tatil-sepeti
Hikmet BAYDAR

Hikmet BAYDAR

Diğer Yazıları

Türkiye İstatistik Kurumu, 16 Ağustos 2018 günü, Haziran 2018 ayı ciro endekslerini açıkladı. Bu verilere göre; sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplamında takvim etkilerinden arındırılmış ciro endeksi, 2018 yılı haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 24.7 arttı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış toplam ciro endeksi ise bir önceki aya göre yüzde 0.7 azaldı.

Yıllık karşılaştırmalarda gördüğümüz yüzde 24.7’lik artışın önemli bir kısmı kurlar nedeniyle maliyetlerde yaşanan artışlarla ilgili. Kaldı ki, bunun yanında bazı ürünlerde suni yokluk yaratılmaya çalışılarak ekonomiye hem üretimi daraltmaya hem de maliyetleri ciddi şekilde yükseltmeye yönelik hareketleri gözlemliyoruz. Bazı firmaların hammadde fiyatlama sıkıntısı nedeniyle hammadde tedariğinde sorun yaşadıklarını düşünürsek artan fiyatlara ve enflasyona rağmen ciro artış oranı reel bir artışı yakalayamıyor.

Aylık bazda ise düşüş oranı önümüzdeki dönemde ciddi bir tedbirler paketini gerektirecek gelişmelerin sinyalini veriyor olabilir.

SANAYİ CİRO ENDEKSİ

Sektörel bazda baktığımızda; takvim etkilerinden arındırılmış sanayi ciro endeksinin, 2018 yılı haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 30.6 arttığını, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi ciro endeksinin ise bir önceki aya göre yüzde 0.3 arttığını gözlemliyoruz.

Takvim etkilerinden arındırılmış inşaat ciro endeksinin, 2018 yılı haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 22.1 arttığını, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış inşaat ciro endeksinin ise bir önceki aya göre yüzde 10 azaldığını görüyoruz.

TİCARET CİRO ENDEKSİ

Takvim etkilerinden arındırılmış ticaret ciro endeksinin, 2018 yılı haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 20.2 arttığını, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış ticaret ciro endeksinin ise bir önceki aya göre yüzde 0.3 azaldığını görüyoruz.
Takvim etkilerinden arındırılmış hizmet ciro endeksinin 2018 yılı haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 28.7 arttığını, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış hizmet ciro endeksinin ise bir önceki aya göre yüzde 2.1 arttığını gözlemliyoruz.

Özellikle enflasyonist ortam ve artan maliyetlere rağmen inşaat sektöründe bir önceki aya göre yüzde 10 düşüş pek de önemsenmeyecek bir durum değil. Mevcut verilere göre inşaat sektörü ve yan sektörlerde olumsuz bir gelişme olmaması için yakından takip edilmesine ve nefes almasını sağlayacak düzenlemeye ihtiyaç duyuluyor.

27 Ağustos 2018 Pazartesi