Türkiye İstatistik Kurumu’nun 18 Eylül 2018 tarihinde yayınladığı Perakende Satış Endeksleri, Temmuz 2018 bültenine göre perakende satış hacmi takvim etkilerinden arındırılmış sabit fiyatlarla 2018 yılı temmuz ayında önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3.1 artmış görünüyor. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 8.2, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 1.3 artmış.
DARALMA OLMAMASI SEVİNDİRİCİ
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sabit fiyatlarla perakende satış hacmi 2018 yılı temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 1.3 artmış. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 1.3, otomotiv yakıtı hariç gıda dışı satışlar yüzde 0.9 artış göstermiş.
Artışlar tatmin edici olmasa da en azından fiyat etkilerinden arındırılmış olması nedeniyle bir daralma olmadığını göstermesi açısından sevindirici.
Perakende satış seçenekleri, Temmuz 2018 (2015=100)
Sabit fiyatlarla hesaplanmış bu verilerin detayı yukarıdaki tabloda yer alıyor.
ELEKTRİKLİ EŞYA VE MOBİLYAYA DESTEK
Bu tabloda dikkatimizi çeken sektör, elektrikli eşya ve mobilya sektörü. Bu sektörde sabit fiyatlarla perakende satış hacmi yıllık yüzde 9 daralmış. Bu, oldukça kötü bir veri. Bu kadar büyük bir ciro daralması firmaların nakit dengesini alt üst etmiş olabilir.
Tüm firmalar bir sonraki yıl için ciro hedeflerini hep yukarı çekerek harcama politikalarını netleştirirler. Ciro düşerken tahsilat performansı bozulduğundan ödeme performansı da olumsuz etkileniyor. Bir yandan maliyet artışı bir yandan sabit fiyatlarla ciro düşüşü önemli ve acilen çözülmesi gereken bir problem.
Elektrikli eşya ve mobilya sektörünün nakit akışlarını düzenlemeleri için sektörel bazda destek verilmezse sıkıntılar yaşanabilir.
24 Eylül 2018 Pazartesi