istanbul-ticaret-gazetesi
istanbul-ticaret-gazetesi
Giriş: 04.02.2025 - 13:55
Güncelleme: 04.02.2025 - 17:20
SALİH KESKİN

SALİH KESKİN

İşinizin veya fikrinizin değeri, benzersizliği ve karmaşıklığı oranında değerlidir. Eğer yaptığınız işi başkaları kolayca yapabiliyorsa, satışlarınız ne kadar iyi olursa olsun, kısa bir süre içinde birçok rakip müşterilerinizi ele geçirmek için harekete geçecektir. Yani rakipler sizi rahatlıkla kopyalıyorsa, oyun çabuk biter! Zor taklit edilebilir fikirler, itibar açısından da size birçok avantajlar sağlar.


Mesela;

* Dyson, farklı motor teknolojileri ve tasarım detaylarıyla elektrikli süpürge ve el kurutma cihazları gibi ürünlerde rakiplerinden sıyrılmayı başarmış bir firma. Taklit edilmesi zor ve patentli olan bu ayrıntılar, markanın premium algısına büyük ölçüde güç katarak pazarda önemli bir yer kazanmasını sağladı.

* İngiltere merkezli bir outdoor giyim markası olan Finisterre, su geçirmez ama nefes alabilir özel kumaş teknolojisi geliştirdi. Bu kumaşlar, aynı zamanda düşük karbonlu ayak iziyle üretiliyor ve taklit edilmesi zor bir ürün yeniliği sunuyor.

* Taşınabilir pizza fırınlarıyla tanınan Ooni, ürettiği fırınları farklı bir ısıtma sistemiyle donatarak kullanıcılara mükemmel ev pizzası deneyimi sunuyor. Ürünün teknik özelliği ve fonksiyonel pazarlama stratejisi, markayı benzersiz kılıyor.

* Arçelik, istikrarlı tüketim sektöründe yalnızca ürün değil, aynı zamanda deneyim sunmaya odaklandı. Innovera gibi inovasyon merkezleriyle sürdürülebilirliği destekleyen teknolojiler gelişiyor. Özellikle enerji verimliliği ve nesnelerin interneti gibi alanlarda katma değerli çözümler sunuyor.

Kolay taklit edilmenin kurbanı olan firmalar, piyasadaki firmaların büyük çoğunluğunu oluşturuyor! Örneğin fotokopi makinasını icat eden ve çok bilinen bir dünya firması, ürünlerini korumak yerine yaygınlaştırmayı tercih etti ve piyasaya daha fazla rakip ürünlerinin girmesine olanak sağladı; sonuçta hızlı şekilde kopyalanan firma oldu.


TAKLİT EDİLMESİ ZOR FİKİRLERİN ORTAK ÖZELLİKLERİ 

* Teknoloji tabanlı bir bariyer oluşturmak şart. Yani teknik detaylar herkesin altından kalkabileceği kolaylıkta olmamalı. 

* Firma olarak kendi içinizde ürettiğiniz özel yani örtük bilgiler, rakiplerin sizi kopyalamasını zorlaştıran bilgi çeşididir ve firmayı pazarda öne geçirme, koruma özelliği taşır. 

* Ar-Ge’ye yapacağınız yatırımın miktarı, sizi rakiplerden ayıracak özellikleri daha kolay bulmanızı sağlayacak. Örneğin SpaceX, Ar-Ge ve inovasyona yaptığı muazzam yatırımla uzay seyahatinde uzun süre yakalanamayacak bilgileri kısa sürede üretme imkânı elde etti. 

* Sadece bir ürün ya da hizmet sunmakla kalmayın. İş modeli inovasyonları üzerinde de çalışın. Netflix'in sistematik yayın modeli buna verilecek iyi bir örnek olabilir.

* Fikirlerinizi veya ürününüzü patentlerle veya telif haklarıyla koruma altına alın. Koruma altına almadığınız hiçbir fikir veya ürün size ait değildir!

* Sosyal faydayı ön plana çıkaran fikirler geliştirin. Sadece ekonomik değer değil, duygusal ve toplumsal değer de yaratmaya çalışın.

Örneğin TOMS Shoes, bir ayakkabı satın alırken bir çift ayakkabıyı ihtiyaç sahibi birine bağışlama modeliyle fark yarattı ve müşteri algısında öne geçti.

Kısaca, zor taklit edilen fikirler, işletmeler için uzun ömürlü sürdürülebilirliği sağlar.


MARKA HİKÂYENİZ OLMALI

Büyük ya da küçük olmanız fark etmez; Önemli olan, kendi benzersiz yapınızı oluşturmak ve sürekli olarak bu yapıyı güçlendirmeye çalışmaktır. 

Ayrıca, akılda kalan bir marka hikâyeniz olmalı. İnsanlar sadece ürün veya hizmet değil, aynı zamanda bir hikâye satın alırlar. Marka hikâyeniz ne kadar benzersiz olursa, o kadar zor taklit edilirsiniz.

Yani, aslında ürün veya hizmet değil, hikâye satarsınız… Peki, dünya firmaları tam olarak ne satıyor, ona bakalım:

* Dünyanın en büyük telefon üreticisi olan Apple, telefon değil, yenilik satar.

* Otomotiv sektöründe dünyanın en çok satanlar listesinde bulunan Tesla, araç değil, gelecek satar.

* Volvo, kamyon değil, sağlamlık satar.

* Rolex, saat değil, prestij satar.

* Lego, oyuncak değil, yaratıcılık satar.

* Google, bilgi değil, çözüm satar.

* Coca Cola, içecek değil, mutluluk satar.

* Nike, ayakkabı değil, motivasyon satar.

Uzun vadede hangi konuda iddialı olmak istiyorsanız o konu üzerine yatırım yapmalısınız.

Hiç düşündünüz mü, siz tam olarak ne satıyorsunuz?