tatil-sepeti
Hikmet BAYDAR

Hikmet BAYDAR

Diğer Yazıları

Türkiye İstatistik Kurumu, 25 Ekim 2018 tarihinde, Ekim 2018 sektörel güven endeksi rakamlarını açıkladı. Bu endeks, 10 kişiden fazla çalışana sahip özel sektör işyeri yöneticilerinin işyerinin mevcut durumuna ilişkin değerlendirmelerini ve yakın gelecek için beklentilerini ölçmeyi amaçlıyor. Bu ankette iş durumu, iş hacmi, satış fiyatları, ciroyu artırma durumu ve kısıtlayan nedenler vb. bir sürü önemli sorular soruluyor. Dolayısıyla bu anket bize piyasanın karamsar olup olmadığından tutun, geleceğe yönelik beklentilerini de çok açık bir şekilde gösteriyor. Endeks 100’den büyük ise sektör mevcut ve geleceğe iyimser bakıyor, 100’den küçükse de kötümser bir bakış açısını gösteriyor.

HİZMET YURT DIŞI İÇİN KÂRLI

Önce hizmet sektörüne bakalım… Mevsim etkilerinden arındırılmış hizmet sektörü güven endeksi eylül ayında 79.4 iken, ekim ayında yüzde 4.7 oranında azalarak 75.7 oldu. Hizmet sektöründe bir önceki aya göre; iş durumu ve hizmetlere olan talep endeksleri sırasıyla yüzde 6.5 ve yüzde 8.6 azalarak 68.7 ve 68.9 değerini aldı. Hizmetlere olan talep beklentisi endeksi ise yüzde 0.1 artarak 89.5 oldu.
Görüldüğü üzere hizmetlere olan talepte azalma gerçekleşiyor. Özellikle Euro cinsi fiyat vermelerinin burada etkisi olabilir. Yerli için çok pahalı hale geldiler. Yurt dışı için ise kurlardan dolayı avantajlı durumdalar. Buna rağmen doluluk oranları geleceğe umutla bakmalarını engelliyor. Geleceğe yönelik rezervasyonlarda da pek umutları yok.

PERAKENDEDE CİROLAR

Gelelim perakende ticaret sektörüne… Mevsim etkilerinden arındırılmış perakende ticaret sektörü güven endeksi ekim ayında yüzde 1.8 oranında azalarak 87 oldu. Perakende ticaret sektöründe bir önceki aya göre; iş hacmi-satışlar endeksi yüzde 14.1 azalarak 63.6 değerini aldı. Mevcut mal stok seviyesi ve iş hacmi-satışlar beklentisi endeksleri ise yüzde 3 artarak sırasıyla 116.9 ve 80.4 oldu. Burada iş hacmi ve satışlar endeksindeki ciddi düşüş dikkat çekici. Yani şu sıralar cirolarda sıkıntı var gibi görünüyor.

İNŞAATTA GÜVEN ARTTI AMA

İnşaat sektörüne baktığımızda; mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü güven endeksi bir önceki ayda 57.3 iken, ekim ayında yüzde 2.3 oranında artarak 58.7 oldu. İnşaat sektöründe bir önceki aya göre; toplam çalışan sayısı beklentisi endeksi yüzde 4.6 artarak 69.5 değerini aldı. Alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi endeksi ise yüzde 0.8 azalarak 47.8 oldu.

REEL PİYASALARIN GÜVENİNİ KAZANALIM

Güvenin olmadığı yerde ne yatırım iştahı ne de istikrar olabilir. O yüzden reel piyasaların güvenini kazanması için gereken tedbirlerin acilen hayata geçirilmesi gerekiyor. Hâlâ beklentilerde olumlu bir görünüm söz konusu değil.

31 Ekim 2018 Çarşamba