adnan.ertemel@gmail.com
Teknoloji dünyası sürekli gelişiyor, ilerliyor ve yakın zamanda OpenAI tarafından ChatGPT’nin piyasaya sürülmesi de bir istisna değil. Geçtiğimiz haftalarda bir yazımıza konu olan Generative AI (GPT 3.5) kategorisinin en iddialı ürünü olan bu chatbot, ocak ayında ChatGPT’yi günlük kullanan ortalama yaklaşık 13 milyon tekil ziyaretçiyle, AI endüstrisinde kısa sürede çok bilinen bir çözüm haline geldi.
Buna göre ChatGPT sadece iki ayda 100 milyon aktif kullanıcıya ulaşarak en son TikTok’un ulaştığı sıfırdan 100 milyon kullanıcıya ulaşmak için geçen 9 aylık süreyi ciddi oranda düşürdü ve ürünü, tarihin en hızlı büyüyen tüketici yazılımı haline getirdi.
YÜZDE 70’İ OTOMATİKLEŞTİRİLEBİLİR
ChatGPT yalnızca bir sohbet robotu değil, aynı zamanda bir yazma asistanı, düşünce ortağı ve hatta bir dil çevirmeni olarak kullanılabiliyor. Büyük miktarda metni özetleyebilir, madde işaretleri oluşturabilir ve farklı dillere çevirebilir; bu da onu hem bireyler hem de işletmeler için değerli bir araç haline getiriyor. Aslında üst düzey yöneticiler, kendi bakış açılarını ve tavsiyelerini almak için yönetici ekiplerinin kilit bir üyesi olarak ChatGPT’ye güvenmeye başladı.
ChatGPT’nin işyerinde devrim yaratma potansiyeli söz konusu.
AI ve robotik otomasyon şirketi Automation Anywhere’in CEO’su ve kurucusu Shukla’nın Davos’taki ifadesiyle, insanoğlunun bilgisayar başında yaptığı işlerin yüzde 70’ine kadar olan kısmı ChatGPT gibi araçların etkin kullanımıyla otomatikleştirilebilir nitelikte.
Bununla birlikte, yeni ve devrimsel teknolojilerde potansiyel tehlikeler de söz konusu. Uzmanlar, teknolojinin yararlı bir hizmetkar olabileceği gibi tehlikeli bir efendi de olabileceği konusunda uyarıyor. Kısaca yapay zekanın geldiği günümüz dünyasında eğer yaptığınız iş rutinse ve bir yenilik barındırmıyorsa er ya da geç bu işin robotlarca devralınacağını kabul etmelisiniz. Özetle, bu gidişle birçok insan işsiz kalacak. Böyle bir dünyada çalışanların kabiliyetlerini geleceğin gereklerine göre gözden geçirip kendilerini yeni dünyaya hazırlaması bir zaruret haline geldi.
ÇALIŞANLAR İŞİNİ KAYBETMEMEK İÇİN NE YAPMALI?
Bireylerin proaktif olarak yapay zeka çağında bir adım öne çıkabilmek için öncelikle ChatGPT gibi yeni araçları etkin biçimde kendi işinde nasıl kullanabileceğini öğrenmesi, farklı kültürlerden ve geçmişlerden insanlarla ağ kurması ve mesleğinde sürekli öğrenip gelişmesi en önemli unsur.
Söz konusu yapay zeka araçlarını bireylerin kişisel ve grup üretkenliğini artırmak için etkili bir şekilde kullanmak kritik önem taşıyacak.
İşlerin daha rutin hale geldiği ve konforun durgunluğa yol açabileceği bir dünyada, inovasyon kabiliyeti gittikçe daha fazla önem kazanacak.
Sonuç olarak, ChatGPT’nin hızla yaşamımıza girmesi, yapay zeka dünyasında bir dönüm noktası oldu ve birçok sektörde işgücü piyasası için devrimsel öneme sahip bir teknoloji haline geliyor. Yapay zeka kullanımı giderek yaygınlaştıkça, kişisel ve profesyonel başarıyı artırmak için çağın bir adım önünde olmak ve ChatGPT gibi yeni araçları etkin bir şekilde kullanmak hayati biçimde önemli hale geldi.