SALİH KESKİN
www.inovasyonuzmani.com
Yapay zeka ile insan beynini buluşturan sistemlere ‘Hoş geldin!’ diyoruz. Bu sistemler için insanlık tarihinin ‘kilometre çipi’ de diyebiliriz; çünkü tarih boyunca insan beynine hiç böylesine doğrudan müdahale edilmemişti.
Peki, nedir bu insanlık tarihindeki ‘kilometre çipi’? Yapay zeka ile insan beyni nasıl buluşturulacak?
Evet, bilgisayarlardaki çipe benzeyen ve boyutları 23 milimetreye 8 milimetre büyüklüğünde olan bir çipten bahsediyoruz. Daha iyi anlamak için yuvarlayarak söylersek, 2 cm’ye 1 cm büyüklüğünde dijital bir kartın varlığı söz konusu olan. Gerekli enerjiyle bir gün çalışan ve içindeki pilin kablosuz şarj edilebildiği bir çip…
Yapay zeka ve insan beynini bir araya getirmeyi amaçlayan bir proje bu. Bu projeyle beynimiz, bir implant cihaz sayesinde dışarıdaki bir bilgisayarla birbirine bağlanmış olacak.
Çip, hayvanlar üzerinde denendi ve sonuçların olumlu yönde olduğu belirtiliyor. Deneyde kullanılan hayvanların burnuna yerleştirilen çipten elde edilen veriler, bir sunumda katılımcılarla paylaşıldı.
KİM YAPIYOR BU PROJEYİ?
SpaceX ve Tesla gibi teknoloji devlerinin CEO‘su Elon Musk. Musk’un bu işlerle ilgili kurulmuş bir diğer şirketi Neurolink. Proje de zaten Neurolink Projesi olarak adlandırılıyor.
TEDAVİ AMAÇLI MI?
Projeyi hayata geçirenler, beyne yerleştirdikleri bu çipin hastalıkların tedavisinde kullanılacağını, bu amaçla yola çıktıklarını öne sürüyor. Ağrı tedavisinde, görme bozukluklarında, işitme kayıplarında, uykusuzluklarda, beyindeki hasarların ve zedelenmiş omuriliğin tedavisinde çipin çok önemli rol üstleneceğini ifade ediyorlar.
Biz buraya şimdilik bir mim koyalım!.. Acaba öyle mi olacak gerçekten?
Aslında Neurolink Projesi ile son derece hassas bağlantılar, insan dokusu ile birleştirilerek bir nevi beyne dışarıdan müdahalenin yolu da açılmış oluyor.
Küçük bir bilgisayar olarak da nitelendirilen çip, beyne nasıl yerleştiriliyor peki? Saçların altındaki bir bölgeye yerleştirildiğinde küçük bir yara dışında herhangi bir iz kalmayacağı ve şu anki taşıyıcıların fark edilemeyeceği dile getiriliyor.
Şu an pahalı olduğunu ama yakın zamanda beyne yerleştirme operasyonu dahil, fiyatının birkaç bin dolara ineceğini de ekliyorlar. Daha işin başındalar yani.
BEDENİMİZİ YÖNETME İRADEMİZ
Projenin gayet iyi niyetlerle yapıldığı gibi bir imaj oluşturulmasına karşın neler olacağını zamanla göreceğiz. Niye böyle söyledik? Çünkü; bu çipin insan vücudundaki sinir hücreleri ile akıllı telefon arasında veri akışı sağlayacağından bahsediyorlar.
Hatta akıllı telefonlarımızla beynimiz arasında bluetooth bağlantısının da gerçekleşmesi bu proje ile sağlanmış olacak.
Elon Musk, şöyle diyor: “Nöronlar kablo ağları gibidir ve elektronik bir sorunu çözmek için elektronik bir alet gerekir.” Ve devamında, geliştirilen prototip çipin aynı zamanda ısı, basınç ve hareket sensörlerine sahip olduğunu ifade ederek, “Alet bu sayede sağlık durumunu gözlemleyebilir ve örneğin bir kalp krizi ya da felç riskine karşı uyarıda bulunabilir” diyor.
Konuya biraz da başka bir açıdan yaklaşmayı deneyebiliriz: Felci önleyen ve dışarıdan bir bilgisayara bağlanacak olan insan beyni, aynı bilgisayarı yöneten merkez akıl tarafından da istenildiği gibi programlanabilir!
Daha açık şekilde bunun anlamı, kendi bedenimizi yönetme irademiz bir nevi dış sistemlerin müdahalesine açık hale gelmiş olacak.
Bilim insanları ise her zamanki gibi bu projenin etkileyici olduğunu fakat kesin bir kanaate varmak için üzerinde çok çalışılması gerektiğini ifade ediyorlar.
Artık siz karar verin, insanlığın geleceği için bu projelerin ne kadar iyi niyetli projeler olduğuna.
Şimdi şu soruyu soralım: Böyle bir durumda insan mı bilgisayarı yoksa bilgisayar mı insanı kullanacak?
02 Ekim 2020 Cuma