tatil-sepeti
Hikmet BAYDAR

Hikmet BAYDAR

Diğer Yazıları

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından 14 Şubat 2019 günü açıklanan bültene göre sanayi üretimi 2018 yılı aralık ayında, 2017 yılının aynı ayına göre yüzde 9.8 azalma göstermiş.

2018 yılının temmuz ayından beri aylık bazda sanayi üretim verileri sürekli 2017 yılı aynı ay verilerinin altında kalıyor.

Kaynak: www.tuik.gov.tr

ORTA DÜŞÜK TEKNOLOJİ ÜRETİMİ

Burada asıl çarpıcı olan, imalat sektörü üretim endeksindeki azalmanın yüzde 10.8’e ulaşmasıdır. Bu oranda bir düşüş, beraberinde ciddi sorunlar da getirmeye neden olabilir.

Bir önceki aya göre gelişime baktığımızda sanayi sektörünün yüzde 1.4, imalat sanayinin ise yüzde 1.6 üretim düşüşü yaşadığını gözlemliyoruz.

Toplam sanayi üretiminde yüzde 9.8 oranındaki düşüşün içerisinde yer alan imalat sanayi üretim daralması yüzde 10.8 seviyesini bulurken, ara malı üretiminde daralmanın bir önceki yılın aynı dönemine göre yıl 14.9 seviyelerine ulaşması ve bu firmaların ağırlıklı olarak orta düşük teknoloji üretimi yapması, önümüzdeki dönem gerek iç talepte daha fazla daralma olabileceğini, gerekse işsizlikte ciddi artış ihtimalinin de yükseldiğini ifade ediyor.

FİRMALAR NE KADAR HAZIR?

Üretim daralmasının yaşanmaya devam etmesi ve özellikle de imalat sanayi ve ara malında daralmanın yoğunlaşması, yakın gelecekte daha da olumsuz tablolarla karşılaşılması ihtimalini artırıyor. Bu durum ekonomilerde dönem dönem olabilecek gelişmelerdir. Burada önemli olan konu, firmaların buna ne kadar hazır olduğu hususudur.

KÂR DEĞİL, NAKİT YÖNETME ZAMANI

Kredi ile dönmek zorunda olan firmalar kaynak bulma problemi yaşayabilirler. Nakit yönetiminde özellikle bankaların limit duvarı ile karşılaşabilirler. Böyle dönemlerde nakit yönetiminin kârlılıktan daha da önemli olduğunu unutmamak gerekiyor. Aksi halde kârlı bir firma çekini ödeyemediği için bir anda haciz şoku ile karşılaşabilir. İşte o zaman ne piyasa kredisi ne de banka desteğini bulmak mümkün olur.

18 Şubat 2019 Pazartesi