Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi, şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 1.8 azaldı; ocak ayında 66.9 olan endeks değeri şubat ayında 65.7 oldu. Geçen sene şubat ayında ise aynı veri 66.6 seviyelerindeydi. Böylece hem aylık bazda hem de 2016 şubat ayına göre daha düşük bir tüketici güveniyle karşı karşıyayız. Bu veri 2016 aralık ayındaki 63.4 verisinden sonra 2016 başından bu yana yaşanan en düşük seviye.
TÜKETİCİ GÜVEN ENDEKSİ, ŞUBAT 2017
Grafikte de görüleceği gibi tüketici güveninde önemli bir düşüş söz konusu. Bu durumun ekonomik davranışlar üzerine de büyük etkisi var. Örneğin toplum tüketim eğilimini azaltarak tasarruf eğilimini artırır. O zaman ekonomide bir durgunluk havası oluşur. Talep yetersizliği nedeniyle de ekonomik canlılık istenen seviyelerde olmaz. Bu yüzden de ekonomik canlılığı koruyabilmek amacıyla tüketici güven endeksinin 80 seviyelerine gelmesini sağlayacak tedbirler alınması gerekiyor.
Tüketici güven endeksinin alt endekslerine baktığımızda daha detaylı bir şekilde durumu görebiliyoruz; tasarruf etme ihtimalinde önemli bir düşüş var. Kısacası yapılan ticarette de kâr marjları düşüyor. Tasarruf edecek kadar gelir seviyesinin oluşmadığı görülüyor. İşsiz sayısında artış beklenirken genel ekonomik durumda olumsuz bir beklenti oluştuğu gözlemleniyor. Hanenin maddi durum beklentisi da aşağı yönlü.
Bütün bu veriler hâlâ risk iştahının artmadığını, piyasalarda dinamizmi artıracak bir verinin oluşmadığını gösteriyor.
Şimdilik nakit planlamasında son derece dikkatli olmaya devam. Beklenen kârlılık veya ciro rakamlarına ulaşılamazsa durumu ne kadar sürdürebileceğimizi hesaplayıp, ona göre adım atmakta fayda var.
27 Şubat 2017 Pazartesi