tatil-sepeti
Hikmet BAYDAR

Hikmet BAYDAR

Diğer Yazıları

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından 26/11/2018 tarihinde yayımlanan Kasım ayı sektörel güven endeksi bültenine göre sektörel bazda ne tür bir gelişme olmuş bakalım.

Hizmet sektörü; mevsim etkilerinden arındırılmış hizmet sektörü güven endeksi ekim ayında 75.7 iken, kasım ayında yüzde 5.4 oranında artarak 79.8 oldu. Hizmet sektöründe bir önceki aya göre; iş durumu, hizmetlere olan talep ve hizmetlere olan talep beklentisi endeksleri sırasıyla yüzde 4.8, yüzde 8 ve yüzde 4 artarak 72, 74.4 ve 93.1 değerini aldı. Bu verilere göre hizmet sektöründe Ekim 2018 ayına göre Kasım 2018 ayı beklentilerinde az da olsa olumlu bir gelişme bulunuyor. Burada hizmetlere olan talep beklentisinin yüksekliği dikkat çekici. Bu durum geleceğe ne kadar umutla bakıldığının da bir göstergesi oluyor. Gelecekte hizmetlere olan talebin artacağı beklentisi hakim durumda.

Mevsim etkilerinden arındırılmış perakende ticaret sektörü güven endeksi Kasım ayında yüzde 4.3 oranında artarak 90.7 olmuştur. Perakende ticaret sektöründe bir önceki aya göre; iş hacmi-satışlar ve iş hacmi-satışlar beklentisi endeksleri sırasıyla yüzde 6.2 ve yüzde 14 artarak 67.6 ve 91.7 değerini aldı. Mevcut mal stok seviyesi endeksi ise yüzde 3.5 azalarak 112.9 oldu. Burada sektörün geleceğe yönelik beklentilerinde oldukça yüksek bir motivasyon olduğunu gözlemliyoruz.

İş hacmi ve satış beklentisi endeksi yüzde 91.7 ve oldukça iyi bir rakam. Bu arada stok seviye endeksi son derece yüksek. Burada stok seviyesinde ciddi bir malzeme oluşturulmuş. Stok seviyesi iş hacmi-satışlar beklentisinin yüksek olmasının yüksek tutulan stoklarda önemli etkisi bulunuyor. Burada en önemli husus yüksek stok seviyeleri kurlardan dolayı yüksek enflasyon demektir. Bu stok yeni maliyetlere ulaşmadığı sürece maliyet enflasyonunu olumsuz etkilemeye devam edecektir.

Mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü güven endeksi bir önceki ayda 58.7 iken, Kasım ayında yüzde 3.5 oranında azalarak 56.6 olmuş. İnşaat sektöründe bir önceki aya göre; alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi ve toplam çalışan sayısı beklentisi endeksleri sırasıyla yüzde 5 ve yüzde 2.5 azalarak 45.4 ve 67.7 oldu.

Diğer sektörlerin aksine burada bir önceki aya göre gidişat pek umut verici olmadığı gibi, beklentilerle ilgili alınan siparişlerin mevcut düzeyi verisi de oldukça düşük seviyelerde. Sektörde hâlâ karamsarlık devam ediyor.

Bu durumu özetlersek; Hem perakende hem de hizmet sektöründe geleceğe yönelik beklentiler umut dolu iken, inşaat sektörü geleceğe hâlâ karamsar bakıyor.

03 Aralık 2018 Pazartesi