tatil-sepeti
Hikmet BAYDAR

Hikmet BAYDAR

Diğer Yazıları

HİKMET BAYDAR

TCMB, 18 Ağustos 2022’de politika faizi olan 1 haftalık repo ihale faiz oranını yüzde 14’ten yüzde 13’e indirdi. Yani bankalara bundan sonra 100 baz puan daha az bir faizle borç verecek. Merkez Bankası’nın açıkladığı faiz, doğrudan Merkez Bankası’nın bankalara 1 haftalık borçlarda geçerli olan bir oran. Diğer TCMB piyasalarında geçerli bir oran değil. Ancak bu şekilde bankaların kendisinden borçlanma maliyetlerini de 100 baz puan düşürmüş oldu.

ŞİMDİ NE OLACAK?

Söz konusu indirim, piyasa beklentilerinden farklıdır. Yani piyasa bir değişiklik beklemiyorken indirim gelmiştir. Dolayısıyla bu hareketin fiyatlara yansımasını göreceğiz. Örneğin ilk tepki Amerikan Doları’nda oldu ve 18 TL’nin üzerine çıktı. Daha sonra Vadeli İşlem ve Opsiyon borasında Temmuz vadeli USD/TL kontratında fiyat 26’lardan 27’lerin üzerine yükseldi. Normal piyasa koşullarında faizler düşünce vadeli fiyatlarda vade farkının azalması nedeniyle daha sert düşüşler olurdu. Ancak tam tersine sanki faiz yükselmiş gibi bir tepki var. Buradan şunu anlıyoruz;

Düşürülen faiz piyasada dolar alım eğilimini tetikliyor gibi bir hava oluşturuluyor. Bu arada düşen faizlerin her zaman için borsaların lehine olduğunu unutmamak lazım.

TCMB POLİTİKA FAİZİNDEKİ DÜŞÜŞ KREDİ BULMAYI KOLAYLAŞTIRIR MI?

Şimdilik zor görünüyor. Çünkü kredilerin bollaşması için kaynağa ihtiyaç var. O kaynak da temel olarak mevduat… Düşen faizler mevduata girişi zorlaştırırken, getiri parayı koruyamaz düşüncesi altın, döviz, bina, arazi vb. alanlara mevduat kaymasına sebep olabilir. Borsanın yükselmesi de daha çok enflasyona göre reel getiri arayışıyla alakalıdır.

Türkiye, 2022 yılında dünyanın en büyük büyüme performansını gösteren ülkeler arasında yer almaya aday. Bu nedenle önemli kaynağa ihtiyacımız var. Bu kaynağı bulup piyasalara kanaliz edemezsek, kredi faizlerinde daha fazla yükselişler görebiliriz. Çünkü büyüyen ekonomilerde yatırım için kaynak ihtiyacı artar.

Bir yandan sendikasyon kredileri ile içeri kaynak sokulması, diğer yandan yabancı doğrudan yatırımlar ve eurobond ihraçları, ekonomi için can suyu olabilir.

Ancak dış kaynak girişi, ihracatçı dışında döviz kredi kullanım sınırlaması nedeniyle ancak swap yoluyla Türk Lirası’na dönüştürülebilecek. Ekonomide gerekli ivmenin sağlanması için önemli oranda dış kaynak girişi ihtiyacı var. Bu sağlanabilirse, hem kredi faizlerinde düşüş görebiliriz, hem de kurdaki stres azalır.

19 Ağustos 2022 Cuma