OSMAN ARIOĞLU
Yasal düzenlemelerde eskiden Bakanlar Kurulu, günümüzde Cumhurbaşkanı’na uzatma yetkisi verilen durumlar vardır. Böyle durumlarda, klasik olarak bu yetkinin kullanılması ve sürelerin uzatılma beklentisi olur. Bu beklenti, genelde kamu idaresi tarafından son gün son saate kadar ilan edilmez. Bunda kamunun çoğunlukla amacı, daha fazla tahsilatın hazine kasasına bir an önce girmesinin sağlanmasıdır. Bazen de yakın sondan bir önceki indirimli KDV oranlarına ilişkin uzatmada olduğu gibi geriye yönelik uzatma işlemleri dahi yapılır. Uzatmayla ilgili en klasikleşen geçici vergi ve KDV ve yıllık gelir ve kurumlar vergisi beyanname verme sürelerine ilişkin olanıydı. Neredeyse her ay beyanname verme ve ödeme süresi arasındaki üç gün için beyanname verme süresinin uzatılması beklenirdi. Konu, bu köşede birkaç defa dile getirilmişti. Zamanında bu üç ve yıllık beyannamede 4 günlük fark beyannamelerinin banka sistemine intikalinde risk oluşmaması ve mükelleflerin gecikmeye düşmemeleri bakımından getirilmişti.
Günümüz teknolojisinde artık araya böyle sürelerin konulmasına gerek yoktu. Nitekim 2019 yılının ilk aylarında Gelir İdaresi de bunu değerlendirerek beyanname verme ve ödeme sürelerini bir sirküler ile birleştirdi. Her ay yaşanan kargaşa sona ermiş oldu.
7326 SAYILI KANUNDA SÜRELER UZATILDI
Bu hatırlatmayı yaptıktan sonra yazımızın başlığında belirttiğimiz teşekkürün gerekçesini açıklayalım. Son yapılandırmaya ilişkin olarak yayınlanan ve kapsamı bir hayli geniş tutulan 7326 sayılı kanuna ilişkin birçok hüküm için başvuru süresi, 31 Ağustos son gün olarak yasada belirtilmişti. Ancak, yasada Cumhurbaşkanı’na bu süreleri bir ay uzatabilme yetkisi verilmişti. Bakanlığın, bu defa son gün beklenmeden ayın 27’sinde uzatma kararı Resmi Gazete’de yayınlanarak, alışılagelen panik ve bekleyişe meydan verilmemiş oldu. Yapılan son derece isabetliydi. Birçok hüküm bakımından başvuru süresi içerisinde ödeme mecburiyeti yoktu.
Takip eden ay içerisinde ödeme yapılabilecekti. Geçmiş dönemlerde çoğu zaman bu durumlarda dahi uzatma son günlere bırakılırdı. Bu da bir panik ve bekleyişe yol açardı. İşte bu nedenle bu defa aynı panik yaşatılmadığı için ve sürenin bitmesinden makul bir zaman öncesinde uzatma kararı yayınlandığı için tüm emeği geçenleri tebrik etmek ve teşekkür etmek isteriz. Umarız ki, bu tür durumlarda bundan sonraki dönemlerde de aynı şekilde hareket edilir. Mükellefler ve mali müşavirler son gün, son dakikaya kadar beklemek durumunda kalmazlar.
Bu vesileyle konu başlıkları bazında başvuru ve ödeme tarihlerindeki güncel durumu hatırlatmak isteriz:
* Kesinleşmiş, inceleme, tarhiyat ve dava aşamasında bulunan vergilerin yapılandırma başvuru süresi 30 Eylül 2021 tarihine, tamamının veya taksitle ödenme-sinin tercih edilmesi halinde ilk taksit ödeme süresi 31 Ekim 2021 tarihine,
* SGK alacakları için başvuru süresi 30 Eylül 2021, ilk taksit ödeme süresi 30 Kasım 2021 tarihine,
* KV, GV, KDV matrah artırımı 30 Eylül 2021, ilk taksit veya peşin ödeme süresi 31 Ekim 2021 tarihine,
* Stok, emtia, demirbaş, kasa kayıtlarının düzeltilmesi ve tamamının ödenmesi de yine 30 Eylül 2021 tarihine kadar uzatılmıştır.
03 Eylül 2021 Cuma