tatil-sepeti
Salih KESKİN

Salih KESKİN

Diğer Yazıları

SALİH KESKİN
www.inovasyonuzmani.com

Firma ve kurumlarda yaptığımız inovasyon çalışmalarında dile getirdiğimiz birinci ilke, yeteneğiniz hangi alanda ise oraya odaklanmanız ama eğer belli bir yeteneğiniz yoksa o zaman da yatkın olduğunuz konuya yönelmenizdir.

İnovatif yeteneği ortaya çıkartmak için bazı analizler uygulayarak firma ve/veya kurumun inovasyonda hangi alana odaklanması gerektiğini tespit etmiş oluruz. İnovasyonun ortaya çıkmasında önem taşıyan 6 faktör bulunuyor:

1. KURUM KÜLTÜRÜ

Altı maddenin belki de en önemlisi diyebiliriz. Üst yönetimin vizyonu uygun değilse diğer maddelerin etkisi çok önemsiz hale gelecektir. Piyasa aktörlerinin bir nevi seferberlik hali gibi inovasyon kültürünü zenginleştirme faaliyetleri yürütmeleri gerekir.

2. FİRMA ENTELEKTÜEL SERMAYESİ

Bir kurumun entelektüel sermayesini, ‘eve götüremediği şey’ olarak yorumlayabiliriz. Yani, çalışanlarının aklındaki bilgiler, aidiyet ve tecrübeler olarak anlaşılabilir. Firma, entelektüel sermayesinin değerini ne kadar biliyor, onu korumak için ne kadar fedakârlık yapıyorsa, inovasyona ulaşması da o kadar kolay olur.

3. FİRMA STRATEJİSİ

Stratejiyi, firmanın hedefleri, hareket biçimi ve esneklikleriyle piyasayı okuması ve ona göre konum alması olarak ifade edebiliriz. Firmanın kısa ve uzun vadeli stratejisi içinde ‘inovasyonun ne kadar yer aldığı’ konusu, firma için birinci derecede önemli bir konu.

4. PAZAR KOŞULLARI

Müşteri istekleri, şikâyetler ve rakiplerin yenilikçi hareketleri, pazar koşullarını oluşturur. Yenilikçi olabilmenin kurallarından biri pazarı sıkı takip etmek, yani iyi koku almaktır. Sırf bunun için birçok firmanın ‘koku alma’ ekipleri var. Müşterilerin içinde yaşayan, rakiplerin yakın çevresinden ayrılmayan bu kişiler, aldığı her bilgiyi firmaya raporlayarak bir nevi erken uyarı sistemi gibi çalışırlarken, aynı zamanda müşterilerin beklentilerini birinci elden anlamanın avantajlarını oluştururlar.

5. KAMU TEŞVİKLERİ

Gelişmiş ülkeler, Ar-Ge ve inovasyon için kamu kaynaklarını çok cömertçe harcamaktan çekinmiyor. Bizde de son yıllarda teşvik modellerinin çeşitlendiğini ve miktarların önemli oranda arttığını gözlemliyoruz.
Teşvik politikasında en önemli konu, doğru şekilde dağıtılıp dağıtılmadığı ve sonrasında titiz şekilde takip edilip edilmediğidir.

6. İNOVASYON HARCAMALARI

Firma ve kurumların yenilikçilik bütçelerinin miktarı, bir ülkenin gelişmişlik düzeyini ortaya koyuyor. Dünyanın en inovatif ilk 20 ülkesinin Ar-Ge ve inovasyona GSYİH’den ayırdığı pay yüzde 3-4 arasındadır. Ülkemizin oranı ise hâlâ yüzde 1 civarında geziniyor.

İNOVASYONLA BÜYÜMEYİ ETKİLEYEN 8 FAKTÖR

1. Uygun bilimsel ve teknik uzmanlık

2. Etkin iletişim sistemi

3. İnovasyona yapılan yatırım miktarı

4. Pazarın inovasyon ihtiyacı

5. Teknik imkanların varlığı

6. Üst yönetimin ilgisi ve desteği

7. Rekabetçi ortam

8. Uygun zamanlama

BAŞARISIZLIĞI ETKİLEYEN FAKTÖRLER

Başarısızlığı etkileyen çevresel ve örgütsel faktörleri yine 8 başlıkta topluyoruz.

1. Pazarlama alanındaki yetersizlik

2. Üretim uzmanlığı yetersizliği

3. Müşteriyle yanlış kurulan iletişim

4. Piyasanın küçük olması

5. Tüketicilerden kaynaklanan belirsizlik

6. Sığ rekabet düzeyi (Kalitesiz rekabet)

7. Eskime

8. Rakip gelişmesi ile ürün/hizmetimizin zaman aşımına uğraması

Analizde, başarısızlığı etkileyen ilk iki faktörün; ‘müşteriyle yanlış kurulan iletişim’ ve ‘rakip gelişmesi ile ürün/hizmetimizin zaman aşımına uğraması’ olduğu ortaya çıktı.

Sonuç olarak, bütün bu analizler şunu gösteriyor: Ülkemizin yenilikçilik dinamikleri kendine özgü özellikler içeriyor. O takdirde ülkemizin inovasyondaki serüvenini yine bizim karakteristik özelliklerimize göre biçimlendirmek, bize uygun yol haritaları oluşturmak ve planları hızlı şekilde hayata geçirerek yolda olmaya devam etmek gerekir.

01 Nisan 2022 Cuma