artık yüzde 20 olarak uygulanacağının netleşmiş olduğu ve halka açılacak şirketlerde bu oranın istisnalar hariç yüzde 18 olarak uygulanacağı. Herhangi bir dönemde şartların gerektirmesi halinde kullanılmak üzere de Cumhurbaşkanına kurumlar vergisi oranını 5 puana kadar indirme ve tekrar aynı seviyeye getirme konusunda yetki veriliyor.

30 Ekim 2020 Cuma