tatil-sepeti
Hikmet BAYDAR

Hikmet BAYDAR

Diğer Yazıları

TCMB İstatistik Genel Müdürlüğü tarafından açıklananfinansal kesim dışındaki firmaların döviz varlık ve yükümlülerini Temmuz 2015 ayı itibariyle gösteren tabloyu incelediğimizde; reel sektörün 108.156.000 USD döviz cinsi varlıklarının bulunduğu, buna karşılık döviz cinsi yükümlülüklerinin ise 282.949.000 USD seviyesinde olduğunu görüyoruz. İlk bakışta reel sektörün ciddi kur riski aldığı izlenimine katılabiliriz. Ancak bu tam olarak doğru değil.

KISA VADEDE RİSK YOK

Şöyle ki; reel sektörün kısa vadeli varlıkları 83.284.000 USD iken kısa vadeli yükümlülükleri sadece 76.914.000 USD civarındadır. Yani reel sektörün kısa vadeli dengesine göre 6.370.000 USD fazlalığı olduğunu görüyoruz. Diğer bir deyişle; reel sektör kısa vadedeki yükümlülüklerini karşılayacak dövizden fazlasına sahip durumda. Böylece kısa vadede, reel sektörün kur yükselişi durumunda dövizden kaynaklanacak bir riske sahip olmadığını görüyoruz.

YATIRIM KREDİSİ

Gelelim uzun vadeli pozisyonlara… Bu pozisyona göre reel sektörün 174.793.000 USD açığı olduğunu görüyoruz. Yani ilk bakışta reel sektör bu kadar risk almış görünüyor.

Reel sektörneden uzun vadeli döviz kredisi kullanır?

En önemli sebep yatırım kredisi olmasıdır. Bu kredilerle reel sektör makine parkını yeniler ve daha rekabetçi üretim yapar. Bu tarz krediler hem üretim potansiyelinin artmasını hem de üretim maliyetlerinin düşmesini sağladığından fiili maliyetlerin azalması, gelecekte oluşacak daha yüksek ciroların sağlanabilmesi için kullanılır. Dolayısıyla bu krediler otomatik olarak kendi nakit akışını da sağlar.

1 YILLIK İHRACAT BEDELİ

Türkiye İhracatçılar Merkezi tarafından açıklanan ihracat verilerine göre son 12 ayda 146 milyar USD’ye yakın bir ihracat yapan reel sektörün yaklaşık 175 milyar USD uzun vadeli döviz borcu açığının olması son derece doğaldır. Neredeyse bir yıllık ihracat bedeline yakın bir uzun vadeli açık rakamı bizleri korkutmamalıdır.

Bunun yanında kur dalgalanmalarına karşı, satın alınan/satılan ürünün para cinsi, ödeme şekli gibi konular üzerinde hakimiyetini artıran firmaların kur riskini hemen hemen tamamen kaldırmaları da mümkündür. Yeter ki varlık ve yükümlülüklerine iyi hakim olsunlar…

12 Ekim 2015 Pazartesi