TCMB düzenli olarak anketler düzenleyerek piyasanın nabzını ölçüyor. Bu beklentileri öğrenmek ve yönetmek son zamanlarda en önemli konulardan biri haline geldi. Öyle ki, Fed sadece bu yolu kullanarak doların dünyadaki değerini etkileyebilecek hamleler yapabiliyor.
Beklenti anketlerinde geleceğe yönelik kur, enflasyon ve faiz verileri tahminleri yer alıyor. Örneğin gelecekte enflasyonun yükseleceği beklentisi oluştuğunda, kurumsal yatırımcılar portföylerinde uzun vadeli tahvilleri azaltmaya başlarlar. Böylece oluşan tahvil arzı faizlerin de yükselmesine neden olur. Dolayısıyla enflasyonda yukarı beklentisi nominal faizlerde yukarı yönlü baskı oluşturabilir.
VADELİ FAİZLERE BASKI
Merkez Bankası tarafından açıklanan verilere göre ağustos ayı itibarıyla yılsonu enflasyon beklentisi yüzde 7.81 seviyesinden yüzde 8.21’e yükseldi. Orta ve uzun vadeli görünümde de benzer şekilde yukarı yönlü hareket gözlendi. Buna göre 12 ay sonrasına dair beklenti yüzde 7.59 seviyesinden yüzde 7.61’e, 24 ay sonrasına dair beklenti ise yüzde 7.03’ten yüzde 7.16’ya yükseldi. 24 ay sonrasına dair beklenen enflasyon ile yılsonu enflasyonu arasındaki spread temmuz ayında yüzde -0.78 iken, ağustos ayında yüzde -1.05 seviyesine yükseldi. Bu durum uzun vadeli faizler üzerinde olumsuz baskı oluşturabilir.
YILSONU BÜYÜME BEKLENTİSİ
Cari yılsonuna dair beklenen dolar/lira kuru bir önceki ay 3.0545 iken, güncel dönemde 3.0684 seviyesine yükseldi. Bu durum faizlerdeki beklentinin yukarı çekilmesiyle birlikte bir nevi vade farkı diye yorumlanmalı. Dolayısıyla enflasyon beklentileri yukarı giderken faiz beklentileri de kur beklentileri de yukarı döner.
Cari işlemler dengesine dair yılsonu beklentisi bir önceki ay -32.8 milyar dolar iken, güncel dönemde -33.2 milyar dolar seviyesine yükseldi. GSMH büyümesine dair yılsonu beklentisi bir önceki ay yüzde 3.67 iken, güncel dönemde yüzde 3.47 seviyesine geriledi. Yüksek enflasyon ve faiz beklentisiyle büyümenin de olumsuz etkilenmesi konusunda beklentinin artması doğal.
YABANCIYA TAM GÜVEN
Politika faiz oranı cari ay için bir önceki ay yüzde 7.50 seviyesinde iken, güncel dönemde yüzde 7.50 seviyesinde sabit kaldı. TCMB faiz artırımı yapmayacak beklentisini gösterirken, indirim konusunda da pek beklenti olmadığını gösteriyor.
Yukarıdaki beklenti değişikliği nedeniyle TCMB’nin ağustos ayı PPK toplantısında faiz koridorunun üst bant faiz oranında indirim yapılmaması ihtimalinin normal karşılanması beklenebilir. Özellikle kalkışma ve güvenlik konusunda yabancı güveninin tam sağlanmasına kadar fazla hareket etmemesi daha anlamlı görünüyor.
22 Ağustos 2016 Pazartesi