tatil-sepeti
Hikmet BAYDAR

Hikmet BAYDAR

Diğer Yazıları

Dünyada genel olarak analizler temel analiz ve teknik analiz olarak ikiye ayrılır. Temel analiz, daha çok makro ve mikro değişkenlerin analizi, siyasi analiz demografik analizler gibi birçok alt başlığa ayrılır. Öyle ki, sonu yok gibi.

Örneğin, Türkiye’de kurların hareketinin uluslararası fon giriş çıkışlarına, fon yöneticilerinin siyasi talimatlarla aynı yönde hareket ederek Türkiye’yi siyasi olarak köşeye sıkıştırmaya ve hatta bu nedenle de makro ekonomik verilerin (enflasyon vb.) bozulmasına neden olmaya çalışmaları gibi konular hep temel analizin konusudur.

Teknik analizde ise işleyiş tamamen farklıdır. Fiyat, zaman ve işlem bazlı olarak bazı verilerin çeşitli formüllerle analizini kapsar. Burada temel bir varsayım var, o da ‘tarih tekerrürden ibarettir’ yani geçmişte insan davranışları nasıl bir sonuç çıkarmışsa, gelecekte de aynı sonuç çıkar varsayımı vardır. Bu varsayım altında o kadar çok formüllerle o kadar çok veriler üretilmiştir ki, burada da analizin sonu yok gibidir. Mesela anlık grafik, günlük, haftalık, aylık vb periyodlarla MACD, PSAR, RSI gibi birçok göstergelerin analizini kapsar. Burada önemli olan alım ve satım zamanlamasını doğru yapmaktır.

Örneğin, döviz kredisini ödeyecek ya da ithalat ödemesi yapacak firmalar ne zaman dövizini almalı? Bunun karşısında ihracat döviz girdisi olanlar bunu ne zaman Türk Lirasına dönmeli gibi birçok soru bu analizlerle cevaplanır. Burada zaman faktörü çok önemlidir. Buna yurtdışında ‘timing’ diyorlar. İşlemin doğru zamanda yapılmaması ciddi kayıplara neden olabileceği gibi beklenmedik kârlar da oluşturabilir.

Bu bilgiler ışığında Türk lirası döviz sepetine karşı teknik olarak ne sinyaller veriyor beraber bakalım:

14 Kasım 2017’de 4.20 seviyelerinde olan yüzde 50 dolar + yüzde 50 Euro’dan oluşan döviz sepeti. O günden beri 4.12-4.34 TL bandında dalgalanıyor. Kısacası yatay yönde hareket ediyor. Ne yukarı ne de aşağı yönde bir trendi söz konusu değildir.

Bunun yanında 4.25 seviyelerinde adeta çakılmış gibi işlem görüyor. Uzun süredir gösterdiği bu performans nedeniyle günlük grafiklerle güvenilir orta vade analizler bile her iki yöne doğru da hata yapabilir. O yüzden şimdilik gelecekte nereye gideceği konusunda bir trend analizi yapmak zor.

Ancak güvenilir bazı göstergelere baktığımızda bazılarının aşağı, bazılarının ise yukarı yönde sinyaller verdiğini gözlemliyoruz.
Yani teknik verilere göre şu an için döviz alımı veya satımı yönünde net bir karar vermek zor gibi görünüyor.

Şimdilik söyleyebileceğimiz 4.27 ve 4.35 seviyelerinin güçlü direnç bölgeleri olabileceği ve buralardan potansiyel satıcıların bulunabileceğidir. Alım gelme potansiyeli yüksek olan bölge ise 4.20 ve 4.16 TL seviyeleridir.

Kur riski, kur oynaklıklarının varlık ve yükümlülüklerinizde oluşturacağı değer değişimidir. Bu değişime hakim değilseniz gerçekleşecek risklere de hakim olamazsınız.

12 Mart 2018 Pazartesi