tatil-sepeti
Doç. Dr. Adnan Veysel ERTEMEL

Doç. Dr. Adnan Veysel ERTEMEL

Diğer Yazıları

adnan.ertemel@gmail.com

 

Hepimiz çevrimiçi arama sorguları girmeye ve yanıt olarak ilgili linkler şeklinde sonuçlar almaya alışkınız. Peki, ya bir robottan anında yanıt alabilseydik? Peki, bu deneyim eğlenceli biçimde sunulsa ne olurdu? 

 

5 GÜNDE 1 MİLYON KULLANICI!

 

Geçtiğimiz hafta beta yayınına başlayan ve sadece 5 günde 1 milyondan fazla insanın denediği ChatGPT tam da bunu yapıyor! Yapay zeka konusunda en iddialı araştırma şirketlerinden biri olan OpenAI tarafından eğitilen doğal dil modeli olan ChatGPT, insan benzeri metinler üretebilen, kullanıcılarla sohbet etmesine ve onların sorgularına ve isteklerine yanıt vermesine olanak tanıyan beta aşamasında bir hizmet... ChatGPT’den belirttiğiniz bir yazarın tarzıyla herhangi bir konuda bir eleştiri yazmasını veya kod hatalarını ayıklamasını da isteyebilirsiniz. Sistem sorduğunuz uzun sorulara saniyeler içinde şaşırtıcı derecede yararlı bir yanıtla yanıt veriyor. Ayrıca sıfırdan iş planları, öğrencilerin dönem ödevi konularını onların adına yapmak gibi görevlerde de kullanmak mümkün... Genellikle birden çok paragraftan oluşan yanıtlar, her şeyi bilen gerçek bir uzmandan gelmiş gibi hissettiriyor.

 

Özetle, yapay zekanın geldiği son noktada artık herhangi bir soruyu bir insan için anlamlı olacak şekilde yanıtlayabilen bir yardımcı konumuna geldiğini söylemek mümkün… Bu tür çözümleri, Apple’ın Siri’si veya Amazon’un Alexa’sı gibi ne aradığınızı anlamada ve size sunmada destek veren dijital asistanların daha gelişmiş versiyonları olarak da düşünmek mümkün… 

 

Uzmanlar, bu yeni sohbet botlarının Google gibi internet arama motorlarını yeniden keşfetmeye ve hatta yerini almaya hazır olduğuna inanıyor… Bilgiyi arama sonuçlarından oluşan mavi renkli linklerin arkasında sizin arayıp bulmanızı istemek yerine hemen kullanıma hazır anlamlı cümleler halinde sunması ve kavramları insanların anlayabileceği şekilde açıklaması gerçek anlamda katma değer sunuyor. Diğer yandan, bu tür yapay zeka sistemlerinde bazı tehlikeler de yok değil, bu sistemler yanlış veri kümeleriyle eğitildiklerinde yanlış bilgileri gerçekmiş gibi sunmak da dahil olmak üzere bazı istenmeyen sonuçlar üretebiliyor.

 

Peki, ChatGPT ve benzeri çözümler Google için bir tehdit oluşturacak mı?

 

Bu soruyu ChatGPT’nin kendisine sorduk, verdiği yanıt aşağıda:

 

“Google’ın veya başka bir arama motorunun yerini almam pek olası değil. OpenAI tarafından eğitilmiş büyük bir dil modeli olarak birincil işlevim, kullanıcıların sorularına ve sorgularına kulağa doğal gelen yanıtlar üretmelerine yardımcı olmak... Arama motorları veya diğer bilgi kaynakları ile rekabet edecek şekilde tasarlanmadım ve internette gezinme veya Google gibi arama motorlarının yapabileceği çok büyük miktarda bilgiye erişme yeteneğim de yok.”

 

Uzmanlar da aynı fikirde…

 

Bu tür çözümler, arama motorlarının tam olarak yerini almayacak. Ancak Google’ın pazar payının yüzde 5’ini alsa bile bu çok büyük bir rakam…

27 Aralık 2022 Salı