Türkiye İstatistik Kurumu, 20 Şubat 2018 günü tüketici güven endeksi verilerini açıkladı. Söz konusu verilere göre şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 0.1 oranında azaldı. Ocak ayında 72.33 olan endeks şubat ayında 72.25 oldu.
Bu durumda tüketici güveni ocak ve şubat aylarında hemen hemen değişmemiş durumda.
Grafiğe baktığımızda 2017 yılı aynı dönem verilerinin sırasıyla 66.9 ve 65.7 olduğunu ve 2018 yılının ilk iki ayında verilerin geçen senenin aynı dönemine göre daha da düzeldiğini görmekteyiz. Bunun yanında 2016 aynı döneminde ise tüketici güveninin sırasıyla 66.9 ve 65.7 olduğunu hatırlarsak, gerek 2016 gerekse 2017 yılının aynı dönemine göre daha yüksek bir tüketici güven endeksi rakamı görmekteyiz.
Hedefimiz söz konusu rakamları 100’ün üzerine çıkarmaktır. Ancak o zaman pozitif ve dinamik bir piyasa yapısından bahsedebileceğiz.
Söz konusu endeks neden önemli? Bu endeksle hangi beklentiler sorgulanıyor?
Aylık Tüketici Eğilim Anketi ile tüketicilerin kişisel mali durumları ve genel ekonomiye ilişkin mevcut durum değerlendirmeleri ve gelecek dönem beklentileri ile yakın gelecekteki harcama ve tasarruf eğilimlerinin ölçülmesi amaçlanmaktadır.
Mevcut durum değerlendirmeleri, beklentiler ve eğilimler aşağıdaki konu başlıkları kapsamında ölçülüyor:
Kişisel mali durum: Tüketicinin, geçen 12 aylık dönemde hanesine ait maddi durumu, gelecek 12 aylık dönemde hanesine ait maddi durumu ile ilgili beklentisi, hanesi için mali durum değerlendirmesi, gelecek 3 aylık dönemde borç kullanma ihtimali.
Genel ekonomi: Tüketicinin geçen 12 aylık dönemde Türkiye’nin genel ekonomik durumuna ilişkin değerlendirmesi, gelecek 12 aylık dönemde Türkiye’nin genel ekonomik durumuna ilişkin beklentisi, Türkiye’de gelecek 12 aylık dönemde işsiz sayısı beklentisi, mevcut dönemin dayanıklı tüketim malları satın almak için uygunluğuna ilişkin düşüncesi, mevcut dönemin tasarruf etmek için uygunluğuna ilişkin düşüncesi, geçen 12 aylık dönemde tüketici fiyatlarının değişimine ilişkin düşüncesi, gelecek 12 aylık dönemde tüketici fiyatlarının değişimine ilişkin beklentisi, gelecek 12 aylık dönemde ücretlerin değişimine ilişkin beklentisi.
Harcama ve tasarruf eğilimleri: Tüketicinin, gelecek 3 aylık dönemde yarı-dayanıklı tüketim mallarına yönelik harcama yapma düşüncesi, gelecek 12 aylık dönemde dayanıklı tüketim mallarına yönelik harcama yapma düşüncesi, gelecek 12 aylık dönemde otomobil satın alma ihtimali, gelecek 12 aylık dönemde konut satın alma veya inşa ettirme ihtimali, gelecek 12 aylık dönemde konut tamiratı için para harcama ihtimali ve gelecek 12 aylık dönem içerisinde tasarruf etme ihtimali.
Tüketici Güven Endeksi aşağıdaki alt endekslerden hesaplanmaktadır:
Gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durum beklentisi, gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durum beklentisi, gelecek 12 aylık dönemde işsiz sayısı beklentisi ve gelecek 12 aylık dönemde tasarruf etme ihtimali.
Görüldüğü üzere sadece bir endeks deyip geçmemek lazım. Arkasında oldukça fazla anlam yüklü rakamlar var ve bize bu rakamlar yukarıda belirttiğimiz kişisel mali durum, genel ekonomi ve harcama ve tasarruf eğilimleri konusunda tüketicilerin morali nasıl onu gösteriyor. 100 seviyesinin altında karamsar beklentilerin hakim olduğu bir durumu yansıttığından, hedefi 100 rakamının üzeri olarak belirledik.
Tüketici güveni eğer 100’ün üzerine çıkabilirse, o zaman ekonomisine güvenen ve geleceğe karamsar bakmayan bir tüketici grubundan bahsedebiliriz ki, böyle durumlarda ekonominin de dinamizmi oldukça hızlanır.
26 Şubat 2018 Pazartesi