Yurt içinde seçimlere az bir vakit kala, yapılan seçim anketlerine göre seçimden sonra nasıl bir tablo ile karşılaşılacağını görmeye çalışanların pozisyon hareketlerinin yoğunlukta olacağı bir döneme giriyoruz. Şimdilik beklemede olunduğunu ve kararsız kalındığını gözlemlediğimiz piyasalarda gerek borsadaki alımlar, gerek faizlerdeki bir miktar gevşeme ve döviz sepetine karşı Türk Lirası’nın değer kazanması seçim sonrasına olumlu bakıldığı izlenimi doğuruyor. Bu seçim siyasi belirsizliğin kalkacağı seçim olarak öngörülüyor olabilir.
TÜRKİYE FIRSATA ÇEVİREBİLİR
Eski Başbakan Yardımcısı Ali Babacan; makroekonomik temellerin ne olursa olsun sağlam olduğunu, önceliğin siyasi istikrar olduğunu ve şu an öngörülebilirlik sorunu olduğunu ifade ederek, sorunun ne olduğunu açıkça belirtmiş oldu.
Gelişen ülkelerle ilgili olumsuz bir havanın olması Türkiye için de bir risk oluşturmakla beraber bu durum tek başına Türkiye’yi diğerlerine göre daha olumsuz duruma sürükleyecek yapıda değil. Aksine Türkiye bunu rahatlıkla fırsata çevirebilecek konumda.
NAKİT AKIŞINI ENGELLEMEZ
Çin başta olmak üzere gelişmekte olan ülkelerin büyüme hızı düştü. Bu durum ister istemez risk iştahının azalmasına yol açabileceğinden gelişmekte olan ülkelerin fon bulmasında sıkıntı yaratacağı izlenimi verebilir. Ancak batıda da durum farklı değil. Aksine negatif getiri söz konusu olduğundan bu durumun Türkiye’ye nakit akışını engelleyeceğini düşünmüyoruz.
Örneğin; Almanya üretici fiyatları endeksinde deflasyonist baskı sürüyor. Yıllık bazda şubat ayında gördüğümüz en kötü rakam olan yüzde-2.2’ye yaklaşan ekim ayı rakamı ise yüzde-2.1 olarak gerçekleşti. Beklentinin yüzde-1.8 olması ile birlikte, açıklanan veri beklentilerin altında kaldı.
ABD’ye bakarsak, inşaat izinleri beklentilerin altında (ABD İnşaat İzinleri Açıklanan: 1.103M, Beklenti: 1.164M, Önceki:1.170M).
FAİZ VE DÖVİZDE DÜŞÜŞ HIZLANACAK
Batı hâlâ sıkıntılı. Bu durumda global bir fon hareketine dayalı çıkış yaşanması çok düşük bir ihtimaldir.
Döviz sepetinin teknik verileri önümüzdeki günlerde aşağı yönlü hareketlerin olma ihtimalinin daha yüksek olduğunu göstermeleri nedeniyle siyasi belirsizliğin bitmesini müteakip faizlerde ve döviz sepetinde düşüşün hızlanacağı bir döneme girebiliriz.
26 Ekim 2015 Pazartesi