Türkiye İstatistik Kurumu 26 Ağustos 2016 günü, sanayi işgücü girdi verilerini açıkladı. Bu verilere göre; mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi istihdam endeksi 2016 yılı ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 0.05 (binde beş), takvim etkisinden arındırılmış sanayi istihdam endeksi ise bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 1.1 azalmış durumda. Bu eğilim 2014 son çeyreğinden beri de devam ediyor. Grafikte de görüleceği üzere istihdam endeksi grafiği hafif aşağı eğilimlidir.
Sanayide çalışılan saate baktığımızda, orada da azalma olduğunu görüyoruz. Bir önceki çeyreğe göre yüzde 0.4 bir önceki yılın aynı çeyreğine göre de yüzde 0.9 azalma söz konusu.
Kısacası her iki veri bize sanayide bir yavaşlama olabileceğini gösteriyor. Bu yavaşlama eğer nakit dengelerinde ödemelere yetişememeye neden olursa o zaman ciro ve ödeme performanslarında da olumsuz veri görme riski artabilir diyeceğiz.
ŞİRKET KÂRLARI
Kaldı ki, sanayide brüt ücretlerde bir önceki çeyreğe göre yüzde 2.7, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17.1 artış, bir yandan işteki daralmaya bir yandan da ücret maliyetlerinde yükselmeye işaret ettiğinden, şirketlerin kar marjlarının da düşebileceği anlamına gelebilir.
Bu durumda yeni pazar arayışları ve yüksek istihdamı sağlayacak yeni siparişlerin öneminin daha da arttığını gözlemliyoruz.
05 Eylül 2016 Pazartesi